Uzuv haberleri sayfasında Uzuv hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 640 Uzuv haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''uzv'' şeklinde geçen uzuv kelimesi 12. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Canlı organizmalarda, belli başlı görevleri yerine getiren ve canlılığın devamını sağlayan organlara uzuv denir. Uzuvlar, bulundukları yere ve görevlerine göre birçok türe ayrılır. Örneğin, beş duyu organımız, dil, deri, göz, burun ve kulaktır. Uzuv nedir? İnsan uzuvları neresidir? Uzuv kaybı ve kopması nedir tüm detayları ile derledik.
#UzuvManisa'nın Soma ilçesindeki baraj gölü kenarında bulunan ve 10 gün önce kaçırılan Özcan Eren'e (22) ait olduğu tahmin edilen kesik insan kolunun bulunduğu bölgede, bacağın bir kısmı bulundu. Jandarmanın sudan çıkardığı bacak parçası, cenaze aracına konulup, otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken, aramalara bugünlük ara verildi.
#HtvhaberGaller’de yaşayan 3 çocuk babası Chris Garlick, grip olduğu düşüncesiyle hastaneye gitti ancak 46 yaşındaki adamın durumunun çok daha ciddi olduğu ortaya çıktı. Doktorlar, Garlick’de vücudun bağışıklık sisteminin kendi organlarına saldırmasına yol açan septisemi (kan zehirlenmesi) tespit etti.
#GripPENDİK’te ormanlık alanda bulunan ceset parçaları esrarını koruyor. Polis, yaklaşık bir ay önce öldüğü düşünülen kişinin hayvanlar tarafından parçalandığını ve iç organlarının yenildiği tespit etti. Bu yüzden ölen kişinin cinsiyeti de henüz belirlenemedi. Cesedin üzerinden kadın iç çamaşırı bulundu. Bu nedenle ölen kişi kayıtlara şimdilik kadın olarak geçti. Ölen kişinin cinsiyeti adli tıp kurumunda yapılacak incelemenin ardından belirlenecek.
#PolisAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Küresel Engellilik Zirvesi’nde, Türkiye olarak engellilere yönelik politikaları anlatma imkanı bulduklarını ve Gazze konusuna dikkati çektiklerini bildirdi. Bakan Göktaş, zirvenin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
#Almanyaİsrail'in Gazze Şeridi'nde 15 ayı aşkın süredir devam eden soykırımında, yaklaşık 18 bin Filistinli çocuk hayatını kaybetti. Saldırıların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana 38 bin 495 Gazzeli çocuk ise yetim kaldı. BM Çocuklara Yardım Fonu'na göre 1 milyon Filistinli çocuk depresyon, anksiyete ve intihar düşünceleri nedeniyle psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyuyor.
#Gazzeİstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa bünyesinde faaliyet gösteren Cerrahpaşa, Araştırma, Simülasyon ve Tasarım Merkezi (CAST), Times Higher Education (THE) Asya 2025 Ödülleri kapsamında ‘Yılın Teknolojik veya Dijital İnovasyonu’ kategorisinde finalist olmaya hak kazandı. Bu merkezde 3 boyutlu uzuv modellemeleri ile hastalara özel tedavi uygulanabiliyor ve sanal gerçeklik ortamında yaratılan amfi ile öğrenciler neredeyse kadavraya ihtiyaç duymadan eğitim görebiliyor. Merkez hem hastalara hem de öğrencilere sunduğu teknolojik ve yenilikçi yaklaşımıyla Türkiye’deki tıp eğitimine ve çalışmalarına yeni bir soluk getiriyor.
#Cerrahpaşa Araştırma6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ildeki 18 üniversite geçtiğimiz yıl 11 bin 734 ulusal ve uluslararası yayın yaptı. Üniversitelerin yayın sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde oldu. Ayrıca bölgedeki üniversiteler ekonomiden tarıma, sağlıktan turizme pek çok alanda bilimsel sosyal sorumluluk projeleri üretiyor.
#YÖKÇukurova Üniversitesi Rektörlüğü öncülüğünde ulusal ve uluslararası bağışçıların desteğiyle kurulan Çocuk İyilik Merkezi (ÇOİM), 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerde göçük altında kaldığı için ya da tedavi sürecinde tedavinin bir parçası olarak uzuv/uzuvlarını kaybeden çocuklara Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsunlar hizmet vermeye devam ediyor.
#Çukurova ÜniversitesiBugünlerde nereye baksak yüzüne ‘küçük bir dokunuş’ yaptırmış birileriyle göz göze geliyoruz. Kimileri botoks ve dolguyla yetiniyor ama pek çok kişi de estetik ameliyat yolunu seçiyor. Dudaklar iyice şişiyor, yüzler geriliyor, beller incelip kalçalar büyüyor. Fakat doğru uygulanmazsa bu işin büyük riskleri var. Genç ve güzel olma arzusuna belki de bir yerde çizgi çekmek gerekiyor. İşte o sınırların nerede başladığını plastik cerrahlarla konuştuk.
#EstetikJessica Lane, beş aylık hamileyken omzunda ve kolunda ağrı hissetmeye başladı. Doktora gittiğinde bunun kas ağrısı olduğunu söyledi. Hamileliği boyunca bu ağrıları yaşadı ve doğum yaptı. Bir gün oğlunu araba koltuğuna yerleştirirken kolunda bir çıtırdı duydu. Hastaneye gittiğinde ise kemik kanseri olduğunu öğrendi. Belki de kolu kırılmasa kanser olduğunu daha uzun süre öğrenemeyecekti. İşte Jessica Lane'in hikayesi...
#KanserJessica Lane, beş aylık hamileyken doktorlar omzundaki ve kolundaki ağrının hamilelikten kaynaklanan gerginlikten dolayı oluşan kas ağrısı olduğunu söylediler. Ancak doğumdan beş hafta sonra, bebeğinin araba koltuğunu taşırken bir çıtırtı duydu. Bunun için doktora gittiğinde 31 yaşındaki yeni anne kemik kanseri olduğunu öğrendi. Peki yaşadığımız hangi kemik ağrılarını dikkate almalıyız? Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Hasan Mehmet Hüseyin ile konuştuk
#Kemik KanseriTürkiye-Belçika arasında 1964’te imzalanan İç Gücü Anlaşması’yla Belçika’ya göç eden İsmail Erdoğdu, aynı yıl maden ocağında başlayan gurbet hayatına 25 yıldır saz öğretmeni olarak devam ediyor. Belçika Türk toplumunun yakından tanıdığı Erdoğdu, bir yandan iki ülke arasında köprü kurarken diğer yandan göçün acı tatlı hikâyesini türküleriyle nesilden nesle aktarıyor.
#BelçikaKüçük bir şehirde yaşayan 67 yaşındaki Donald Dorff, hareket ve şiddet dolu kabuslarından kurtulma arzusuyla doktora giderken tıpta çığır açacak keşiflerin başlangıç noktası olacağından habersizdi.
#Uyku BozukluğuGaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Halter takımında yer alan Büşra Kayadibi, 6 Şubat depremlerinde 3 gün boyunca enkaz altında kaldı ama azminden hiçbir şey kaybetmedi, kısa süre içinde hem Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncü oldu hem de madalya kazandı.
#Büşra KayadibiGaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Halter takımında yer alan Büşra Kayadibi, 6 Şubat depremlerinde 3 gün boyunca enkaz altında kaldı ama azminden hiçbir şey kaybetmedi, kısa süre içinde hem Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncü oldu hem de madalya kazandı.
#Büşra Kayadibi50 yaşındaki Yahya Tan’a, bundan 7 yıl önce kalp yetmezliği nedeniyle yapay kalp takıldı. 2021’de ise tip 2 diyabet olduğu ortaya çıkınca yapay pankreas kullanmaya başladı. 2 yapay organla yaşayan ’Biyonik Yahya’ halinden çok memnun, “Tıp teknolojileri hayatımı kolaylaştırdı” diyor.
#Yahya Tanİzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1Diyabete bağlı gelişen diyabetik ayak sorununa dikkat çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hakan Uncu, hastalara yanlarında ayna taşıması önerisinde bulundu ve “Kişi, bu aynayı her defasında ayağının tabanını kontrol etmek için kullanmalı. Ayağına bir şey batıp batmadığına bakmalı” dedi.
#Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’Nden Prof. Dr. Hakan Uncu