Orijinal adıyla “Voiding School” olarak bilinen Alt Islatma Okulu, ilk olarak Belçika’nın Ghent Üniversite Hastanesi ve ABD’de Boston Çocuk Hastanesi’nde başlatılmış ve ardından Avrupa’da ve Amerika’da benzer eğitim programlarını uygulayan birçok merkez kurulmuştur. Ülkemizde de ilk Alt Islatma Okulu programı ekibimiz tarafından 2018 yılında kurulmuştur.
#ÇocukUyku apnesinin uyku sırasında solunum duraklamasına neden olduğunu ve uyku düzenini bozarak beyni oksijensiz bıraktığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Timur Akçam önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Akçam, hastalığın en çok eşleri tedirgin ettiğini, uyku apnesinin evlilikleri de etkilediğini söyledi.
#Uyku ApnesiYedi yaş civarı çocuklarda görülme sıklığı yüzde 5 ila 10 arasında olan geceleri alt ıslatma problemi erişkinliğe kadar sürebiliyor. Çocuk ve ailelerin sosyal yaşamını sekteye uğratan bu rahatsızlığı ve nasıl başa çıkılması gerektiğini Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan anlattı.
#Gece Alt IslatmaUykuda görülen solunumbozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uykuapnesi olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr.Cem Karas, normal erişkin insanların en azyüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde,60 yaş üzerinde ise yüzde 40-50 civarındahorlamanın görüldüğünü söyledi. Op. Dr.Karas, horlama ve uyku apnesitedavisini anlattı.
#1Uykuda görülen solunum bozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uyku apnesi olduğunubelirten KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, normal erişkin insanlarınen az yüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde, 60 yaş üzerindeise yüzde 40-50 civarında horlamanın görüldüğünü söyledi. Op.Dr. Karas horlama ve uyku apnesi tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#1Beş yaşını bitirmiş bir çocuk gece uykusunda idrar kaçırmaya devam ediyorsa buna alt ıslatma (enürezis nokturna) denilmektedir. Beş yaşından önce çocukların gece altını ıslatması anormal bir durum olarak kabul edilmemektedir. Alt ıslatma sorunu erkek çocuklarda daha sık izlenmekte ve görülme oranı yaşla birlikte azalmaktadır. Beş yaşındaki çocukların yaklaşık %15’inde gece altını ıslatma problemi mevcuttur. Görülme sıklığı her yıl %15 oranında azalarak ergenlik döneminde yaklaşık %1’e düşmektedir. Bu bilgi bize gece altını ıslatmanın çocuğun normal gelişim sürecinin gecikmesinden kaynaklandığını düşündürtmektedir.
#Çocuklarda Altını IslatmaHorlama sadece bir gürültü değil, kalp-damar sistemini bile etkileyen ciddi bir sağlık problemi. Uyku apnesi de kısaca ‘uykuda solunum durması’ olarak ifade edilen önemli bir hastalık. Sağlığı ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, geceleri kabusa çeviren bu sorunları yaşayanların sayısı pandemi döneminde arttı.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, pandemi sürecinde hareketsizleşen, kilo alan, beslenme düzeni değişen ve geceleri de yiyip içmeye başlayan kişilerin, horlama ve uyku apnesiyle tanıştığını açıkladı. Karas, horlama ve uyku apnesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#İzmirÇocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyondur. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonları, henüz gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Erken tanı konulamayan ve tedavi edilemeyen çocuklar gelecekte hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riski altındadırlar.
#İdrar Yolu EnfeksiyonuGebelikte; karın ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma, kabızlık, kramplar birçok kadının yaşadığı şikayetler arasındadır. Bu belirtiler çoğunlukla gebeliğin doğasında yer alır. Ancak gebelikteki her şikayet dikkatle sorgulanmalıdır, kimi zaman fizyolojik görünen sorunlar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Hamilelikte sık idrara çıkma konusunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay bilgiler verdi.
#Hamilelikte İdrar KaçırmaÇocukluk çağının en sık görülen sorunların biri olan geniz eti problemleri özellikle kış aylarında, üst solunum yolu enfeksiyonlarına paralel olarak artış gösteriyor. Uzmanlar uyku bozukluklarından diş çürüklerine kadar birçok sorunun da ortaya çıkmasına neden olan bu durumun tedavi edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
#ÇocukModern çağın en büyük sorunlarından biri kalitesiz uyku. Hava kirliliği nedeniyle artan nefes alma sorunları, obezite nedeniyle yükselen uyku apnesi hastalıkları ve stres nedeniyle kronikleşen kalitesiz uykular. Araştırmalara göre ise uzun vadeli uykusuzluğun çok ciddi tehlikeleri var.
#Kalitesiz Uyku Geçmeyen Yorgunluğa Neden Olabilir- Pediatrik Üroloji Derneği, çocukların yüzde 15'inden fazlasının uykuda yatağını ıslattığı belirlenen Türkiye'de bu sorunla ilgili farkındalık oluşturarak tedavisinin sağlanması için proje hazırladı - Valilik ve belediyelerin desteğiyle ilk etapta pilot il seçilen Diyarbakır ve İzmir daha sonra ülke genelinde uygulanacak proje ile yeni yılda yatak ıslatmayla ilgili merak edilen tüm bilgilere bilboardlarda yer verilecek - Pediatrik Üroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Önen: "Ailelerin çoğunluğu somut bir mesane veya böbrek sorunu olan bu rahatsızlığı şımarıklık gibi değerlendirdiğinden ülkemizde çocukların neredeyse yüzde 50'si şiddete maruz kalıyor. Oysa bu, tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık"