Genellikle horlayan kişilerde görülen ve uyku sırasında nefesin durması olarak tanımlanan uyku apnesi, tedavisinde gecikildiğinde kalp krizine bile yol açabilen sinsi bir hastalık. Uyku apnesi olan kişiler gece uyku sırasında uyanıyor ancak farkında olmuyorlar; çünkü artmış olan karbondioksit kişiyi narkoz etkisi altına sokuyor. <br><br>Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan uyku apnesine karşı 8 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Uyku ApnesiOBEZİTE, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm riskinin yükselmesi ile karakterize olan bir hastalık. İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, obezite tedavisinde cerrahinin yerini anlattı…
#1Adana'da makyaj sanatçısı olan 25 yaşındaki genç, 146 kilodan 72 kiloya düştü, bir dizi estetik operasyon da geçirerek adeta yeni birisi oldu. Bu değişim sonrasında pasaportunu yenilemek isteyince yetkililere kendini inandıramadı. Kumlutaş'ı polisler karakola götürdü, kimliğini ise DNA testiyle ispatlamak zorunda kaldı.
#AdanaAdana'da makyaj sanatçısı olan 25 yaşındaki genç, 146 kilodan 72 kiloya düştü, bir dizi estetik operasyon da geçirerek adeta yeni birisi oldu. Bu değişim sonrasında pasaportunu yenilemek isteyince yetkililere kendini inandıramadı. Kumlutaş'ı polisler karakola götürdü, kimliğini ise DNA testiyle ispatlamak zorunda kaldı.
#AdanaGünümüzde en büyük sosyal hastalıklardan bir tanesinin de horlama olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Horlama özellikle çiftler arasında çok büyük sorunlara neden olabilen bir rahatsızlık. Horlamaya eğer uyku apnesi de eşlik ediyorsa mutlaka önemsenmeli ve tedaviye hızlıca başlanmalıdır” diye konuştu.
#1Hastanede yaşam mücadelesi veren Azerbaycanlı milletvekili Ganire Paşayeva’nın, geçen yıl geçirdiği mide ameliyatı nedeniyle rahatsızlanmış olabileceği iddiaları akıllarda soru işareti yarattı. Konuyu Hürriyet için değerlendiren Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Yıldırım 4 önemli uyarıda bulundu...
#Fast-FoodGÜNÜMÜZDE en büyük sosyal hastalıklardanbirinin de horlama olduğunu belirten Kulak BurunBoğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, özellikleçiftler arasında çok büyük sorunlara neden olabildiğinisöyledi. Karas, horlamaya uyku apnesi de eşlik ediyorsamutlaka önemsenmesi ve tedaviye hızlıca başlanmasıgerektiğini kaydetti.
#1Kurtlar Vadisi adlı dizide canlandırdığı ‘Mithat’ karakteriyle tanınan dizive sinema oyuncusu Tayfun Sav, Obezite ve Metabolik Cerrahi UzmanıOp. Dr. Türker Karabuğa ve ekibi tarafından yapılan başarılı ameliyatlasağlığına kavuştu. Sav, “Bu ameliyat benim için yeniden doğuş” dedi.
#1OBEZİTENİN tüm dünyada yaygın olarak görüldüğünü belirten Anadolu Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Sipahi, belirterek, günümüzde hastanın durumuna göre cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler olan mide balonu, mide botoksu ve obezite cerrahisi gibi seçeneklerle obezitenin başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini kaydetti. Sipahi, “Yapılan çalışmalar, 2050 yılında dünya üzerinde yetişkin nüfusun yüzde 50’sinin obez olacağı yönünde. Obezitenin altyapısında beslenme alışkanlıkları yer alıyor. Aldığımız kalori harcadığımız kaloriden fazla olursa kilo alırız. Ayrıca yoğun iş yaşantısı nedeniyle sağlıksız fast-food tarzı beslenmek zorunda kalıyoruz. Bu da kilo alımını artırıyor” dedi.
#1Seren Serengil’in ‘dumping’ sendromuna yakalanmasına neden olan ‘mide küçültme’ ameliyatları yeniden gündemde. Sağlık Bakanlığı obezite ameliyatının çerçevesini genelgeyle çizerken, uzmanlar, “Hastaların ricası, ısrarı, araya tanıdık koyması gibi durumlar olmamalı” diyor.
#ObeziteGENEL Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Duran, obezitenin tehlikesine değinerek, "Obezite, birçok organı kanser gibi etkileyebiliyor. Kalp yetmezliği, kalp büyümesi, kalp damar tıkanıklığı, karaciğer yağlanması, tansiyon, şeker, uyku apnesi, solunum sıkıntısı, eklem problemleri ve psikolojik faktörlere yol açabiliyor" dedi.
#Genel Cerrahi UzmanıObezitenin ilerleyici ve kronik bir sağlık sorunu olması, fazla kilolarını uyguladıkları diyet veya egzersiz programları ile veremeyenler için ciddi bir tehdit haline gelebiliyor. Fazla kilo sorunu ve bu sorunla birlikte ikincil sağlık sorunları yaşayan kişiler için obezite cerrahilerine başvurmak tercihten ziyade önemli bir gereklilik olarak ön plana çıkabiliyor. Günümüzde en sık uygulanan bariatrik cerrahi yöntemi olan tüp mide ameliyatı hakkında doğru bilinen yanlışlar ile ilgili Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Aynacı önemli bilgiler aktardı.
#Tüp Mide AmeliyatıAşırı şişmanlık, yani obezitenin son yıllarda Türkiye’de ve dünyada görülme sıklığı artan bir sağlık sorunu olduğunu belirten genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, obezite cerrahisinin daha önce diyet ve sporla kilo verememiş kişiler için uygun olduğunu söyledi.
#İzmirDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’deyse 20 milyondan fazla obeziteli var. 4 Mart Dünya Obezite Günü vesilesiyle uzmanların ‘çağın pandemisi’ dedikleri obeziteyi mercek altına aldık; bu dertten mustarip olanlarla konuştuk. Haberler sevindirici: Bu derdin dermanı var ancak ameliyatlı ya da ameliyatsız, psikolojik destek almak şart.
#Dünya Obezite GünüHorlama sadece bir gürültü değil, kalp-damar sistemini bile etkileyen ciddi bir sağlık problemi. Uyku apnesi de kısaca ‘uykuda solunum durması’ olarak ifade edilen önemli bir hastalık. Sağlığı ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, geceleri kabusa çeviren bu sorunları yaşayanların sayısı pandemi döneminde arttı.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, pandemi sürecinde hareketsizleşen, kilo alan, beslenme düzeni değişen ve geceleri de yiyip içmeye başlayan kişilerin, horlama ve uyku apnesiyle tanıştığını açıkladı. Karas, horlama ve uyku apnesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#İzmirGeniz eti büyümesinin genellikle çocuklarda görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Kızılağaçlı, "Geniz eti büyümesi; tekrarlayan enfeksiyonlara, uyku sırasında soluk alışverişinin durması gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu tarz ciddi problemlere yol açan geniz etinin tedavi edilmesi gerekir" dedi.
#ÇocukObezite, ‘sağlığı bozacak şekilde aşırı yağ birikimi’ olarak tanımlanmaktadır. Vücuttaki bu yağlanma çok fazla hasara sebep olabilir. Diyet, egzersiz, sosyo-ekonomik durum, etnik köken gibi diğer faktörler ve insanların bireysel riskleri, vücut kitle indeksi (VKİ) üzerinde etkili olabilir.
#ObeziteÜlkemiz maalesef Avrupa'da obezitede birinci sırada yer alıyor. Türkiye'de erişkin nüfusunun 20 milyonu obezite hastası, bundan daha fazlası aşırı kilolu. Bu sebeple obezite ile mücadelede hastalara yardım edecek etkin tedavi yöntemleri gün geçtikçe daha da önem kazanıyor. Mide balonu da bu tedavi yöntemlerinden birisi olarak kullanım kolaylığı ile öne çıkıyor.
#ZayıflamaPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverDiyet ya da obezite ameliyatıyla fazla kilolarından kurtulanlar sarkma problemi yaşayabiliyor ve bu hastalar vücut şekillendirme ameliyatlarına yöneliyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu ile Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Servet Karagül, vücut şekillendirme ameliyatları hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#Vücut Şekillendirme AmeliyatlarıDiyet ya da obezite ameliyatıyla fazla kilolarından kurtulanların sarkma problemi yaşayabildiğini ve bu hastaların vücut şekillendirme ameliyatlarına yöneldiğini söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, “Bu ameliyatları çoğunlukla aşamalı olarak planlıyoruz. Tek seferde azami iki farklı bölgenin ameliyatını yapmakta fayda var” dedi.
#Doç. Dr. Servet KaragülÇağımızın hastalığı olan ve giderek artan oranlarda görülen obezite, vücudumuzda anormal düzeylerde yağ birikimi hastalığıdır. Yani alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda fazla kalori vücudumuzda yağ olarak depolanır. Vücudumuzda bazı hormonal fonksiyonların normal işleyebilmesi için belli seviyede yağ oranına sahip olmamız gerekir. Yani vücudumuzdaki yağ oranının fazla olması gibi çok düşük olması da anormal bir durumdur.
#ObeziteMobbing (zorbalık) maalesef oldukça yaygın bir sorun, pek çok çocuk ve ergen “kusurlu” burunlarıyla ile ilgili akranları tarafından zalim sataşmalara hedef olurlar. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Burun Estetiği