Son dakika haberine göre Merkez Bankası'ndan (MB) yapılan açıklamada, "TCMB, döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının hesap sahibinin talebi üzerine TL vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanmasına karar verdi" ifadelerine yer verildi. MB'nin açıklamasına göre; destekten 20 Aralık 2021 tarihinde ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunanların faydalanacağı belirtildi.
#Merkez BankasıMerkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre ihracatçı ve ithalatçı firmalara TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirilebilecek. Ayrıca firmaların söz konusu ihalelere bankalar aracılığıyla katılım sağlayabileceği de belirtildi.
#Merkez BankasıMERKEZ Bankası kur baskısına karşı dün üç adım attı; faiz artışı, döviz hesaplarına uygulanan zorunlu karşılıkları düşürerek piyasaya 1.5 milyar dolarlık döviz girişi sağlanması, sonuncusu da ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredilerinin geri ödenmesinde vade uzatımı veya döviz yerine TL ile ödeme olanağı sağlanması.
#Uğur GürsesREKOR kıran döviz kurları reel sektörde faaliyet gösteren firmaların başını ağrıtıyor. Özellikle vadeli döviz işlemleri gerçekleştiren,vadeli döviz piyasalarında satış yapan firmalar iflas etme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Bankacılar ve vadeli işlem piyasalarını yakından takip eden uzmanlar 2.25 TL’ye kadar çıkan dolar ve 3,04 TL’yi gören Euro kuru sonrası vadeli döviz piyasalarına yönelen birçok şirketin zor durumda olduğu konusunda uyarılarda bulundu.
Son günlerde henüz somut olarak işlemlere yansımasa da yabancı yatırımcıların Türkiye’yi daha yakından takibe aldıkları yönünde haber akışları mevcut. Yabancı yatırımcının borsaya katılması piyasaların seyri açısından oldukça önemli rol oynayacak. 3 Ocak ile biten haftada yabancı yatırımcılar 42.1 milyon dolarlık hisse senedi, 187.5 milyon dolarlık tahvil bono alımı yaptılar. Gelişen ülkelere fon akışının tekrar başlaması durumu ise bir ölçüde Trump’ın göreve başlamasıyla oluşacak yeni görünüme göre şekillenecek bir konu. Kısacası piyasalar yabancıları bekliyor.
#Yabancı YatırımcılarSıfır km otomobildeki kampanyalı satışlar krediye erişimin olmadığı ikinci el otomobil pazarını daraltmaya devam ediyor. Haziran ayında ikinci el otomobil pazarı bir önceki yıla göre yüzde 25 daralarak 485 bin adette kalırken, son 5 yılın en düşük haziran ayı da görüldü. Uzmanlar, yılın ikinci yarısında sıfır otomobilde kampanya savaşlarının süreceğini söyleyerek ikinci eldeki durgunluğun devam edebileceğini belirtti.
#Sıfır OtomobilSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda DEİK Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk ekonomisi rayında ilerlemeye devam etti. Ekonomi programımızın asli önceliğin enflasyonun tek haneye indirmek suretiyle milletimizin refahını artırmaktır. Geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüş hedefliyoruz. Kararlıyız, sabırlıyız ve asla kolaycı çözümler peşinde değiliz. Aylık enflasyon hedeflerimiz doğrultusunda yavaşlamaya devam ediyor. Yıllık bazda ise enflasyonun Mayıs ayında en yüksek seviyeye ulaşmasını ardından hızlı bir düşüşe geçmesinin bekliyoruz. Böylece yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine gireceğiz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanPandemi sonrası konut piyasası hareketli bir dönem geçirdi. Türkiye’de enflasyonun da etkisiyle ev fiyatlarında yüksek artışlar oldu. Bu arada jeopolitik gelişmeler de gayrimenkul sektöründe bir değişim yarattı. Ukrayna Rusya savaşı, Ortadoğu’da bitmeyen huzursuzluklar Türkiye’ye olan ilgiyi de artırdı.
#1Derimod’ta işin başına geçen ikinci kuşak, geçmişten gelen değerlere sahip çıkarak ikinci 50 yılda hedefi daha da yukarıya koydu. Derimod İcra Kurulu Başkanı Murat Zaim, “Amacımız sadece işlerimizi büyütmek değil, bunları yaparken de geçmişimizde olduğu gibi topluma ve ekosisteme faydalı bir marka olmaya devam etmek” dedi.
#Sponsorlu İçerikDış piyasalarda son açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle olumlu hava sorgulanmaya başlandı. Özellikle ABD enflasyonunda düşüşün hafif de olsa yerini yükselişe bırakması, haziran sonrası Fed’den beklenen faiz indiriminin ertelenmesi kaygısını beraberinde getirdi. Bu durum borsalara kâr satışı olarak yansırken ABD tahvil faiz oranlarında yükselişe, dolarda değerlenmeye ve bu gelişmelere bağlı olarak altına kâr satışı olarak yansıdı. Faiz indirimiyle ilgili baz senaryo değişmese de zamanlaması konusunda tereddütler oluştu.
#FEDCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadele sınırlarımızın içinde ve dışında engellere aldırmadan kararlıkla devam ettiriyoruz. Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi bu yaz çözüme kavuşturmuş olacağız" dedi.
#ErdoğanTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutEv sahibi olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yükselen kiralar nedeniyle tasarruflarını konuta yönlendirmeye başlayanların sayısı düşüşe geçen fiyatlarla artabilir. Uzmanlar konut alımı için tam zamanı olduğunu, fiyatların ilerleyen zamanda hızla yükseleceğini ve ev almayanların pişman olacağını belirtti. Düşük faizli kredi için de faiz oranının iddia edilenlerden yüksek olabileceğine yönelik detaylara yer verildi. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu fiyatların yükseleceğini, Lüks Konut Uzmanı Merve Ertem Marangozoğlu konuta talebin patlayacağını, ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk ise arsa ve konut dışı gayrimenkulün en çok kazandıran yatırım aracı olduğunu söyledi.
#Konut2024’e girerken devreden bakiye her şeye rağmen fena sayılmaz. Deprem, savaş, seçimler gibi önemli sınavlar verilen bir 2023’ü geride bıraktık. Borsa İstanbul yılı primli kapatıyor. Özellikle son aylardaki gelişmeler nedeniyle Türkiye’de piyasalar 2024’e umutla giriyor. Bu umudun temelinde, ekonomik programa duyulan güven ve dışarıdan sermaye akışının başlaması var.
#Borsa İstanbulTüm dünyanın gözü İsrail ve Hamas arasında gerçekleşen savaşa döndü. Ani bir şekilde başlayan savaş binlerce insanın ölümüne neden olurken para piyasalarındaki denge unsurlarını da yerinden sarsmaya başladı. İsrail Borsası sert düşerken altın fiyatlarında yükseliş yaşandı. Petrol fiyatlarında da primlenme gözlemleniyor. Uzmanlar piyasalarda olup biteni yorumladı…
#AltınTürkiye’nin ve dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol, ülke ekonomisine katkı sağlama hedefi doğrultusunda yürüttüğü e-ihracat hareketiyle yerli üreticilerin ürünlerini dünyanın dört bir yanındaki müşterilerle buluşturmaya devam ediyor.
#Sponsorlu İçerikMerkez Bankası, yılın ilk enflasyon raporunda 2023 hedefini sabit tuttu. Raporun detaylarını açıklayan Başkan Şahap Kavcıoğlu, “2023 enflasyon tahminimiz yüzde 22.3. 2024 için de yüzde 8.8 seviyesinde tuttuk. Yüksek fiyat artışları için zemin kalmamıştır” diye konuştu.
#Merkez BankasıSon dakika.. Dün yoğun bir gündemle toplanan Kabine Toplantısı sona erdi. 2.5 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kameralar karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm kamu çalışanlarının ek göstergesinin 600 puan artırıldığını söyledi ve 3600 ek göstergenin yılbaşından itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti. Erdoğan sosyal yardımlar için 15 milyar liralık yeni bir paketin devreye alındığını kaydederken Türkiye'nin 2053 hedeflerine ulaşacağını da söyledi.
#Kabine ToplantısıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 3600 ek gösterge müjdesini duyurmuştu. Bugün yoğun bir gündemle toplanan Kabine Toplantısı sona erdi. 2.5 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kameralar karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm kamu çalışanlarının ek göstergesinin 600 puan artırıldığını söyledi ve 3600 ek göstergenin yılbaşından itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti. Erdoğan sosyal yardımlar için 15 milyar liralık yeni bir paketin devreye alındığını kaydederken Türkiye'nin 2053 hedeflerine ulaşacağını da söyledi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanPiyasaların gözü yarın açıklanacak Merkez Bankası faiz kararında olurken, genel beklenti bankanın politika faizinde bir değişikliğe gitmemesi yönünde. Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanı Eda Karadağ ve Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan beklentilerini Hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#MERKEZ BankasıGüvenli yatırım arayışı ve ‘fiyatlar daha da artar’ endişesi konut satışlarına yukarı yönlü ivme kazandırdı. 2021’in son ayında 226 bin 503 konut satışıyla yılın zirvesi görüldü. Bu seviye aynı zamanda, hem tarihin en yüksek ikinci aylık satışı, hem de tüm zamanların en iyi aralık ayı satışı... Pandeminin zorluklarına rağmen 1 milyon 492 bin kişi ev sahibi olurken, yıllık bazda ‘ikinci zirve’ görüldü. Yabancıya satışta da hem aylık hem de yıllık rekor kırıldı.
#KonutKasım ayında ülke genelinde 178 bin 814 kişi ev sahibi oldu. Böylece hem yılın, hem de son 16 ayın en yüksek satışı yapıldı. Kur avantajını fırsata çeviren yabancılar da rekor alıma imza attı. Gayrimenkulün yeniden en iyi yatırım aracı olduğunu belirten uzmanlar, fiyat artacak beklentisinin alıcıları harekete geçirdiğini söyledi.
#GayrimenkulMerkez Bankası tarafından üç başlık altında gerçekleştirilen revizyonlar sonrası Mayıs 2021 itibarıyla kısa vadeli dış borç 25,7 milyar dolar azalarak 119,2 milyar dolara geriledi. Net uluslararası yatırım pozisyonu açığı 33,6 milyar dolar azalışla 294,2 milyar dolar, firmaların net döviz pozisyonu açığı ise 37 milyar dolar düşüşle 131,6 milyar dolar oldu.
#Merkez Bankası