Üniversite sınavını atlatan adayların gözü artık hayallerindeki programlara çevrildi. Vakıf üniversiteleri de birçok program sunuyor. Ancak kimi bölümlerin ücreti 100 bin TL’yi bulabiliyor. Örneğin, tıp için yıllık ortalama 70 bin, mühendislik ve mimarlık için 40 bin, hukuk içinse 45 bin TL’yi gözden çıkarmalısınız. Hazırlıkla birlikte yedi yılı bulan tıp eğitimi için toplam ücret yaklaşık 500 bin TL olabiliyor.
#Vakıf ÜniversiteleriAçıkladıkları ücretlerle cep yakan vakıf üniversitelerinde hukuk, mimarlık, mühendislik gibi popüler bölümleri okumak isteyen adayların yıllık 1 milyon liradan fazla ücreti gözden çıkarması gerekiyor. Burs şartı olan tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerinde de ücretler 1 milyon liraya yaklaşıyor.
#Vakıf ÜniversiteleriÜniversite yolunda tercih maratonu başladı. Uzmanlar, popüler bölümlerde bu yıl kontenjanların azaldığına dikkat çekerek, “24 tercih hakkınızı da kullanın, açıkta kalmamak için sıralamanızın altına inin, bu yıl yerleşin” önerisinde bulundu.
#YKSYKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih telaşı da başladı. Adaylar doğru tercih listesi için kolları sıvadı. Uzmanlar ise kontenjanların 60 binden fazla düştüğüne dikkat çekerek, eşit ağırlık ve sözel bölümlerde rekabetin artacağı uyarısında bulundu.
#YKSUmut Kaşan’la Vitrin’de bu hafta Hisar Eğitim Danışmanlık Kurucu işletmecileri Melis Sarp Jajova ve İsmail Jajov ile Yurtdışında özellikle de Makedonya’da üniversite eğitimi almak üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdim…
#1Milyonlarca gencin geleceğini belirlediği YKS’de şimdi de ‘sonuç’ heyecanı yaşanıyor. Uzmanlara göre sınavın geçen yıla benzemesi, netler ve puanlar açısından sürpriz yaşatmayacak. Depremzedeler ve 34 yaş üstü kadınlar için açılan 1 milyondan fazla kontenjan ise, yeni adaylara avantaj sağlayacak.
#YKSYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Üniversitelerin farklılaşması adına 'öncelikli alanlarda uzmanlaşan üniversiteler' biçiminde rekabet gücü yüksek, bilimsel çalışmalarda temayüz eden üniversiteleri, ayrı bir grup altında YÖK olarak desteklemeye karar verdik" dedi.
#TÜİKAlmanya Eczacılar Birliği’ne (ABDA) göre ülkede eczane sayısı 18 bin 461’e düştü. Bu da 100 bin kişilik nüfusa sadece 22 eczane anlamına geliyor. Almanya eczane sayısında, AB ülkeleri içinde ortalamanın altında kalarak 32’nci sırada yer alıyor. Eczane sayısının azalmasında kalifiye personel eksikliği, bürokrasi ve kötü çalışma şartları olduğu belirtiliyor.
#AlmanyaCumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen, "Senin İçin Seferbiriz" teması altında birleştiği, üniversite öğrencilerine yönelik "Staj Seferbirliği" programına şu ana kadar 55 binden fazla kişi başvuru yaptı. Peki, Staj Seferbirliği'ne başvurular ne zaman bitecek?
#Staj SeferbirliğiPrograma önlisans 2’nci sınıf, lisans 3 ve 4’üncü sınıf olmak üzere, not ortalaması 4 üzerinden en az 2 olan tüm öğrenciler, ‘kariyerkapisi.cbiko.gov.tr’ adresinden başvuru yapabilecek. Bu yıl, 50 bini aşkın öğrenciye staj imkânı sağlanması hedeflenen programa başvurular, 22 Mart'a kadar sürecek.
#Öğrenciİş imkanlarının özellikle de gelecek süreçte en geniş sektörlerden bir tanesi de sağlık sektörüdür. Ancak bu durum sağlık sektörünün her bölümü için geçerli olmamakla birlikte seçim yaparken araştırmak önemlidir. Bu araştırmanızda yardımcı olmak üzere, Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü nedir? Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü mezunu ne iş yapar? Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü olan üniversiteler, Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü dersleri ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü iş imkanları nelerdir sorularının cevaplarını sizler için derledik.
#Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü Nedir?YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Araştırma üniversiteleri için beş yeni aday adayı daha tespit edeceğiz. Yükseköğretim sistemine özel üniversitenin getirilmesi lazım. Türkiye'de artık özel üniversite kavramının tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Özel üniversiteden elde edilecek verginin de yüksek tahsilinde maddi açıdan zor durumda olan çocuklara harcanması gerekiyor" dedi.
#Üniversiteİş yaşamı ve modellerindeki değişime bağlı olarak, firmaların insan kaynağına yönelik çalışmaları da değişiyor. Hürriyet Bursa olarak bu değişimi yaşayan ve modern şekilde iş yapan kurumsal firmaların insan kaynaklarındaki işleyişleri Yeni Nesil İK yazı dizimizde siz okurlarımıza aktaracağız. İK’daki yeni uygulamalar, işe alım süreçleri, iş yerine uyum, ücret politikaları, kariyer planlamaları, çalışan mutluluğu ve motivasyonu, öne çıkaran özellikler ve sosyal sorumluluk projelerine yer vereceğiz. Aynı zamanda iş arayanlara da ufuk açmak adına firmaların bakış açılarını yansıtacağız.
#BursaKKTC’deki Doğu Akdeniz Üniversitesi, ilk kurulan devlet üniversitesi. Bu yıl 40’ncı yılını kutluyor. Bugüne kadar aralarında milletvekili, iş insanı, sanatçı binlerce mezun veren üniversite, uluslararası üniversite derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından sıralamalarda üstte yer aldı. 65 bin mezunu olan üniversitenin Rektörü Prof. Necdet Osam, tüm üniversite çalışanlarının seçimi ile göreve geldi.
#Prof. Dr. Necdet OsamMesleki ve teknik Anadolu liseleri 54 alan 199 dalla örgün mesleki eğitim veren ortaöğretim kurumları. Bu okullarımızda Anadolu meslek ve Anadolu teknik programları yer alıyor. Anadolu meslek programında; bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri de bulunurken, Anadolu teknik programlarında bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri dört yıl boyunca ağırlıklı olarak veriliyor.
#StajÜniversite sınavını atlatan adayların gözü artık hayallerindeki programlara çevrildi. Vakıf üniversiteleri de birçok program sunuyor. Ancak kimi bölümlerin ücreti 100 bin TL’yi bulabiliyor. Örneğin, tıp için yıllık ortalama 70 bin, mühendislik ve mimarlık için 40 bin, hukuk içinse 45 bin TL’yi gözden çıkarmalısınız. Hazırlıkla birlikte yedi yılı bulan tıp eğitimi için toplam ücret yaklaşık 500 bin TL olabiliyor.
#GazetehaberleriEğitim aldığı alandan memnun olmayan, aklında kalan bölümde okumak ya da farklı bir dalda kendisini geliştirip, bir diplomayla yetinmek istemeyenler için önemli yükseköğretim kurumları, sınava girmeden üniversiteli olma imkanı sunuyor. Sağlıktan tarihe, işletmeden çocuk gelişimine kadar farklı bölüm seçenekleri adayları bekliyor.
#ÜniversiteOECD’nin 2015 verilerine göre, dünya üzerinde toplamda 4.6 milyon uluslararası öğrenci bulunuyor. 2002’de bu sayısının 2 milyon olduğu düşünüldüğünde artık daha fazla sayıda gencin kendi ülkesi dışında eğitim fırsatlarının peşine düştüğü görülüyor. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Avustralya gibi büyük oyuncuların yanı sıra özellikle Avrupa’da Polonya gibi diğer ülkeler de ortaya koydukları stratejik planlarla “Yarışta ben de varım” diyor. Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED), geçen haftalarda yayınladığı rehberde bu ülkelerde eğitim almak isteyenlerin merak ettiği soruları cevaplandırdı. İşte ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Avusturya, Polonya ve İngiltere’de lisans eğitimi için aranan kriterler:
#Yurtdışı2017 LYS başvuruları bugün ÖSYM tarafından binlerce öğrencinin erişimine açıldı. YGS'nin bitmesinin hemen ardından LYS sınavına yönelen öğrenciler başvuruların başlayacağı günü merakla bekliyordu. Bugün başvuruların erişime açılmasıyla birlikte AİS sisteminde yoğunluk meydana geldi. Öğrenciler bir yandan da LYS başvuru ücretinin ne kadar olacağını merak ediyordu. Peki, LYS başvurusu nasıl yapılır? LYS başvuru ücreti ne kadar? İşte detaylar.
#LYSHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi’ne konuk oldu. H.Ü Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, “Öğretim üyesinin, öğrenci temsilcisinin her konuyu rahatlıkla konuşabildiği Ankademi projesindeki bu iklime Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.
#AnkademiÖğretmenlikte ‘acı karne’nin nedenleri tartışılırken gözler her yıl yaklaşık 100 bin üniversiteli ve mezuna verilen ‘pedagojik formasyon’ eğitimine çevrildi. Açıköğretim fakültesi mezunlarının da kabul edilmesi ve 2 bin TL’ye verilen eğitimler sonucunda sertifikayı alanların ‘öğretmenlik’ için atama beklemesi Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapısındaki yığılmayı daha da artırıyor.
#GazetehaberleriSevgili dostlar Yetiş Ayşe’nin daha fazla kişiye ulaşmasını çok istiyorum. Sizlerin yardımlarıyla yüzlerce insanı sevindirdik. Bu sayfayı daha fazla kişinin okumasını istiyorum. Okunsun ki burada bizlerden yardım bekleyen insanlara el uzatabilelim. Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde hiç kimsenin soğuk evde yemeksiz, bebeklerin mamasız kalmasını istemiyor bu kalbim. Burs isteyen öğrencilere lütfen yardımcı olun sizden özel olarak rica ediyorum bunu. Hepinize kucak dolusu sevgiler…
#Ayşe AralSevgili dostlar yoğun kış şartlarını yaşadığımız şu günlerde yakacak odun kömür, kışlık kıyafet talepleri haliyle fazlalaştı. Keşke mümkün olsa da herkese yardımcı olabilsek… Sizden ricam lütfen Yetiş Ayşe’nin daha önceki bölümlerini okuyun ve çevrenizdekilere de okutun. Belki sizin belki de çevrenizdekilerin muhtaç birine yardımı olur. “Benim göndereceğim bir kazaktan ne olur…” ya da “50 TL az olur göndermeyeyim…” demeyin… Emin olun ki bir derde derman olmuş olursunuz…
#Ayşe AralMilli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. Böylece eğitim alanına önemli değişiklikler getirilirken, akademisyen kökenli milletvekillerine istedikleri üniversiteye dönüş hakkı ve emeklilik aylığıyla birlikte çifte maaş ödenmesine ilişkin madde ise geri çekildi.
#TBMM