Türkiye’den Schengen Bölgesi ülkelerine seyahat için vize almak son zamanlarda giderek daha zor hale geliyor. Bazı ülkelerden değil vize, vize başvuru randevusu bile güçlükle alınabiliyor. Vize sorunu yurtdışında eğitim gören ya da eğitim görmeyi planlayanları da etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde Hürriyet’te yurtdışı eğitimi için hangi ülkeden daha kolay hangisinden daha zor vize alındığına dair detaylı bir haber yayımlanmıştı. Özellikle çocuğunu yurtdışında okutmak isteyen aileler için konu hassasiyetini koruyor. İşte bu hassasiyet bazen asılsız haber ve kaygılara da neden olabiliyor. Bunun son örneği İtalya vizesi ile ilgili haberlerde yaşandı.
#Schengen VizesiTürkiye, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre, 4’üncü sınıf fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında 2’nci, bu alandaki ortalama puanıyla tüm Avrupa ülkeleri arasında da birinci sıraya yerleşti. Türk Eğitim Derneği (TEDMEM) hazırladığı analiz raporunda Türkiye’nin TIMSS 2023 sonuçlarını değerlendirirken; “ Bulgular, Türkiye’nin uluslararası eğitim değerlendirmelerinde geçmişte sıkça karşılaşılan olumsuz tabloların aksine, önemli bir iyileşme ve başarı örneğine işaret ediyor. Bu verilerin, yalnızca mevcut durumu yansıtan bir başarı göstergesi olarak değil, eğitim sisteminin daha geniş bir perspektiften değerlendirilmesine olanak tanıyacak bir fırsat olarak görülmesi önemlidir” diyor.
#TIMSS 2023Türkiye, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre, 4'üncü sınıf fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında 2'nci, bu alandaki ortalama puanıyla tüm Avrupa ülkeleri arasında da birinci sıraya yerleşti.
#TIMSS 2023Avrupa ülkeleriyle yaşanan vize sorunundan yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler de etkileniyor. Bazı ülkeler sudan sebeplerle başvuruları reddediyor, bazıları ise randevu bile vermiyor. Yurtdışındaki okulun parasını yatıran gençler, eğitim haklarının yanmasından endişeli...
#Avrupa BirliğiTürkiye, eğitim sistemini modernleştirmeye devam ederken, öğrenci refahını ve bireyselleştirilmiş öğrenmeyi ön planda tutan uluslararası eğitim modellerini keşfetmeye yönelik artan bir ilgi var. Öğrenci merkezli yaklaşımlarıyla tanınan Finlandiya, Türkiye’nin okul sistemlerinde daha fazla verimlilik sağlamak için adapte edebileceği cazip bir model sunuyor.
#Ebru DoğduVakıf üniversitelerinde ücretlerin belli olmasıyla beraber bazılarının yabancı öğrencilere avantajlı ücretler sunduğu görüldü. Yabancı öğrenciye ucuz tarife uygulayan bazı üniversitelerde ücret farkları iki katını buluyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise yabancılardan daha fazla ücret talep ediyor.
#Vakıf ÜniversiteleriKamala Harris'in Başkan Yardımcısı Adayı olan Tim Walz, biyografisi ile merak edilen isim olmaya başladı. Tim Walz, doğum adıyla Timothy James Walz, 6 Nisan 1964'te Nebraska'da doğan Amerikalı bir politikacı ve Minnesota'nın 41. Valisi olarak görev yapmaktadır. Walz, Chadron State College'dan sosyal bilimler eğitimi aldı ve daha sonra Minnesota State University, Mankato'dan eğitim liderliği alanında yüksek lisans derecesi kazandı. İşte, Tim Walz'ın biyografi bilgileri hakkında detaylı bilgiler
#Tim WalzDünya çapında 5 bin 300’ün üzerinde okulda yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin eğitim aldığı IB (Uluslararası Bakalorya) programının soruları çalındı. Afrika, Ortadoğu ve Avrupa bölgesindeki sorular internette dolaşıma sokuldu. Sınavlar devam ederken, öğrenciler IB’nin kararını bekliyor.
#IBKızının üstün zekalı olduğunu öğrenince eğitim sektörüne girmeye karar veren iş insanı Süheyla Akdere, İzmir Menemen’de kurduğu Uluslararası ICS Okulları’yla Kanada sisteminde yeni bir nesil yetiştirmeyi amaçlıyor. Çocuklara öğrenmeyi öğreten, ezberlemeyen, projelerle yaratıcılığını geliştiren ve tüm derslerde OXFORD müfredatını uygulayan okulda öğrencilerinin yarısından fazlası ise burslarla destekleniyor.
#1Yükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarMilli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "Hava Kuvvetleri Komutanlığı'mızın ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet yeni F-16 Blok-70'in tedariki, mevcut 79 adet F-16'nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatı içeren talebimize ilişkin, ABD tarafından gönderilen taslak teklif ve kabul mektupları Bakanlığımıza ulaşmıştır. İlgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmelere başlamıştır" dedi.
#MSBYıllık eğitim masrafı 73 bin dolar (2 milyon 276 bin 313 TL) civarı olan Brown Üniversitesi, uluslararası öğrencileri finansal durumuna bakmadan kabul edeceğini açıkladı. ‘Need blind’ yani ihtiyaç körü olarak adlandırılan üniversiteler arasına katılan üniversite, yeni kararı önümüzdeki yıl güz dönemi öğrencileri ile uygulamaya başlayacak.
#ÜniversiteÇocuklarımız en değerli varlıklarımız. Onların sağlığı, mutluluğu, güvenliği, refahı, başarıları tüm anne babaların ilk önceliği. Küresel salgın süreci ve sonrası birçok konuda dengeler, alışkanlıklar, kurallar değişiklik gösterdiyse de bu öncelik değişmezlerimiz arasında yer alıyor. Çocuklarımız ile ilgili hayatlarımız boyunca birçok karar almak ve seçimler yapmak zorundayız. Bunlar içinde en önemli ve en zorlarından biri kuşkusuz çocuğun gideceği okulu belirlemek.
#Konuk Yazarİslam Toplumu Milli Görüş’ün (IGMG) Hollanda’da kurduğu IGMG Amsterdam Üniversitesi, Eğitim Bakanlığı’na yapılan müracaat ve denetimlerin ardından uluslararası eğitim kurumu akreditasyonunu aldı. Bu durumda Amsterdam Uluslararası Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Türkiye tarafından yüksek eğitim ve öğretim kurumu olarak onaylandı.
#AlmanyaKanada, ülkedeki barınma ve sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla iki yıl boyunca ülkeye kabul edilen yabancı öğrenci sayısını sınırlayacak. Kanada Göçmenlik Bakanı Marc Miller pazartesi günü yaptığı açıklamada Kanada’nın bu yıl yaklaşık 360 bin öğrencinin lisans eğitim iznini onaylayacağını söyledi. Üniversiteler ise bu kısıtlamanın yurt dışından gelecek öğrenci sayısını olumsuz etkilemesinden endişeleniyor.
#KanadaYabancı dil öğretimindeki etkenleri ‘öğrenen’, ‘öğreten’, ‘öğrenme-öğretme araçları’ ve ‘öğrenme-öğretme ortamı’ olarak dört temel başlık altında toplayabiliriz. Dolayısıyla da karşılaşılan sorunları bu dört başlık alında belirleyebilir ve çözüm önerilerini de buna göre sıralayabiliriz.
#Konuk YazarUluslararası kuruluşların, eğitim stratejilerine yön vermek üzere dünya çapında karşılaştırmalar yaparak eğitim politikalarını belirleme çabaları, eğitimin evrensel bir yönünü ifade ediyor. Son 20 yıl içinde dünya genelinde yapılan çeşitli eğitim araştırmaları, ülkelerin eğitim programlarını revize etmelerine, eksiklikleri gidermelerine ve uluslararası eğitim sahnesinde kendi pozisyonlarını belirlemelerine yardımcı oluyor.
#Konuk YazarAlmanya’nın Hessen eyaletindeki Türkiye kökenli öğretmenlerin yıllık toplantısı sazlı, sözlü ve ödüllü geçti. 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen diğer etkinliklere aktif olarak katılabilmek için yıl sonu buluşmasını ileri bir tarihe alan Hessen Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER-Hessen), Türk Alman Kulübü’nde toplandı.
#ALMANYAYadel Oktay-Coşkun, öğrencilerin yüzde 95’inin göçmen kökenli olduğu bir Alman okulunda görev yapan az sayıdaki göçmen kökenli öğretmenden biri. Bir yandan kendi e çocukluğunun da geçtiği Offenbach’ta 18 yıldır öğretmenlik yapan ve başarılı öğrenciler yetiştiren Okay-Coşkun, diğer yandan tüm topluma eğitim ve öğretim hizmeti veren çok sayıda gönüllü faaliyete öncülük yapıyor.
#AVRUPADAN HABERLERTürkiye’nin Eurofigter tedarikine ilişkin açıklamaya yapan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "Tedarik konusunu İngiltere üzerinden ele alıyoruz. İngiltere bu konuda Almanya’nın itirazlarının kaldırılmasına yönelik yardımcı olacaklarını belirtiyorlar. Türkiye olarak ilk aşamada 20 daha sonra da 20 olmak üzere 40 uçak almak isteğimizi ifade ettik. Alacağımız uçaklar kesinlikle ikinci el değil. En üst modelini alma konusunda talebimiz oldu” ifadelerini kullandı.
#EurofighterTürkiye’nin Eurofigter tedarikine ilişkin açıklamaya yapan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "Tedarik konusunu İngiltere üzerinden ele alıyoruz. İngiltere bu konuda Almanya’nın itirazlarının kaldırılmasına yönelik yardımcı olacaklarını belirtiyorlar. Türkiye olarak ilk aşamada 20 daha sonra da 20 olmak üzere 40 uçak almak isteğimizi ifade ettik. Alacağımız uçaklar kesinlikle ikinci el değil. En üst modelini alma konusunda talebimiz oldu” ifadelerini kullandı.
#MSB