Allotrop nedir? Hangi maddeler allotroptur? Allotrop atomların kimyasal özellikleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Allotrop nedir Hangi maddeler allotroptur Allotrop atomların kimyasal özellikleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 02:14

Kimyasal ve fiziksel yapısı ile beraber en önemli konular içerisinde allotrop gelir. Genel olarak dizilişleri ve yapısal unsurları üzerinden öne çıkar. Peki, allotrop nedir? Hangi maddeler allotroptur? Allotrop atomların kimyasal özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Sağlamış olduğu kimyasal ve fiziksel özellikler ile beraber allotrop önemli bir yere sahiptir. Elementler üzerinden sağlamış olduğu tanım ile beraber bu tanım diziliş üzerinden öne çıkar. Aynı zamanda tanım üzerinden allotrop maddelerde ortaya çıkar.

 Allotrop Nedir?

 Proton ve nötron ve elektron sayıları aynı, uzayda dizilişleri farklı olan kristaller allotrop olarak ifade edilir. Diğer bir ifadeyle Elektron ve proton ile nötron sahiden aynı olduğu, fakat kristallerinin uzayda dizilişlerinin farklı olduğu allotrop maddeler olarak öne çıkar. Diğer bir anlam üzerinden atom sayıları aynı olmasına rağmen uzayda farklı bir diziliş gösterdiklerini söylemek mümkündür. Böylece bu diziliş ile beraber aynı zamanda birçok farklı yapı ortaya çıkardığını söylemek gerekir. Bunlar içerisinde grafit ve Elmas gibi örnekler vermek mümkün. Bu bağlamda örneğin elmas en sert maddeler içerisinde yer alırken, graffit ise en hassas ve kırılgan maddeler içerisinde bulunur. Bu durum farklı diziliş ile beraber uzayda gerçekleşen yapı eşliğinde meydana gelir.

Haberin Devamı

 Hangi Maddeler Allotroptur?

 Birçok farklı madde ve element üzerinden allotrop örneği vermek mümkün. Bu doğrultuda Elektron ve proton ve nötron sayıları aynı olması üzerinden, uzayda kristaller kapsamında farklı bir diziliş gösterdiklerini ifade etmek gerekir.

 - Ozon gazı ve oksijen gazı, oksijen atomunun allotropu olarak ifade edilir.

 - Elmas ve grafit ile beraber amorf karbon, Karbon atomunun allotropudur.

 - Kırmızı fosfor ile beyaz fosfor, fosfor atomunun allotropu şeklinde öne çıkar.

 Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi daha birçok değişik seçenek kapsamında madde örneği vermek mümkün. Aynı zamanda bu yapılar bir araya geldikten sonra atom etkinliği meydana getirir. O yüzden allotrop maddeler önemli bir yere sahiptir.

 Allotrop Atomların Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

 Allotrop atomları kimyasal olarak birçok farklı özellik ön plana çıkarır. Bunlar içerisinde özellikle kimyasal açıdan öne çıkan allotrop maddeleri, fiziksel olarak farklı değişken yapılar gösterir. Örneğin oksijen, fosfor ve kükürt gibi birçok farklı maddenin özellikleri birbirinden farklıdır. Fakat kimyasal açıdan ele alındığı zaman allotrop atom ve maddeler şeklinde ön plana çıkarlar. Öne çıkan bu durum ise maddelerin allotropik hali olarak ifade edilir. Yani kimyasal süreç doğrusunda benzer yapılar göstermelerine rağmen, fiziksel olarak farklı yapılar ortaya çıkarırlar. Tabii bununla beraber farklı özellikler de gösterdiklerini söylemek mümkün.

Haberin Devamı

 - Atom ve kütle numaraları aynıdır.

 - Molekül geometrileri farklıdır.

 - Kimyasal tepkimeye girme istekleri farklıdır. Fakat tepkime neticesinde oluşturdukları bileşik aynıdır.

 - Molekül sağlamlıkları farklıdır.

 Bu şekilde yukarıda öne çıkan özellikleri ile beraber allotrop atomların kimyasal açıdan etkisini gösterir.

 Allotrop Maddeler

 Özellikle doğal yapısı ile birlikte günümüzde birçok farklı allotrop madde bulunmaktadır. Bunlar içerisinde özellikle elmas ve grafit en önemli allotrop maddeler içerisinde yer alır. Onunla beraber kimyasal açıdan benzerlik gösterseler bile fiziki olarak birtakım değişiklikler ortaya çıkar. Aynı zamanda ozon gazı, oksijen gazı, kırmızı ve beyaz fosfor gibi birçok değişik madde üzerinden de allotrop maddeleri söylemek mümkün. Bu bağlamda Elektron ve nötron ile adın üzerinden aynı yapıyı gösterseler dahi, kristaller kapsamında uzayda değişkenlik yaratan maddeler olarak ön plana çıkar. Bununla beraber hem bilimsel hem de birçok farklı alanda önemli yere sahip olan maddeler içerisinde gelirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!