Ülkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkMevsim geçişleriyle beraber üst solunum yolu hastalıkları da artmaya başladı. RSV virüsü de bunlardan biri. Grip ve influenza dışında RSV virüsü de solunum yolu rahatsızlığına yol açıyor. Peki RSV (Parainfluenza) nedir, nasıl bulaşır? RSV virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Hürriyet Gazetesi'nden Osman Müftüoğlu, hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#RSV (Parainfluenza) NedirÜst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde sık görülmeye başlandı. 'Üçlü salgın' adı verilen; Covid-19, grip ve solunum yoluyla bulaşan RSV nedeniyle pek çok kişi hastaneye başvuruyor. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi ise oldukça tehlikeli. Peki neden bu yıl böyle bir salgın yaşanıyor? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#GripPANDEMİYLE mücadelenin ilk günlerinden itibaren “koronavirüs-diyabet” ilişkisi konusunda önemli verilere ulaşıldı. Bu verilerin en önemlisi de “koronavirüsten sonra diyabet sıklığının arttığı” şeklindeki gözlemler ve açıklamalar oldu. Anlaşılan o ki koronavirüs bazı şanssız kişilerde pankreası da hedef alabiliyor. Pankreasta yaptığı hasarlarla bu önemli ve yaşamsal iç salgıbezinde, insülin üretimini sekteye uğratabiliyor. Bu özellikle tip-1 diyabete genetik olarak yatkın çocuklar ve gençler için önemli bir ayrıntı.
#1İnsan vücuduna faydalı olan gıdalar bulunur. Çam kozalağı da doğada yer alan bir üründür. Çam kozalağının suyuyla ilgili araştırma yapan bireyler, en doğru bilgilere ulaşmak isteyebiliyor. Çam kozalağının suyunu yapmak isteyenler, internet üzerinde farklı tarifler araştırarak en iyi tarife ulaşmak istiyor. Çam kozalağı suyu nasıl yapılır ve kullanılır? Çam kozalağı suyu neye iyi gelir, cilde ve saça faydaları nelerdir? Çam kozalağı suyunun yapılmasıyla ilgili detayları derledik.
#Çam KozalağıBaş-boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş ve sürekli öksürük! Çocuğunda bu belirtileri gören soluğu, ‘COVID-19’a yakalandı’ endişesi ile hastanede alıyor. PCR testi negatif çıktığında ise seviniyor ama şaşırıyor da. Oysa bir ihtimal daha var; Krup! Bu hastalık Delta-Delta Plus varyantlarının semptomları ile neredeyse aynı. Maske, mesafe, hijyen gibi kişisel önlemlerin azaldığı yaz aylarında ise artışa geçti. Hele de yüz yüze eğitimin yeniden başladığı bugünlerde daha da sık karşılaşacağız gibi. Uzmanlar anlatıyor...
#YazarVertigo, iç kulak probleminden kaynaklanan bir sorun. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde baş dönmesine ve halsizliğe neden olabilir. Günlük hayata olumsuz etkileri olan vertigo, tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Peki vertigo belirtileri nelerdir, neden olur? Vertigo ile ilgili merak edilenler...
#VertigoAstımın tüm dünyada tahmini olarak 300 milyon kişiyi etkileyen kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Bodrum Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Figen Atalay, bahar aylarıyla birlikte bu rahatsızlığın daha çok ortaya çıktığını belirtti. Astım sıklığının ülkeler arasında ve bölgeden bölgeye farklılıklar gösterdiğini, bu farklılıkların genetik ve çevresel faktörlerin farklılıklarıyla açıklandığını kaydeden Prof. Dr. Atalay, şöyle dedi:
#İzmirHastalıkları bitkisel yöntemlerle iyi etmek mümkündür. Özellikle bitkisel yöntemlere başvuranların sayısı bir hayli fazladır. Defne tohumu da bitkisel bileşenler bakımından oldukça zengin olan bir tohumdur. Oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Defne tohumu en çok satılan bitki tohumları arasındadır. Faydaları sürekli olarak araştırılmakta ve yorumlanmaktadır. Peki defne tohumu nedir? Defne tohumu ne işe yaramaktadır? Defne tohumunun faydaları nelerdir? Defne tohumunun özellikleri nelerdir? İşte defne tohumu ile ilgili her şey.
Okaliptus ağacı ülkemizde yetişen ağaç türlerinden biri tanesidir. Okaliptus ağacı görsel olarak çok tercih edildiğinden dolayı sürekli olarak bu ağaç araştırılmaktadır. Okaliptus ağacı ile ilgili yoğun bir şekilde araştırma yapılmakta ve bu ağacın nasıl yetiştiğine dair araştırma yapılmaktadır. Peki Okaliptus ağacı nedir? Okaliptus ağacı nasıl yetişir? Okaliptus ağacının özellikleri nelerdir? Okaliptus ağacının Latince ismi nedir? Okaliptus ağacının faydaları nelerdir? İşte Okaliptus ağacı ile ilgili bilinmesi gereken her şey.
Türkiye iklim bakımından zengin bir ülkedir. Birçok iklimi aynı anda yaşayabildiğinden dolayı birçok ağaç türü de ülkemizde yetişmektedir. Bu ağaçlardan bir tanesi de sarıçam ağacıdır. Sarıçam ağacı görüntüsü ile yetiştiriciliği fazladır. Özellikle bahçesinde sarıçam ağacı yetiştirmek isteyen kişiler sarıçam ağacı nedir ve nasıl yetiştirilir şeklinde araştırma yapmaktadırlar. Peki sarıçam ağacı nedir? Sarıçam ağacı nasıl yetişir? Sarıçam ağacının özellikleri nelerdir? Sarıçam ağacı hastalıkları ve bu ağacın faydaları nelerdir? İşte sarıçam ağacı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede, ev içinde bir araya gelmenin artabileceği üç haftalık yarıyıl tatili boyunca da maske, fiziksel mesafe, hijyen kurallarına uyulması, kapalı alanlarda vakit geçirilmemesi, çekirdek aile dışında bir araya gelmekten kaçınılması gerektiği belirtildi. Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz,"Yarıyıl tatili, başka insanlarla bir araya gelmek için fırsat olarak düşünülmemeli. Sadece çekirdek aile olarak ev içinde paylaşımların artacağı günler olarak değerlendirilmeli" dedi.
#Doç. Dr. Afşin Emre KayıpmazAyakta duramayacak kadar başınız dönüyor, gözlerinizi kapatsanız bile baş dönmeniz geçmiyorsa vertigo problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Günlük hayatı olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşüren vertigo, tedavi edilmediğinde büyük sorunlara yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, vertigo hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.
#VertigoGünümüzde eczacılık bölümü yaygın olarak tercih esilen bir bölümdür. Bu nedenle Eczacılık bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Eczacılık Bölümü Nedir?Dünyayla birlikte ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 pandemi hastalığı tüm hızıyla sürerken, bir yandan da sonbahar, kendine özgü hastalıkları da ortaya çıkarıyor. Sonbaharı sağlıklı geçirmek ve bağışıklığımızı güçlendirmek için önlem almanın şart olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Kocakaya sonbahar hastalıklarından korunmanın 9 yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SağlıkYaz aylarında kulak burun boğaz bölgesinde görülen hastalıklarda artış görülebiliyor. Su içerisinde yapılan aktivitelerin, sıcak havanın ve klimaların dış kulak yolu enfeksiyonu, burun kanaması ve alerjik reaksiyonlara neden olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkTuz odası terapisi yani Haloterapinin solunum sistemi hastalıklarından cilt hastalıklarına, kas iskelet sistemi hastalıklarından kronik yorgunluğa kadar pek çok rahatsızlıkta hastalara şifa veriyor. Bakın Tuz Terapisi nasıl uygulanıyor ve hangi hastalıklara nasıl deva oluyor...
#Tuz Odası TerapisiKişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen öksürüğün, hiç tahmin edilmeyen hastalıkların belirtisi olabileceğine dikkat çeken ve öksürük türlerini açıklayan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Sütçü, “Öksürüğün gün içinde ortaya çıkış saatleri hastalıkları ayırmada yardımcı olur. Gece yatınca başlayan öksürük, kalp yetmezliği açısından uyarıcıdır. Gece veya sabah saatlerinde görülen öksürük ise sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında sık görülür” dedi.
#ÖksürükÇocukluk çağı hastalıkları arasında üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) sıkça görülüyor. Kış aylarında belirgin bir artış gösteren, viral ya da bakteriyel kökenli olabilen bu hastalıkların tedavisinde, nedenin çok iyi belirlenmesi gerekiyor. Çünkü gereksiz antibiyotik kullanımı florayı baskılayarak; antibiyotik kaynaklı ishale, ileride daha dirençli enfeksiyonlara, alerjik ve otoimmün-romatolojik hastalıklara yol açabiliyor.
#Soğuk Algınlığı