Pirinçte son 20 yılda görülen en büyük arz açığının, fiyat artışlarını da beraberinde getirmesi ve ithalatçı ülkelerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Türkiye’de tüketilen pirincin büyük bir kısmı yerli üretimle karşılanıyor. Ancak uzmanlar yüksek gıda fiyatları nedeniyle, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Pakistan, Suriye, ve bazı Afrika ülkelerinin mevcut durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor.
#FitchPandemi sürecinde tarımsal ürün sıkıntısı olmadığı halde ülkelerin kotalara, ihracat yasaklarına yöneldiğine dikkat çeken eski Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, “Ülkelerin tedirginlikleriyle fiyatlar uçuyor. Uluslararası bir mekanizma kurularak bu suni refleksler engellenmeli. Dünyada 50 civarında ülke gıda desteğine ihtiyaç duyarken, ülkeler ihraç edecek malı olmasına rağmen, ihraç etmiyor” diye konuştu.
#GazetehaberleriKazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Gulmira İsayeva, "Türkiye'ye yılda 445 bin ton tarım ürünleri ihraç ediyoruz. Bunun önemli kısmını un ve buğday oluşturuyor. Biz bu miktarı daha da artıracağız" açıklamasında bulundu.
#Kazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Gulmira İsayeva- TÜİK tarafından açıklanan 2014 yılı bitkisel üretim tahminlerine göre 19 milyon ton olması beklenen Türkiye buğday üretimini, Uluslararası Hububat Konseyi 15,5 milyon ton olarak öngördü - IGC'ye göre makarnalık buğday üretimi 900 bin ton azalacak olsa da 2,1 milyon tonluk rekolteyle Türkiye, dünyanın 4. büyük üreticisi konumunda olacak
Üretim bölgelerinde etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle dünya buğday rekoltesinin geçen sezona göre 31 milyon azalması beklenirken, şiddetli kuraklığın vurduğu mısır üretimine ilişkin tahminler ise bir ay öncekine göre 53 milyon ton aşağı çekildi.
Uluslararası Hububat Konseyi'ne (IGC) göre, Temmuz 2011/Haziran 2012 döneminde dünya un ticaretinin önceki sezona oranla yüzde 5 artarak, buğday eşdeğeri cinsinden 12 milyon 410 bin tona yükselmesi bekleniyor. Türkiye'nin, bu ticaretin yüzde 20'sini karşılayacağı belirtiliyor.