Güncelleme Tarihi:
“Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla İncelenmesi ve Kullanılması İşbirliği Anlaşması” TÜBİTAK'ta imzalandı. TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş, imza töreninde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ESA ile işbirliği anlaşması hazırlıklarının haftalar, aylar değil yıllar aldığına dikkat çekti. Anlaşmanın imza aşamasına gelinmesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Yetiş, “Anlaşma, uzayın barışçıl amaçlarla kullanılması için yapılacak her türlü bilimsel ve teknik çalışmalarda ESA ile işbirliği olanakları getiriyor” dedi.
ESA heyetine başkanlık eden ESA Dış İlişkiler Müdürü Jean-Pol Poncelet de, ESA'nın AB ile iç içe olduğunu, birliğin uzay ayağını oluşturduklarını söyledi.
TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Yetiş, anlaşmanın imzalanmasının ardından ESA ile işbirliği içinde kısa sürede hayata geçirilecek uzay projesi bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, hazırladıkları güzel bir yol haritası olduğunu, yaptıkları hazırlıkları kısa süre içinde kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.
KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ VE YÜKÜMLÜLÜKLER
ESA ile imzalanan anlaşma, karşılıklı bilgi alışverişi, toplantılar, bilim insanlarının değişim programlarından yararlanması, ortak projeler, ülke kuruluşlarının eğitim programları ile desteklenmesi gibi faaliyet alanlarında çalışma yapılmasını içeriyor. İşbirliği anlaşması dış uzayın sadece barışçı amaçlarla incelenmesi ve kullanımı konularında tarafların karşılıklı çıkarları kadar, karşılıklı yükümlülüklerini kapsıyor.
Anlaşma gereği, taraflar birbirlerini kendi uzay faaliyetleri, programları ve gelişmeleri ve potansiyel işbirliği alanları konusunda bilgilendirecekler.
Potansiyel işbirliği olanağı alanları arasında ise uzay bilimi, uzay astronomisi ve astrofiziği, güneş sistemi araştırması ve güneş-yerküre fiziği, yer gözlem araştırma ve uygulamaları, özellikle çevrenin izlenmesi, meteoroloji, atmosfer bilimi, jeodezi ve başlıca tehlikelerin izlenmesi, telekomünikasyon, uydu seyrüseferi konuları yer alıyor.
Anlaşmayla taraflar, bilim insanları ve mühendislerin karşılıklı olarak değişimini ve bilgilerin paylaşılmasını kolaylaştırmayı kabul ederken, veri değişimlerini ve karşılıklı kabul edilen şartlarda kendi ağları aracılığı ile özel bilgilere ulaşmayı sağlayacaklar.
AVRUPA'NIN UZAY GÜCÜ
ESA, Avrupa'nın uzay alanında barışçıl amaçlarla gerçekleştireceği faaliyetler için gerekli insani, mali ve teknik kaynakların ortak kullanımını sağlamak hedefi ile 1975 konvansiyonu ile kurulan sivil bir uzay bilim ve teknoloji araştırma-geliştirme kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor.
ESA, uzay alanında özellikle, fırlatma sistemleri, fırlatıcılar, uydu yapımı, uzay bilim ve yer gözlem, iletişim ve haberleşme konularında ABD'den sonra gelen yüksek rekabet gücüne ulaşmış bir Avrupa uzay kuruluşu olarak çalışıyor.
Kuruluş, üye ülkelerin hükümet temsilcilerinden oluşan bir konsey tarafından yönetiliyor. ESA, AB ve Avrupa Konseyi ile organik bir bağlantısı bulunmamasına karşın Avrupa'nın genel politikaları ve stratejileri çerçevesinde çalışmalarını yürütüyor.