Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, kapatılan ikinci öğretim programlarının kontenjanlarının, açılan istihdam odaklı yeni programlara tanınmasıyla yaklaşık bir milyon kontenjanın tamamının korunduğunu söyledi. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istediklerini belirtti.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversitelerle ilgili alınan kararı Nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirerek, şartların elverişli hale gelmesi durumunda uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış öğretim seçeneğini değerlendireceğiz” dedi.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversitelerle ilgili alınan kararı Nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirerek, şartların elverişli hale gelmesi durumunda uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış öğretim seçeneğini değerlendireceğiz” dedi.
#Erol ÖzvarÜniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı getirildi. Prof. Dr. Çamsarı, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’den devralacağı görevi bir yıl yürütecek.
#Prof. Dr. Ahmet ÇamsarıÜniversitelerarası Kurul (ÜAK) toplantısı, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü ve ÜAK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu'nun ev sahipliğinde Aydın'da toplandı. Atatürk Kongre Merkezi'ndeki toplantının açılışında konuşan Aydın Valisi Erol Ayyıldız, ilde bilim insanlarını ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
#ÜNİVERSİTEYÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya: "2013 yılı resmi istatistikleri itibarıyla yüzde 75'e çıktık yükseköğretim okullaşma oranında. Şu anda İngiltere, Fransa gibi brüt okullaşma seviyelerini geçmiş durumdayız. 10 yıl sonra yeterli, nitelikli, bu sistemi sırtında taşıyacak, koşturacak öğretim üyeleri olup olmayacağı konusunda hepimizde soru işaretleri var. Türkiye'deki öğretim üyelerinin özlük hakları yani maaşları son derece dezavantajlı bir konumda. Nitelikli beyinleri ve gençleri akademide kalmaya ikna etmemiz çok zor. OECD ortalamalarını baz alarak hesaplarsak, 45 bin öğretim elemanı açığını kapatmamız gerekiyor” dedi.
#YökYÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, göreve geldiği günden itibaren gündemde olan ve ilk zamanlar çok tartışılan ama sonrasında rafa kaldırılan YÖK yasa taslığı 12 Mayıs’ta Erzurum’daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda kamuoyuyla paylaşılacak. YÖK, bu taslaktan önce yükseköğretimin analizini çıkardı.
#YökYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Meslek yüksekokullarında yeniden düzenlemeye ihtiyaç var. İkinci hedef nitelikli öğretim üyesi ihtiyacı. Bütün elemanların yüzde 45’i doktoralı. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 21. OECD ortalaması için doktoralı öğretim üyesine ihtiyaç var. Yüz yüze eğitim ile Türkiye’de 55 bin öğretim elemanına, 25 bin öğretim üyesine ihtiyaç bulunuyor. 300 bin araştırmacı da gerekiyor. Önümüzde 10 yılda buna eğilsek bile çok önemli gelişme gösteririz. Meslek yüksekokullarında öğretim üyelerini çeşitlendirmemiz gerekiyor. 3’üncü stratejik hedef ise uluslararasılaşma. Önümüzdeki yıllarda uluslararası öğrenci sayısının dünyada 8 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de 54 bin öğrenci var. Bu amaçla “Study in Turkey” çalışmasını geliştirdik, kamusal marka haline getirmek istedik. Bu çalışmalara devam etmeliyiz” dedi.
#DoktoraYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi’ni oluşturmadan önce çok farklı sayıların söz konusu olduğunu, şu anda tamamen anlık ve güncel verilerden oluşturulmuş istatistik sistemi sayesinde öğrenci sayılarının Mart 2014 itibariyle 5,5 milyona ulaştığını bildirerek, “2014 yılı itibariyle Türkiye’de, yükseköğretim okullaşma oranları yüzde 40-45 aralığına yükseldi. Bürüt okullaşma oranları da yüzde 80-85 aralığına çıktı” dedi.
#YökYüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, özel yetenek sınavını kazanıp herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler için YGS taban puanını 100’e indirdiklerini açıkladı. Çetinsaya, ikinci öğretimdeki yüksek lisans sorununun aşıldığını ve alınan karar gereği artık ikinci öğretimde de tezli tezsiz yüksek lisans yapılabileceğini söyledi.
#EngelliMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “İki günden beri gittiğimiz yerlerde, deprem günlerini yaşayan öğretmenlerimizle konuştuğumuzda, biz bakanlık olarak bu fedakar öğretmenlerimize ne kadar ilgisiz kalmışız onu hissettim” dedi.
#Yüzüncü Yıl ÜniversitesiYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Gezi Parkı’yla başlayıp tüm yurda yayılan protestolar için akademisyenleri uyararak, “Üniversitelerimizin değerli mensuplarının farklı fikir ve görüşlerini dile getirirken şiddete başvurmaları ya da şiddeti özendirmeleri kabul edilemez. Şiddeti öven talep ve fikirler akademik özgürlük sınırlarıyla bağdaşmaz” dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Taksim’de yaşanan olayları, üniversitelerin rolü açısından değerlendirdi. Başkan Çetinsaya, “Bazı üniversite mensuplarımızın pozitivist bilim paradigması içerisinden birer yargıç gibi konuşup, siyaseti, toplumu küçümsemesini de doğru bulmuyorum” dedi.