Testisler, erkek çocuğun anne karnındaki gelişim sürecinde karın arka duvarında oluşurlar ve gebeliğin sonuna doğru hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek kasık kanalından geçip torbaya (skrotum) inerler.
#Çocuk SağlığıÜlkemizde her 100 bebekten en az birinde görülen, prematüre bebeklerde yüzde 45’e kadar çıkabilen inmemiş testisin özellikle ilk bir yıl içerisinde tedavisi son derece önemli. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Celal Şen, inmemiş testisler hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukTestisler, bebek anne karnında gelişim sürecinde iken karın arka duvarında oluşan, daha sonra hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek gebeliğin sonuna doğru torbaya (skrotum) ulaşan organlardır. Testisler karın içinden aşağı doğru inişini tamamlayamamış, kasık kanalında veya karın içerisinde bir noktada kalmışsa bu durum inmemiş testis olarak adlandırılır.
#İnmemiş TestisErkek çocuklarda; doğumda yüzde 4-5, 1 yaşındayken yüzde 1 oranında oldukça sık görülen inmemiş testis hastalığında doğru tanı konulması, çocukların tüm yaşamını etkileyen önemli bir karardır. Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, inmemiş testisin doğru tanısının konulmasında aile öyküsü ve gözlemin oldukça önemli bir faktör olduğunun altını çizerek, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
#İnmemiş TestisErkek çocuklarda, yumurtaların (testis) bir veya ikisinin, yumurtalık kesesinde (skrotum) daimi veya aralıklı olarak bulunmaması (utangaç testis) durumudur. Yumurta, kasıktaki kanalda veya karın içerisinde yerleşimli olabileceği gibi, doğuştan testis yokluğu da hastalarda görülebilmektedir.
#İnmemiş TestisErkek bebeklerde, değişik sebeplerle testisler olması gereken yerde bulunamayabilir. İlk kez karşılaşıldığında ebeveynler için endişe kaynağı olan bu durum, çok büyük bir olasılıkla "utangaç testis (retraktil)" olarak adlandırılan durumu işaret ediyor olabilir.
#TestisPediatrik cerrahinin, genel cerrahinin bir dalı veya erişkin cerrahisinin minyatürize edilmiş bir şekli olmadığını belirten Prof. Dr. Haluk Öztürk, “Çocukların yaşa bağlı olarak belirgin fiziksel ve psikolojik farklılıkları nedeniyle özel bir biçimde düşünülmesi gerekir” dedi.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.