Güncelleme Tarihi:
ESOGÜ Meşelik Kampüsü’ndeki Kongre ve Kültür Merkezi’nde yarın sona erecek Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nın açılışına Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof.Dr. Hasan İbicioğlu, üniversite rektörleri ile çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna konuşma yaptı. Tuna, "Üniversiteler arasında akademik yönden koordinasyonu sağlamak, iş birlikleri geliştirmek için 218’incisi gerçekleştirilen toplantının verimli geçmesini dilerim" dedi.
Türkiye orta gelir tuzağından nasıl kurtulur?
Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof.Dr. Hasan İbicioğlu da üniversitelerde üretilen bilgilerin teknolojiye dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Asıl ele alınması gereken konunun da ‘Türkiye’nin orta gelir tuzağından nasıl kurtulacağı’ olması gerektiğini ifade eden Prof.Dr. İbicioğlu şunları belirtti:
Temel bilimler güç kazanmalı
"Her kurul toplantısında bir ana fikri ön plana çıkartıyoruz. Bugün Türkiye’nin özellikle son yıllarda katlettiği ekonomik gelişmeye paralel olarak bizlerin ana gündem maddesi, orta gelir tuzağına düşme tehlikesi. Orta gelir tuzağına düşmekten kurtulabilmesi için Türkiye’nin, en önce yapılması gereken işlerden bir tanesi herhalde üniversitede üretilen bilgilerin teknolojiye dönüştürülerek mümkün olduğunca sanayi ile bütünleşmenin sağlanması. Aksi takdirde 2023 yılı için çizilen 500 milyar dolarlık ihracat, 25 bin dolarlık kişi başına milli geliri yakalamakta sıkıntı olası görülmektedir. Bu münasebetle üniversitelerin en yetkili ağızları olarak, en tepesindeki yöneticileri olarak bu konunun önemle farkında olmamız gerekiyor."
Prof.Dr. İbicioğlu, üniversitede inovasyon yapabilmek için uygulamalı bilimlerin güç kazanması, uygulamalı bilimlerin güç kazanabilmesi için de temel bilimlerin güç kazanması gerektiğini söyledi. Temel bilimlerle ilgili isteksizliğin bir an önce aşılması gerektiğini belirten Prof.Dr. İbicioğlu, "Üniversite yönetimine de önemli görevler düşmekte. Bir şekilde bir yolunu bulup, zira hiçbir mazeret başarısızlığı mubah kılmaz, bir yolunu bulup mutlaka bizim temel bilimleri güçlendirmemiz gerekiyor. Israrla tüm yetkili ağızlar orta gelir tuzağından bahsediyor. Tabii ki bunun sadece üniversiteler ile başarılması mümkün olmamakla beraber herkesten önce ben varım demesi gereken bizim üniversitelerimiz; bu münasebetle buna dikkatinizi çekmek istiyorum" dedi.
İleriki aşamalarda Türkiye’nin yüksek teknolojiye sahip ürünler ihraç etmesi gerektiğini de belirten Prof.Dr. İbicioğlu, "Şu anda ithal ettiğimiz ürünlerin yüzde 95’i sanayi ürün olmakla beraber bunlar daha çok klasik sanayi ürünleri. Bizim artık bu işin taşeronluğundan kurtulup, kendi parçalarımızı üretmek açısından, üniversitelerin yüksek teknolojiye sahip ürünler üretmesi gerekiyor. Türkiye’deki tüm üniversitelerin hepsinin aynı konularda, aynı düzeyde başarılı olması beklenemez. Her üniversitenin kendi öz yeteneklerini belirleyip, bu öz yetenekler üzerinden markalaşma süreçlerini inşa etmeleri gerekiyor. Markalaşmadan sonra her üniversite bir alanda ön plana çıkmış olsa zaten Türkiye’yi taşıma misyonunu üstlenir. Bundan dolayı bugün ısrarla üzerinde durmamız gereken konu, ‘Türkiye orta gelir tuzağından nasıl kurtulur?’ olmalıdır" diye konuştu.