Rusya'nın yörüngeye yerleştirdiği Cosmos 2553 uydusu ABD'de paniğe neden oldu. Moskova söz konusu uydunun bilimsel çalışmalar için kullanıldığını iddia ederken, ABD bunun benzeri görülmemiş bir silahın habercisi olabileceğini ve Rusya'nın binlerce kritik uyduyu yok edebileceğini öne sürüyor.
#Cosmos 2553Pasifik Okyanusu'nun güneyinde, değil insanların deniz canlılarının bile yaşamadığı bir yer var. Buz gibi gri sularıyla, dev dalgalarıyla oldukça tehlikeli olan bu bölge okyanusun hayattan en uzak noktası. Burada suyun 4 kilometre altında insanlık tarihindeki önemli bir döneme ışık tutabilecek bir hazine yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Nemo NoktasıHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerBilim dünyasının senelerdir heyecanla beklediği James Webb Uzay Teleskobu nihayet bu yıl başlarında mesaisine başladı. Hatta NASA geçtiğimiz günlerde Webb'in kaydettiği ilk görüntülerden birkaçını tüm dünyayla paylaştı. Fotoğraflar uzaya en ufak bir ilgi duymayanları bile büyüleyecek kadar güzel ancak iş bununla bitmiyor. İşte o beş karenin bize anlattıkları...
#James Webb Uzay TeleskobuYapımı 20 yıl süren ve 10 milyar dolara mal olan dünyanın en büyük ve en güçlü teleskopu olan kısaca JWST olarak anılan James Webb Uzay Teleskobu güneş kalkanını açarak, görevinin en önemli aşamalarından birini tamamladı.
#James Webb Uzay TeleskobuAltın, gümüş ve diğer değerli metaller, tarihin her döneminde varlığın, zenginliğin sembolü olmuş. Peki bugün de küresel piyasaların en önemli unsurlarından biri olan bu metallerin kökenini hiç merak ettiniz mi? Ufak bir ipucu verelim: Kafanızı kaldırıp biraz yukarı bakın.
#AltınÖncelikle “uzay teknolojileri” kavramına açıklık getirmek gerekir. Bu bağlamda ilk olarak “uzay çalışmaları” kavramını açıklamak gerekir. “Uzay”, evrenin, dünyamızın dışında kalan kısmıdır. Dünya ise üzerinde yaşadığımız gezegen olup, atmosferi ile bir bütündür. Ne yazık ki atmosferin nerede bittiği konusunda kesin bir bilgimiz yoktur. Genel bir kabul olarak yeryüzünden 110 km yükseklik uzayın sınırı kabul edilir. Bu yükseklikte atmosferin yoğunluğu, yeryüzündeki değerinin yaklaşık olarak milyonda biri kadardır. Buna göre Yeryüzünden 110 km’den daha fazla yükseldiğimizde uzaya çıkmış sayılıyoruz ve bu bölgede yapılan çalışmalar “uzay çalışmaları” sayılır.
#PROF. DR. ÖMER LÜTFİ DEĞİRMENCİGünümüzde teknoloji ve uzay bilimi oldukça gelişme göstermiştir. Bu gelişimde SpaceX Uzay Hizmetleri Şirketinin oynadığı rol ise oldukça geniş çaplıdır. Bugün NASA’ya dahi pek çok konuda yardımcı olan SpaceX aslında nedir, amaçları nelerdir detayları ile derledik.
#Spacex Nedir?2020’nin bu denli zor geçeceğini ne ekonomistler ne de biliminsanları söyledi. Tüm bu olup bitenler en çok astrologların dilindeydi... Peki 2021 nasıl geçecek? İsabetli tahminleriyle popüler iki astroloji yazarımıza, Dinçer Güner ve Aygül Aydın’a yeni yılla ilgili öngörülerini sorduk...
#GazetehaberleriUzay düşündüğümüzden çok daha büyüktür ve her yerinde değişik gök cisimleri bulunmaktadır. Bu gök cisimleri içerisinde dünyamız da bulunmaktadır. Şimdi uzayda olanları inceleyelim ve özelliklerine bakalım. İşte 7. sınıf fen bilimleri güneş sistemi ötesi: gök cisimleri 1, 2 ve 3 konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Güneş Sistemi Ötesi: Gök Cisimleri 1 2 Ve 3 Konu AnlatımıYaratıcı anlatısı ve tasarımıyla festivallerin gözdesine dönüşen, hafta başı açıklanan Oscar adaylarına animasyon dalında adını yazdıran ‘Bedenimi Kaybettim’, özgün animasyonlara hasret seyirciyi mutlu edecek. Bu akşam Kızılay Büyülü Fener’de özel gösterimi yapılacak ‘Aidiyet’, geçen yılın en çok konuşulan yönetmenlerinden Burak Çevik’in sinemasını merak edenlere önerilir. ‘Kuzular Firarda’ ekibinin yeni macerası ‘Uzay Parkı’ ve Cem Yılmaz’ın ‘İki Film Birden’ projesinin ikinci yarısı ‘Deli’ ile ‘Emanet’, ilkini seven izleyicilerin kaçırmayacağı devam filmleri. Fransız sinemasının iki usta ismi Catherine Deneuve ve Juliette Binoche’u bir araya getiren ‘Saklı Gerçekler’ ve Robert Downey Jr’ın başrolünde olduğu aile komedisi ‘Dolittle’, haftanın diğer seçenekleri...
#FİLMAntalya'nın Kaş ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Güngör, arazide çalışırken şahit olduğu meteor olayından kalma meteoriti, 11 yıl sonra ceviz ağacı dikerken bulmanın heyecanını yaşadı. Gelen son dakika haberine göre, Kırklareli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Yeşiltaş, "Kaş'ta bulunan meteoritin de aralarında yer aldığı 'Sıradan Kondritler' grubu meteoritler, uzayda ekstrem değişikliklere uğramadığından içinde barındırdığı kimyasal yapılar sayesinde Güneş Sistemi hakkında çeşitli bilgiler edinmemize yardımcı oluyor" dedi.
#Antalya‘Rocketman’, İngiliz pop/rock ikonlarından Elton John’un hayatından kimi kesitleri aktarıyor. Film, ebeveyninden hiçbir zaman sevgi ve şefkat görmeyen, şöhretin zirvesindeyken de yaşadığı yalnızlığı ve çıkışsızlığı kendi ifadesiyle alkol, uyuşturucu ve seks bağımlılığında çözmeye çalışan bir yıldızın trajedisine odaklanıyor. Taron Egerton ise Elton John’u canlandırmıyor, yaşıyor adeta...
#SinemaVolkan İncüvez, geçtiğimiz günlerde Lin Records etiketiyle yayınladığı ilk solo çalışmasıyla müzik tarihinin ilk çok sesli konsept ney albümünü Türkiye ve dünyaya kazandırdı. İncüvez’in Carl Sagan’a yaptığı selamlamayla ‘Uzayda ve zamanda yapılan bir yolculuk’ olarak ilan ettiği albüm dinleyicisini vadettiği yolculuğun derin sularında gezdirmeyi sürdürüyor. İncüvez ile albümü konuştuk...
#Ney HakkındaYeni Delhi’de Cuma Camisi yakınlarında üç tekerlekli bisikletin yolcu koltuğundayım. Delirtici bir trafik, susmayan kornalar... Egzoz dumanı ve hava kirliliğinden ağzımdaki maske kararmış. Yarım saattir aynı yerde duruyoruz. Bisikleti süren Rişa’ya “Ne zaman açılır” diye soruyorum. Can havliyle bir ses çıkarıyor sadece. Bu hayattan vazgeçmiş, bir an önce reenkarne olmak istiyor. Allahtan hızımız saatte 1 km. Biraz etrafı seyredeyim bari... Kaldırım insan seli; Sih, Parsi, Afgan, ne ararsan var.
#Hindistan Gezi Rehberi