YDS eleştirileri haklı

Güncelleme Tarihi:

YDS eleştirileri haklı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2013 13:45

YÖK Başkanı Çetinsaya, “Son dönemde gündemimize Yabancı Dil Sınavı (YDS) ile ilgili konular gelmiştir. İlk vardığımız sonuçlar gerek sürenin kısaltılması, gerekse sorulardaki zorlukların haklı eleştiriler olduğunu gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesindeki bir otelde düzenlenen Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda konuşma yaptı.
Son dönemde özellikle YDS sınavlarının gündeme geldiğine işaret eden Çetinsaya, şöyle konuştu:
“Son dönemde gündemimize Yabancı Dil Sınavı ile ilgili konular geldi. Bu konuyu bizzat ben kuruldaki arkadaşlarımla da istişare ediyorum. İlk vardığımız sonuçlar gerek sürenin kısaltılması, gerekse sorulardaki zorlukların haklı eleştirilerin haklı olduğunu gösteriyor. Bu konuya hassasiyetle eğilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hepimiz bu yollardan geçtik, bu kaynak bizim öğretim üyesi kaynağımızdır.”
Bu konuda üniversitelerarası kurula ortak çalışma yapmayı teklif eden Çetinsaya, “Bir çalışma grubunu faaliyete geçirmek üzereyiz. Sizler de bir çalışma grubu kurabilirseniz iki taraf birlikte zannederim hem meseleyi teşhis eder hem de çözüm yollarını, ne yapmamız gerektiğini bizlere önerir. İmkansızı istememeliyiz. Yabancı dil meselesinde ülkemizin beklentileri doğrultusunda bir politika izlemeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Akademisyenlerin özlük hakları

Yükseköğretim camiasının en önemli sorunlarından birinin özlük hakları meselesi olduğuna dikkati çeken Çetinsaya, şunları söyledi:
“Özlük hakları ile ilgili resmi ve gayri resmi ortamlarda birçok kez görüşlerimi dile getirdim. Sayın Başbakanımızın da bu konuda direktif, konunun önemi ve hassasiyetine yönelik mesajlar vermesi bizleri mutlu etmiştir. Sayın Başbakanımıza buradan şükranlarımı sunuyorum. Bu konuda bizlerin de bir ev ödevi olduğunu düşünüyorum. Gerek üniversitelerarası kurul gerekse YÖK olarak ortak bir çalışma yapmamızı ve tabiri caizse bir beyaz kağıt, rapor hazırlamamızı öneriyorum. Özlük hakları konusundaki temel iyileştirmeleri, temel unsurları ele alacak ve rapor şekline dönüştürebileceğimiz bir belge hazırlamamızı öneriyorum.”
Çetinsaya, hazırlanacak raporun devlet büyükleri ve bütün ilgili kurumlara arz edileceğini belirterek, konuyu dile getiren ve hassasiyet gösterenlere teşekkür etti.

Haberin Devamı

Üniversitelerde hiçbir ideoloji dayatılamaz

Başkan Çetinsaya, çözüm süreciyle ilgili üniversiteleri bilgilendirmek amacıyla Elazığ’dan başladığı bölgesel toplantılar kapsamında Türkiye’nin 7 bölgesini gezdiğini söyledi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 6 Haziran’da YÖK Genel Kurul üyelerinin toplanacağını ve sürece katkılarını açıklayacaklarını belirterek, üniversitelerarası kurul üyeleriyle de bu konuyu görüşeceğini dile getirdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üniversiteleri ise 13 Mayıs’ta Batman’dan ziyaret etmeye başlayacağını bildiren Çetinsaya, Diyarbakır’da sonlanacak gezide çözüm süreciyle ilgili istişarelerde bulunacağını söyledi.
Önemli bir dönüm noktasından geçen Türkiye’de, üniversitelerin çözüm sürecine pozitif katkıda bulunmalarını isteyen Çetinsaya, “Kuruluşundan itibaren farklı ulus ve etnik kökenden öğrencilerle öğretim elemanlarını bir araya getiren üniversiteler, bulundukları her yerde ortak bir misyona sahiptir: Ulusal ve küresel bir diyalog geliştirebilmek. Bundan dolayı üniversite mensupları sadece kendi şahsi çıkarlarını düşünmez” diye konuştu.
Üniversitelerin bu sürecin parçası olması, pozitif katkıda bulunması, sonuçlarından istifade etmesi gerektiğine dikkati çeken Çetinsaya, şöyle devam etti:
“Üniversiteler, içinde yaşadıkları toplumun ve insanlığın ortak faydasını gözetir. Bu nedenle öğretim elemanları ve öğrenciler insanlığa karşı sorumluluk taşımaktadır. Çevre sorunlarından terörizme, sağlıktan eğitime kadar hemen her konuya yönelik akılcı, barışçıl ve demokratik çözüm arayışları üniversite mensuplarının sorumluluk alanına girer. Kampüslerde her türlü farklı görüş açıkça ve serbestçe dile getirilebilir. Üniversitelerde öğretim elemanları ve öğrencilere hiçbir ideolojik ve siyasi görüş dayatılamaz.”
Çetinsaya, başkasını zorla susturmaya çalışan hiçbir eylemin hoş görülemeyeceğini belirterek, şunları söyledi:
“Her türlü fanatizmin ilacı karşılıklı fikirlerin özgürce paylaşılmasıdır. İnanıyorum ki tüm üniversitelerarası kurul üyeleri özgürlükten, ilimden ve barıştan yana olmanın gereği olarak toplumsal barış ve uzlaşı adına atılan onurlu adımları destekliyor. Kendimizi çözüm sürecine katkı vermekle yükümlü sayıyoruz. Kritik değişim ve dönüşüm sürecindeki ülkemizin toplumsal sorunlarına demokratik yollardan barışçı çözümler bulması son derece önemlidir.”
Çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasının barış, huzur ve refaha ciddi katkı yapacağına inandıklarını işaret eden Çetinsaya, üniversiteler arasındaki iş birliklerinin artırılması ve gelişmiş üniversitelerin yeni kurulan üniversitelere daha fazla destek olmasını istedi.
Doğu ve Güneydoğu bölgeleri başta olmak üzere ülkenin ihtiyaç duyduğu araştırma, geliştirme ve bilgi üretimi faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiren Çetinsaya, “Türkiye’nin yaşadığı çatışmaların yarattığı enerji kaybından ziyadesiyle muzdarip olan üniversitelerimizin bu çağrımı canı gönülden desteklediğini, bana katıldıklarına inanıyorum. Toplumsal barış sürecine ve barışın yeniden yerleşmesine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kurumsal gelişme çalışmalarının bütün hızıyla ilerlediğini, çağrı merkezlerinin deneme aşamasında olmasına rağmen hızla sonuçlar elde etmeye başladıklarını belirten Çetinsaya, 1,5 ay içerisinde 15 bin çağrıya ulaştıklarını söyledi.
Hizmet kalitesini artırdıklarını anlatan Gökhan Çetinsaya, birkaç gün önce bütün konuların çağrı merkezlerine dahil edilmesi ve üniversiteler arasındaki kurulum ile ilgili meselelerin, soruların çağrı merkezine dahil edilmesi kararı aldıklarını anlattı.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi’nde de hızlı mesafeler kat ettiklerini dile getiren Çetinsaya, “Yakında bütün üniversiteler hep birlikte elektronik ortamda evrak akış trafiğine başlayacağız. Yükseköğretim Kurumları İnternet Destekli Dil Eğitim Portalı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu, bizim web tabanlı bir yabancı dil öğretme projemiz. Bir öğrencimiz Türkiye’nin herhangi bir yerinden şifresiyle girerek yabancı dilini ilerletebilir” diye konuştu.
Çetinsaya, başka ülkelerden gelen öğrenciler için YÖK’te web sitesi yaptıklarını ve katalog çalışmasına başladıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya devlet ve vakıf üniversitelerinden 174 üniversite temsilcisi katılıyor.
Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, çözüm süreci ile ilgili kurul üyeleri ve üniversite temsilcilerinin müzakerelerinin ardından sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!