Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2010 00:00
ODTÜ’nün TÜBİTAK destekli “Yaz Uzay” projesi kapsamında Şırnak’tan gelen 25 çocuk, alanında uzman akademisyenlerden gök bilimi konusunda ders aldı. ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi Uygulamalı Bilim Merkezi’nde yapılan derslerde “astronot nasıl olunur, özellikleri nelerdir” gibi soruların cevaplarını tartışan çocuklar, izledikleri görsellerle gök bilimine ait tüm sırları öğrendi.
Devlet Planlama Teşkilatı destekli ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi’nin (TBM) Uygulamalı Bilim Merkezi’nde “Bilime Dokunun” sloganıyla yola çıkan akademisyenler, “Yaz Uzay” projesi ile de, 25 Şırnaklı çocuğa gök bilimi konusunda bilgi verdi. TBM’nin araştırma görevlileri Funda Barutçu ve Eray Şentürk eşliğinde pipetten roket yapma yarışmasına katılan çocuklar, Planetaryum (Gökevi) ile de uzayı tanıma fırsatı buldu. Proje hakkında bilgi veren ODTÜ TBM Müdürü ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. İrem Dikmen Toker, bu projenin amacının çocukları cesaretlendirmek olduğunu belirterek şöyle konuştu:
Siz de uzaya gidebilirsiniz
“TBM’nin topluma erişim projeleri kapsamanda bilim otobüsleriyle Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gidip buradaki deneyleri oradaki çocuklara yapıyoruz. Bu sayede 20 bin kişiye ulaştık. ODTÜ havacılık ve uzay konusunda en iyi üniversitelerden birisi. Biz öğretim üyeleri ve müze çalışanları olarak bir proje telifi götürdük. TÜBİTAK da destekledi. Şırnak’tan 25 tane öğrenci geldi ve astronomi konusunda yaklaşık sekiz hocamızdan ders aldı. Buradaki deneyimlerini yazarak bir dergi çıkaracaklar. Biz TÜBİTAK desteğiyle daha az gelişmiş bölgelerimizden akıllı öğrencilerin buraya getirmek ve onları cesaretlendirmek istiyoruz. ‘Siz uzaya gidebilirsiniz, roket yapabilirsiniz’ diyoruz. Gittikten sonra hocalarına mektuplar yazıyorlar. ‘Ben de liseyi bitirince ODTÜ’ye geleceğim, astronot olacağım ona göre çalışıyorum’ gibi çok duygusal mektuplar gelebiliyor.”