Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde tarihi Vaftizci Yahya Kilisesi'ne giden yolda tahtadan yapılan köprünün bir bölümü yıkıldı. Çavuşin Köyü Muhtarı Halil Çopur, "Buradan kiliseye şu an geçiş çok tehlikeli. Bazen bizim uyarılarımıza rağmen haber vermeden geçen oluyor ama bu çok riskli" dedi.
#KayseriGünümüzden 40 milyon yıl önce volkanların patlamasıyla oluşan lav ve kül katmanlarının erozyonla aşınmasıyla meydana gelen derin vadi ve dik yamaçlar ile erozyona daha dayanıklı sert tabakaların oluşturduğu “Peri Bacaları” Kapadokya denilen bu doğa güzelliklerini oluşturmuştur. Milyonlarca yıl yağmur ve rüzgar gibi doğa olaylarının biçimlendirdiği doğa mucizesine en güzel örneklerden biri de Güllüdere ve Kızılçukur vadileridir. Kapadokya bölgesinin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çavuşin bu iki önemli vadinin birleştiği yerde kurulmuş olup Avanos – Göreme yolu üzerinde ve Avanos’ 4 km uzaklıktadır.
#KapadokyaTarihi ve kültürel yapısıyla doğal güzellikleri açısından Kapadokya Türkiye'nin en önemli turistik alanlarından biridir. Özellikle yaz ayları yoğun turist çeken bu bölge hakkında pek çok kişi bilgi almaya çalışıyor. Peki, Kapadokya nerede? Kapadokya nasıl gidilir? Kapadokya gezilecek yerler hakkında bilinmesi gerekenler.
#Kapadokya Nerede?Her şehrin sırları vardır ama İstanbul bir başka... Hikâyeler yüzlerce yıl katman katman birikmiş... En zengin aileler kuruyup gitmiş, etkili topluluklar tükenmiş, aşklar bitmiş... Büyük savaşlar, dehşetli çileler, eksantrik insanlar... Şimdi tekrar hatırlanmayı, keşfedilmeyi, yaşama dönmeyi bekliyorlar. Bir hukuk profesörü ve iki fotoğrafçının emeği ‘İstanbul’un Gizlisi Saklısı’ bu gizemli şehri yeni baştan yaşamak için...
#İstanbulun Sırlarıİzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince, Orta Ege’de yıldızı en hızlı parlayan kasaba. Bir zamanlar kuru incir ve şaraba dayanan ekonomisini şimdilerde turizmle döndürüyor. Butik otelleri 12 ay açık. Kışın bile hafta sonlarında İzmir ve İstanbul’dan gelenlerin akınına uğruyor. Yeni kitabı Derin Anadolu’da Çanakkale’den Hatay’a gezi izlenimlerini anlatan Nedim Gürsel, Şirince’ye de özel bir bölüm ayırdı. “Bu köyün eski adı Çirkince’ye hiç de yaraşmayan bir görünümü var” diyor.
Fransızlar görkemi ifade etmek istediklerinde "C’est Byzance", yani "Bizans gibi" derler, bizde ise bilinen Bizans’ın sadece entrika kısmıdır. Bizans tarihteki en önemli ve en uzun sürmüş imparatorluklardan biri, akla ilk getirdiği de bugün bile görkemini koruyan İstanbul. İÖ 660 yıllarında şehrin ilk kurucusu olarak Byzas’ın adı geçiyor.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu kapsamında 2023 yılının ‘En İyi Turizm Köyü’ ödülleri verildi. Mimari harikası evleri ve tarihi atmosferiyle huzurlu bir ortam sunan İzmir’in şirin adresi Şirince, 60 ülkeden 260'ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçildi. Peki Türkiye’nin diğer ‘turizm köyleri’ nereler? İşte 7 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 ‘turizm köyü’…
#RotaKaradeniz’e yüzünü dönmüş sarp dağların engin yeşilinde doğayla iç içe yaşar Doğu Karadeniz. Gelin bu hafta Artvin’in köylerinde dolaşalım, kayıp tarihin izinde Yusufeli’ne doğru küçük bir gezi yapalım. Bu satırları okuyup yolunuzu düşürürseniz bilin ki ciğerlerinize dolan temiz havayı, muhteşem sofraları ve hoş sohbetleri de ekleyeceksiniz anılarınıza.
#Yazarİstanbul üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı; Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı. Üç imparatorluk da şehre paha biçilemez eserler bıraktı. Ve bu eserlerin belki de en önemlisi bugün 1483 yaşındaki Ayasofya. Daha yapılmadan hakkında efsaneler üretilen ve bugünlerde de çok tartışılan Ayasofya’ya yakından bakalım...
#Ayasofya34 yıldır profesyonel rehberlik yapıyorum. Şimdiye dek 100’e yakın dünyaca ünlü ve etkili isme İstanbul’u gezdirdim. Devlet başkanlarından dev markaların CEO’larına, Hollywood yıldızlarından modacılara kadar çok geniş bir yelpazem var. Geçen haftaysa Türkiye’yi defalarca ziyaret eden Oscar’lı oyuncular Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, çocukları Dylan ve Carys ile İstanbul turu yaptık. Aklımda tarih ve kültüre meraklı, topraklarımıza sevgi duyan bir aile olarak kalacaklar.
#SeyahatLondra birkaç günlük bir seyahatte gezilemeyecek, bir-iki sayfalık bir yazıda asla bitirilemeyecek bir şehir. Bu sebeple yazıda yer alan her bir başlık ayrı bir kitap hatta sanat tarihçileri açısından ayrı bir tez konusu aslında. Ben bu yazıda sadece Westminster ve civarını yani Piccadilly, Soho ve Covent Garden’ı anlatacağım. Hadi başlayalım...
#WestministerLondra birkaç günlük bir seyahatte gezilemeyecek, bir-iki sayfalık bir yazıda asla bitirilemeyecek bir şehir. Bu sebeple yazıda yer alan her bir başlık ayrı bir kitap hatta sanat tarihçileri açısından ayrı bir tez konusu aslında. Ben bu yazıda sadece Westminster ve civarını yani Piccadilly, Soho ve Covent Garden’ı anlatacağım. Hadi başlayalım...
#Londra Gezi Rehberiİstanbul güzel olduğu kadar aynı zamanda gizemli, tılsımlı bir kent... Ancak ne var ki İstanbul'un gizemini çözmek, tılsımını anlamak o kadar da kolay değil. Yer altında 40 odalı işkence çukurlarından, gizemli dehlizlerine İstanbul'un sırlarının peşine düştük.
#Anemas ZindanlarıDemişlerdi ki, “İstanbul Doğu Roma’nın başkentiyken, bir ara Batı’nın başkenti orasıydı!” Demişlerdi ki, “Olağanüstü bir mozaik diyarı, Ayasofya’nın küçük kardeşi de oralı!” Demişlerdi ki, “Bir zamanlar limanından kalkan gemiler İstanbul’a giderlerdi, esin kaynağı aramaya...” Sonra da eklemişler: “Bir İstanbullu olarak görmeden ölemezsin, yasak sana!...” İşte orası Ravenna!
#RavennaDan Brown’un ‘Cehennem’ adlı romanını okuyan milyonlarca insan, üç şehrin sokak, cadde, meydan ve tarihi yapılarında geçen aksiyonu bol bir hikâyeye dahil oldu. Simge bilim uzmanı Robert Langdon, bizi Floransa’da gezdiriyor; Rönesans’ın başkenti Floransa’nın tarihi mekânlarına götürüyordu. Venedik’te ilerleyen yolculuk, İstanbul’da son buluyordu. Kitabın bu yıl filmi yapılacak ve izin alınabilirse İstanbul sahneleri Ayasofya ile Yerebatan Sarayı’nda çekilmesi planlanıyor. Ama biz şimdi gelin Dan Brown’ı konuşalım.
Avrupa’nın güneyinde bahar bir başka güzel olur. Dalmaçya sahillerindeki Dubrovnik yeşilin envai çeşit rengiyle karşılar konuklarını. Fas’ın karşı kıyısındaki Cebelitarık’ın plajlarında hareket başlar. İstanbul gibi Sevil de erguvanlarla selamlar baharı, flamenko daha bir hoş gelir kulaklara. Malta’da balığın en iyisi baharda Marsaxlokk’ta yenir, balıkçıların ağlarından masanıza gelir derya kuzuları. Cannes ise mayıs ortasındaki festivale hazırlanır, kırmızı halıda yürüyecekleri bir heyecan kaplar. Yunan mitolojisine göre bahar, Persephone’nin yeraltından yeryüzüne çıkış zamanıdır. Annesi Demeter öyle mutlu olur ki kızını görünce, her tarafı yeşilin renklerine boyar, doğa canlanır ve Akdeniz’in güneyi bahardan payına düşeni fazlasıyla alır.
Dokuz ve 14’üncü yüzyıllar arasında Erzurum’un kuzeyindeki bölge Gürcistan Krallığı’na aitmiş. Yusufeli’nin kuzeyine doğru giden yol, her iki tarafında yükselen sarp dağları, elma, dut ve ceviz bahçeli ahşap evlerin bulunduğu köyleriyle bir tabloyu andırır güzellikte. Yolun doğu ve batısında sıralanan muhteşem eski kiliseler de Gürcistan Krallığı’nı hatırlatma görevini üstlenmiş. Çoğundan geriye sadece kalıntıların ulaşmış olması ve onları hatırlayanların da yanlızca kuşlar olması insanı üzüyor.