Uzaya gitmek için başvuru şartları ve süreci ile ilgili açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını duyurdu. Bu açıklamanın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı detayları açıkladı. Peki, Uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır, şartları nelerdir?
#Milli Uzay ProgramıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını açıkladı. Türk uzay yolcusunda aranacak kriterler ise 45 yaşından küçük olmak, Mühendislik, Fen Bilimleri, Temel Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Bilimler alanındaki Eğitim ve Tıp Fakültelerinden birini bitirmek olacak.
#Milli Uzay ProgramıABD’den önce uzayda çekilen ilk filme imza atmayı hedefleyen Rus çekim ekibi dün yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya döndü. Rus aktris Peresild, “Keşke daha uzun süre kalabilseydik. Orada yaşadıklarımı ömür boyu anlatabilirim” dedi.
#RusyaZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Makine, Elektrik-Elektronik ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı, 5x5x5 santimetre boyutlarında tasarladığı ve SpaceX Falcon 9 roketiyle aralık ayında uzaya göndermeyi hedeflediği Türkiye'nin ilk cep uydusunu yetkili fırlatıcı firmaya teslim etti.
#Cep UyduODTÜ’nün TÜBİTAK destekli “Yaz Uzay” projesi kapsamında Şırnak’tan gelen 25 çocuk, alanında uzman akademisyenlerden gök bilimi konusunda ders aldı. ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi Uygulamalı Bilim Merkezi’nde yapılan derslerde “astronot nasıl olunur, özellikleri nelerdir” gibi soruların cevaplarını tartışan çocuklar, izledikleri görsellerle gök bilimine ait tüm sırları öğrendi.
Bilim insanları, uzayda dünyamıza benzer gezegenlerin peşine düştü. Olağanüstü fikirler geliştirerek, yüzmilyonlarca kilometre uzaklıktaki, dünyamızı andıran bir gezegenin fotoğrafını çekmek için yepyeni hiperteleskoplar tasarlandı. Bu hiperteleskoplar yeryüzünün 10 ışık yılı uzağında Amazon havzası büyüklüğündeki yeşil bir alanı gün yüzüne çıkartabilecek.
İnsanoğlu uzayda bir ilki daha gerçekleştirmenin aşamasında: NASA, ocak ayında uzaya fırlattığı, masa büyüklüğündeki "Deep Impact-Derin Vuruş" aracını, saniyede 37 bin km hızla Temple 1 kuyrukluyıldızına gülle gibi çarptıracak. Kuyrukluyıldız üzerinde 100 metre derinliğinde bir kraterin açılması bekleniyor.