‘Kartalgöz’ ameliyatı lenslerinden kurtardı

Haberin Devamı

VOLEYBOL Milli Takımı ve Vakıfbank’ın başarılı smaçörü Güldeniz Önal Paşaoğlu’na, Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nde “Kartalgöz” (Eagle Eye) ameliyatı yapıldı. Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu tarafından gerçekleştirilen ameliyat sonrası lenslerinden kurtulmanın sevincini yaşayan Güldeniz Önal, “Hastaneye kontrole geldiğimde gözlerimin lazer ameliyata uygun olduğunu söylediler. Ameliyattan sonra lensten kurtuldum. Duydum ki, bu ameliyatın bir adı da ‘kartalgöz’ şimdi ben de sahalarda kartal gözümle daha etkili olacağım” dedi.
Lazerle yapılıyor
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu şu bilgileri verdi: “Lasik dünyada en çok tercih edilen lazer cerrahisidir. Tedavinin toplam süresi yaklaşık 15 dakikadır. Lazerin uygulanma süresi ise sadece 15-20 saniyedir. Tedaviden sonra gözlerin kapatılmasına veya hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurlarına bağlı görme problemlerinde etkili olan operasyondan birkaç saat sonra görme keskinliği artmaya başlar. Operasyonun güvenilirliği, lazer cihazının üstünlüğü ile ilişkilidir. Operasyon sonucunda gözlüğe ve lense bağımlılık ortadan kalktığı için daha konforlu bir hayat başlar.”

Haberin Devamı


Lasik nedir?
Lasik miyop, hipermetrop ve astigmatı düzeltir. Lasik sonrası numarada geri dönüş ya olmaz ya da yüksek numaralarda çok az olur. Her iki göz aynı anda ameliyat olabilir. Hastaneye yatış gerekmeden günü birlik gerçekleşebilir. Hastalar 24 saat içinde günlük aktivitelerine dönebilirler.

Bebeklerde bile “Uyku Apnesi” görülebilir

KENT Alsancak Tıp Merkezi’nin KBB uzmanlarından Dr. Dilek Sınmaz, uyku apnesinin yeni doğan bebeklerde bile görülebildiğine dikkat çekerek tanı ve tedavisi konusunda yapılması gerekenlere dikkat çekti.
“Uyku apnesi; uykuda yaşanan 10 saniye veya daha fazla süreyle ağız ve burunda hava akımının durmasıdır” diyen Dr. Sınmaz hastalık hakkında şu bilgileri verdi:
“Hastalığın derecesi bu duraksamaların sayıları ile belirlenir. Çocuklarda uyku apnesinin nedenlerinin başında bademcik ve geniz eti büyümeleri gelir. Ayrıca çenenin normalden küçük ve geride olması ve dilin normalden büyük olması da nedenler arasındadır. Apne yeni doğan bebeklerde dahi görülebilir buradaki nedenler burun dil yüzle ve sinir kas sistemi ilgili gelişim bozukluklarıdır. Teşhiste öncelik, muayene ve aileden alınan bilgilerdir. Çocuklarda uykuda devamlı ve aşırı bir horlama, nefes nefese kalma, uykuda kesilmeler, ağızdan solunum, terlemeler ve idrar kaçırma vardır. Gündüz şikayetleri ise baş ağrısı, ağız kuruması, ağız kokusu, davranışsal sorunlar, gelişim geriliği, konsantrasyon kaybı ve öğrenme zorlukları, ağzı açık durma, sürekli burun tıkanıklığı, büyük çocuklarda gündüzleri uyku hali olması sayılabilir.”
Tedavi edilebilinir
Ailelerin çocuğun uykudaki hareketlerini videoya alıp değerlendirilmesi ve ses kaydının incelenmesi de hastalıkla ilgili önemli değerlendirme sağlayabilecğini belirten Dr. Dilek Sınmaz, “Endoskopik muayene yöntemleriyle, hava yolunun görüntülenmesi teşhiste çok önemli. Çocukların radyasyona maruz kalmamaları için film ve tomografi ilk tercih olmamalıdır. Uyku apnesinin çocuklardaki etkileri, davranış değişiklikleri, zihinsel ve bedensel gelişim geriliği, öğrenme zorlukları olarak görülür. Bu çocuklardaki fiziksel değişiklikler yüz gelişim bozuklukları, boy gelişiminin yaşıtlarına göre kısa olması, apnenin yol açtığı hareketsizliğe bağlı obezitenin artışıdır. Tedavide gecikme kalıcı kalp ve akciğer sorunlarına dahi yol açar. Çocuk apnelerinin yüzde 95’i geniz eti ve bademcik operasyonu ile tedavi edilir” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları