İstanbul’daki Şehit Büyükelçi İsmail Erez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğrenciler, geleceğin itfaiyecileri olmak için zorlu eğitimlerine erken yaşlarda başlıyor. Öğrenciler, İstanbul’da tek olan itfaiyecilik ve yangın güvenliği bölümünde arama kurtarmadan yangına müdahaleye kadar birçok alanda eğitim alıyor.
#ÖğrenciRıfat Ilgaz’ın eseri olan ve Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden biri Hababam Sınıfı. Bir bölümünde Münir Özkul’un canlandırdığı idealist öğretmen Mahmut Hoca şu sözleri söyler: "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.”
#Konuk YazarSağlık geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de toplumların en büyük önem atfettiği alanların başında gelecek. Çünkü sağlık bireysel anlamda ikamesi olmayan bir olgu olmasının yanında, ülkelerin de ekonomisi, refahı ve gelişmişlik düzeyi açısından en belirleyici alanların başında geliyor. Bu nedenle ki her türlü gelişme ve ilerlemelere rağmen sağlık çalışanlarına ihtiyaç hiçbir zaman azalmıyor. Gerek Dünya Sağlık Örgütü’nün gerekse de Sağlık Bakanlığı’mızın yapmış olduğu gelecek projeksiyonları sağlık mesleklerine gelecekte de çok büyük ihtiyaç olacağını gösteriyor ve dolayısıyla sağlık alanını tercih edecek adayların iş bulma konusunda diğer sektörlere göre büyük avantajının olduğu görülüyor. Hatta iş bulamama ihtimalleri sıfıra yakın olduğu söylenebilir.
#Demiroğlu Bilim ÜniversitesiGazetecilik bölümünü tercih etmeye hazırlanan öğrenciler, iş alanları, taban puanları gibi detaylara odaklandı. Gazetecilik mezunları, geniş iş olanaklarıyla üniversite bölümleri arasında dikkat çekiyor. Bu bölümden mezun olanlara Televizyon, radyo, internet, basılı gazete gibi birçok iş olanağı sağlanırken adaylar Gazetecilik bölümü tavan ve taban puanlarına ulaşmak istiyor. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından Gazetecilik bölümü mezunlarının hangi alanlarda çalışabileceği, iş alanları ve maaşları merak edilmeye başlandı. Peki Gazetecilik mezunu ne iş yapar, hangi alanlarda çalışır? 2023 Gazetecilik bölümü taban puanları ve başarı sıralaması açıklandı mı? İşte, tercih sürecinde olanlar için yardımcı olabilecek bilgiler…
#Gazetecilik Mezunları Ne İş YaparÜniversitelerde bahar dönemi vize sınavları yaklaşırken uzaktan eğitime devam ediliyor. Üniversitelerde onlşne ve yüz yüze eğitim kararlarının devamlığı öğrencilerin gündeminde yer alıyor. Kahramanmaraş depremi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversitelerin bahar döneminde uzaktan eğitime (online) geçeceğini bildirmişti. Uygulamalı dersler ise yüz yüze yapılacaktı. Yurtların da boşaltılmasıyla birlikte, üniversiteler açılacak mı, son durum nedir? Üniversiteler online mı , yüz yüze mi olacak merak konusu oldu. Alınan karar sonrası üniversitelerde yüz yüze eğitim için öğrencilerin beklentileri artarken, YÖK'ten açıklama geldi. YÖK, hibrit eğitim seçeneğini de gündeme getirerek nisan ayını işaret gösterdi. Peki, nisanda üniversiteler açılacak mı, ne zaman açılacak? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#ÜniversitelerDeprem felaketi nedeniyle iki hafta uzatılan yarıyıl tatilinin ardından 71 ilde okullar 20 Şubat'ta açılıyor. Deprem bölgelerinden diğer illere nakil olan 54 binden fazla öğrenci de ders başı yapıyor. Uzmanlar, okulun ilk günü için öğretmenleri uyarıyor: ”Derslere başlamadan önce depremi konuşun.”
#Deprem FelaketiÜniversitelerde online eğitimin devam edip etmeyeceği ve uygulamalı derslerin bölümleri milyonlarca öğrencinin gündeminde yer alıyor. Deprem nedeniyle üniversitelerde 2022-2023 bahar yarıyılının, 20 Şubat 2023 tarihinden itibaren online başlayacak olmasıyla birlikte yüz yüze eğitim için beklentiler arttı. YÖK'ten 'Yükseköğretim Kurumlarımızda 2022-2023 Bahar Yarıyılı Eğitim ve Öğretimine İlişkin Sorular ve Cevaplar' başlıklı açıklamada merak edilen 16 soruya yanıt verdi. Bu sorulardan bazıları da; "Üniversitelerde online eğitim devam edecek mi, yüz yüze eğitim başlayacak mı? ve Üniversitelerde uygulamalı dersler hangi bölümlerde olacak? oldu. İşte, o konular hakkında YÖK'ün verdiği cevaplar.
#ÜniversitelerYÖK, milyonlarca öğrencinin kafasında oluşan soru işaretlerini gidermek amacıyla yeni bir bildiri yayınladı. Hangi bölümler uygulamalı eğitim veriyor sorusu da böylece yanıt bulmuş oldu. Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sebebiyle birçok bölümde uzaktan eğitime geçildi. YÖK Başkanı Erol Özvar, bahar döneminde bazı bölümlerin uzaktan eğitime devam edeceğini bazılarının ise yüz yüze eğitim vereceğini açıkladı. Peki, Yüz yüze eğitim veren bölümler hangileri? Hangi bölümler uygulamalı eğitim veriyor?
#Uygulamalı EğitimÜniversite yurtlarının depremzedelere tahsis edilecek olması nedeniyle eğitimin yaz sonuna kadar online devam etmesine karar verildi. Eğitimin yüz yüze sürdürülmesi gerektiğini savunan üniversite yönetimleri ise ara formüller arıyor. İşte birçok üniversite yetkilisi, bürokrat ve uzmanın yüz yüze eğitim yapılması için düşündüğü ara formüller:
#EĞİTİMİzmir’in ünlü Şirince köyünde kaderine terk edilmiş bir ilkokul binası, ilçedeki mesleki ve teknik Anadolu lisesi yönetimi tarafından kafeye çevrildi. Ancak bu kafe bildiğiniz kafelerden farklı. Engelli bireylerin aileleriyle rahatça sosyalleşmesini sağlayan ve lezzetli yemekleri olan Şirin Kafe, ilçedeki engelli öğrencilerin de uygulamalı dersler aldığı ve üretim yaptığı bir sınıf aynı zamanda.
#İzmirYeni varyant Omikron’un etkisiyle vakaların tırmanması, final sınavları dönemine giren üniversitelerin de yeni kararlar almasına neden oldu. YÖK, sınavların yüz yüze mi yoksa uzaktan mı yapılacağı kararını üniversitelere bırakmıştı. Onlar da kararlarını verdi. İşte bazı okulların final kararları...
#Yüz Yüze EğitimGümüşhane Üniversitesi’nde yüz yüze eğitimde öğrencilerin HES kodu sorgulanacak, aşı kartı ile aşı olmayanlardan haftada 2 kez PCR testi istenecek. İl Pandemi Kurul Üyesi Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, “Bunlar eksik olan öğrenciler kesiklikle binalara ve kampüs içerisine alınmayacak” dedi.
#KoronavirüsÜniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül’de başlıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu sene üniversitelerin salgının seyrine göre yüz yüze eğitim, uzaktan eğitim ya da hibrit eğitim konusunda kendi kararlarını vereceklerini duyurdu. Bu duyurunun ardından eğitim öğretimin nasıl sürdürüleceği her üniversitenin kendi inisiyatifine kalmış oldu. Üniversitelerin güz yarı yılı açılış tarihleri 27 Eylül ile 18 Ekim arasında farklılık gösteriyor. Yüz yüze eğitimin ağırlıklı olarak tercih edildiği yeni dönem çalışmalarında ders kredilerine ve programın durumuna bağlı olarak çevrim içi derslerin de yapılması planlanıyor. Yeni dönem için hangi üniversite nasıl bir eğitim planlıyor? 30 üniversiteye nasıl açılacaklarını sorduk:
#ÜniversiteGünümüzde turizm tüm ülkelerin öncelik verdikleri bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Turizmin özellikle ülke ekonomilerine olan olumlu katkıları göz önünde bulundurulduğunda bu durum şaşırtıcı olmuyor. İnsanlar tarih boyunca çeşitli nedenler ile seyahat ediyorlar. Turizme katıldıkları zaman diliminde de turizm sektörü tarafından üretilen mal ve hizmetlerden faydalanarak ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bu noktada birçok kurum, kuruluş, sektör ve kişinin bir araya gelerek mal ve hizmet üretimini gerçekleştiriyor.
#PROF. DR. Ebru İÇİGEN KİMDİR?‘Pandemi’ kelimesinin hayatımıza girdiği ilk günden bu yana 1 yıldan uzun süre geçti. Kısa bir zaman içinde de artık neredeyse her gün kullandığımız bir kelime hâline geldi. ‘Yeni normal’ dediğimiz bu süreçte tüm hayatımız, ‘Pandemi’ dönemi koşullarına göre çoktan evrildi bile. Her ne kadar temennim bu kelimeyi kısa süre içinde mümkünse unutmak olsa da, günümüz koşullarında hayatımızı sürdürebilmenin tek yolu, pandemiyle yaşayabilmeyi öğrenmek.
#MüzikMilli Eğitim Bakanlığı, liselerde yüz yüze ve uzaktan eğitime geçiş ile sınav sürecine ilişkin usul ve esasları belirledi. Tüm resmi ve özel okulların 12'nci sınıflarında yüz yüze eğitime devam edileceği, hazırlık, 9, 10 ve 11'inci sınıflarda tam zamanlı uzaktan eğitime geçileceği bildirildi.
#Uzaktan EğitimBİTLİS’in Tatvan ilçesinde uzun yıllar Van Gölü üzerinde hizmet veren ve atıl durumdaki balıkçı teknesi, Tatvan’daki Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim amaçlı kullanılacak. Tekne TIR'a yüklenerek okul bahçesine getirildi.
#TatvanYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından geçtiğimiz aylarda açıklanan uygulamalı derslerin yüz yüze yapılabileceği haberi, öğrencilerin yüzünü güldürdü. Sıkı tedbirler eşliğinde laboratuvarlarına dönen, mikroskoplarına kavuşan öğrenciler şimdi vizelere hazırlanıyor. Öğrencileri ise uzunca bir süredir uzaktan eğitim aldıkları üniversitelerin kampüslerine sadece uygulamalı dersler için bile olsa dönmek sevindirdi.
#YÖKBir kafe ya da restoran açmak için plan yapanların yer seçiminden konsepte ve menü oluşturmaya kadar birçok konuda profesyonel desteğe ihtiyacı olur. Bu sorulara yanıt verecek sektör profesyonellerini bir araya getiren Mutfak Dostları Derneği, ülkemizin ilk çevrimiçi üniversitesi Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi ile ortak eğitim programına başlıyor. Temel Restaurant İşletmeciliği Sertifika Programı’nda ilk ders 7 Nisan’da.
#GazetehaberleriPandemi nedeniyle neredeyse tüm kademelerde eğitimler, yaklaşık bir yıldır uzaktan devam ediyor. Bu süreçte öğretmenler farklı deneyimler, yeni mesleki beceriler kazanarak çevrimiçi derslerini şekillendirdi. Bu doğrultuda öğretmenlerin kazandığı deneyimleri paylaşabilecekleri bir konferans düzenleniyor. Etkinlik, 13 Mart’ta çevrimiçi ortamda gerçekleşecek.
#Konferans