Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#Alper Gezeravcıİlk Türk uzay bilim misyonu hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Biz uzaya astronot gönderdik bize diyorlar ki ‘Astronot gönderdiniz ama bununla gurur duyulacak bir şey yok çünkü roket bizim değil başka ülkenin roketiyle gönderdiniz’. Roketi yapsak, uzay istasyonu sizin değil, niye gurur duyuyorsunuz' derler" dedi.
#Mehmet Fatih KacırNASA’da çalışan astrofizik mühendisi Dr. Umut Yıldız, 21 yıl sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Hürriyet’e konuşan Yıldız, “Bundan sonra Türkiye’de uzayla ilgili daha fazla şirket kurulacak, daha fazla insana ihtiyaç duyulacak. Bu alanda geç kalmış da değiliz. Türkiye öncü ülkelerden biri oluyor” dedi.
#NASAİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döndü. Gezeravcı'nın bulunduğu uzay kapsülünün hareketi sırasında yaşadığı duygusal anları anlatan Yıldız, CNN TÜRK'te konuşurken, 'Artık roket yanmaya başlayınca tamam gidiyor artık dedim. Gözlerimiz dolmaya başladı.' ifadelerini kullandı. Yıldız ayrıca, "Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
#UzayTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ve 3 takım arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, deney çalışmalarına başladı. Tuz Gölü bitkisi uzayda test ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalarına başlanılan ilk deney EXTREMOPHYTE oldu. İşte deneyin detayları...
#Alper Gezeravcıİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da dahil olduğu AX-3 misyonunun içinde bulunduğu Dragon uzay aracının kapsülü TSİ 00.49'ta Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı. Tarihi uzay yolculuğu 36 saat sürecek. Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenme Cumartesi günü saat 13.15'te gerçekleşecek. Peki, uzaya giden ilk Türk Alper Gezeravcı ne zaman dönecek ve görevi ne zaman bitecek? İşte, o detaylar
#Alper Gezeravcı“Türkiye’nin ilk astronotu” olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı’nın da içinde olduğu Dragon kapsülü bugün Türkiye saati ile 12.27'de uluslararası uzay istasyonuna kenetlenecek. Peki Türk astronot uzayda 14 gün nasıl yaşayacak? Ne yiyecek, nerede uyuyacak, nasıl vakit geçirecek? İşte tüm detaylar...
#Alper Gezeravcıİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'yı taşıyan uzay aracı ABD'nin Florida eyaletinden uzaya fırlatıldı. Tarihi uzay yolculuğu devam ederken Gezeravcı dünyaya ilk mesajını yolladı. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri, "İstikbal Göklerdedir" oldu.
#Alper GezeravcıTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için geri sayım sona erdi. SpaceX, Axiom 3 uçuşu saat 00.49'da gerçekleşti. 14 gün sürecek Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu başladı. Alper Gezeravcı’nın uzay yolcuğuna ilişkin tüm gelişmeleri saniye saniye hurriyet.com.tr'den canlı yayını takip edebilirsiniz...
#SpacexTürkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 17 Ocak’ta başlayacak yolculuk için karantinaya girdi. Uzay yolculuğuna hazırlığın son aşaması olan karantina sürecinin başladığını sosyal medya hesabından duyuran Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlardan oluşan ekiple birlikte uzayda 14 gün kalacak ve 13 farklı deneyi gerçekleştirecek.
#Alper GezeravcıPasifik Okyanusu'nun güneyinde, değil insanların deniz canlılarının bile yaşamadığı bir yer var. Buz gibi gri sularıyla, dev dalgalarıyla oldukça tehlikeli olan bu bölge okyanusun hayattan en uzak noktası. Burada suyun 4 kilometre altında insanlık tarihindeki önemli bir döneme ışık tutabilecek bir hazine yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Nemo NoktasıTürkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, uzayda önemli bir deneye imza atacak. ‘ALGALSPACE’ projesi kapsamında, Antarktika’dan alınan yosunların ek gıda sağlama, su iyileştirme, havadaki oksijen oranını artırma ve atık arıtma özellikleri test edilecek.
#Alper GezeravcıUzayın derinlikleri asırlardır insanoğlunun zihnini kurcalıyor. Bilinmeyen gezegenleri keşfetmeye olan merak her geçen gün artarken, bilim insanlarının yeni hedefi Ay üstünde kalıcı yaşam merkezleri kurmak. Peki ama "ev konforunda" olacağı söylenen bu Ay üssü nasıl inşa edilecek?
#UzayNASA’da çalışan sayılı Türk mühendislerden Dr. Umut Yıldız, Hürriyet’e heyecan verici projeksiyonlarda bulundu. 15-20 yıl içinde yaygınlaşacak roketlerle uzay yolculukları ve kıtalararası seyahatlerin çok kısalacağını söyleyen Yıldız, “Mesela Türkiye’den Amerika’ya gidiş yarım saate düşecek” dedi.
#NASASon dönemlerde sürdürülebilirlik oldukça gündemde. Konu çok popüler... İş dünyasında, basında, iklim krizine duyarlılığı gösteren, sürdürülebilirlik odaklı paylaşımlar büyük yer tutuyor. Büyük firmalar, bu alandaki çalışmalarını duyurma yarışına girmeye başladı; sürekli kon-feranslar düzenleniyor, firmalarımız ve sektör öncüleri o kadar başarılı ki pek çok ödül dağıtılıyor!.. Ancak, sürdürülebilirlik, daha önce inovasyonda ya da dijital dönüşümde gözlemlediğimiz popülist yakla-şımın aksine, gerçek anlamda özümsenmesi gereken, samimiyet gerektiren ve iş birliği ihtiyacı olan oldukça hayati bir konu; sadece “bir trend değil”… Sürdürülebilirliğe öncelik vermezsek ve bu doğrultuda samimi stratejiler ortaya koymazsak, yakında alışkın olduğumuz şe-kilde hayatımızı devam ettirecek bir dünyamız, dolayısı ile “show yapacak” bir iş alanımız olmayacak. Öte yandan, sürdürülebilirliği işlerinin temeli olarak benimseyen şirketler ve kurumla gerçekten fark yaratanlar olacak…
#HürriyetKimyasal ve fiziksel yapısı ile beraber en önemli konular içerisinde allotrop gelir. Genel olarak dizilişleri ve yapısal unsurları üzerinden öne çıkar. Peki, allotrop nedir? Hangi maddeler allotroptur? Allotrop atomların kimyasal özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#AllotropSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Sonda roket sisteminin Sinop'taki fırlatma testine katıldı. Bakan Varank burada yaptığı açıklamada, "Adım adım ay misyonuna yaklaşıyoruz, insansız uzay aracının tasarımına başladık." ifadelerine kullandı.
#Mustafa Varankİnsanlık tarihinin belki de en önemli giysilerinden elde sadece dört adet kaldı. Bu nedenle NASA harıl harıl yeni uzay giysisi geliştirmeye çalışıyor. Bu girişimlerin faturası da oldukça büyük. Peki böyle bir zamanda bu kadar büyük bir masrafa gerçekten ihtiyaç var mı? Tüm detaylar haberimizde...
#NASAJeff Bezos önümüzdeki ay sahibi olduğu Blue Origin şirketinin roketiyle uzaya çıkacak. Hem kendisi hem de sivil havacılık için tarihi bir ana imza atacak olan Bezos'un yolculuğu okuyana şaşkınlık veren detaylarla dolu. İşte merakla beklenen yolculuğun şifreleri...
#Jeff BezosUzayı keşfetmek insanlık için çok önemlidir. Bunun birçok sebebi bulunur. Ancak insanlık tarihine baktığımız zaman uzayı keşfetme isteği çok eski zamanlara dayanmaktadır. Şimdi bunu inceleyeceğiz ve uzayla ilgili birçok farklı bilgiyi öğreneceğiz. İşte 7. sınıf fen bilimleri uzay araştırmaları konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Uzay Araştırmaları Konu Anlatımı