Koyre Ödülü bilim tarihinde çığır açan, yeni bir ufuk keşfeden kişilere veriliyor. Uluslararası Bilim Akademisi tarafından verilen dünyanın en saygın bilim tarihi ödülü. İlk kez bir Türk’e verildi. Bu yıl ikinci defa İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) genel sekreterliğine seçilen Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu (65), geçen hafta Paris’te düzenlenen bir törende aldı ödülünü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bişkek’te ”Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi”nde konuştu. Erdoğan, "Gazze başta olmak üzere soykırımın durdurulması noktasında uluslararası toplum kötü bir sınav veriyor. BM Güvenlik Konseyi karar dahi alamıyor, daha doğrusu almak istemiyor." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMilli İstihbarat Akademisi, eğitim hayatına, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın katıldığı ilk dersle başladı. Kalın, ' İstihbarat çalışmalarında teori ve pratiği bir araya getirecek çalışmalar, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda saha uzmanlarını yetiştirecek ve yeni çalışma alanlarının önünü açacaktır.' dedi.
#Milli İstihbarat Akademisiİnsan herhangi bir kraliyet ailesinde dünyaya gözlerini açınca elbette sıradan kişilerin hayal bile edemeyeceği ayrıcalıklara sahip olur. Dışarıdan bakılınca 'rüya gibi' bir hayat sürdürdüğü düşüncesi oluşur.
#Prenses VictoriaDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarYükseköğretimde ‘Liderlik Oscar’ı olarak tanımlanan THE Awards Asia ödüllerinde birinciliği kazanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), son yıllarda art arda gelen başarılarla dikkat çekiyor. 32 yaşındaki üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın kapısını çaldık, bu başarıların sırrını aldık...
#UNESCOHammer, Maria Theresia’nın kurdurduğu “dil oğlanları” diye çevrilen Orientalische Akademie’de Latince, Yunanca, Arapça, Farsça ve Türkçe öğrenmişti. Avusturya Bilimler Akademisi’nin ilk reisiydi. Osmanlı Encümen-i Dâniş’inin ilk Avusturyalı üyesiydi. Tıpkı Ahundzâde’ye Latince alfabesinden dolayı Padişah Abdülmecid’in bir Mecidiye nişan vermesi gibi Hammer’e de ilk örneklerden sayılan ikinci dereceden Mecidiye nişanı verilmiştir.
#HammerBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Naci Görürİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripÇek Bilimler Akademisi Nükleer Fizik Enstitüsü ve Prag'daki CAS Arkeoloji Enstitüsü liderliğindeki uluslararası bir ekibin yaptığı çalışmaya göre, Avrupa'nın bilinen en eski insan yerleşim alanı Batı Ukrayna'daki Korolevo kasabası yakınlarında yer alıyor.
#CasAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Eşsiz Şehir Eşsiz İstanbul programında sosyal belediyecilik projelerini tanıttı. Kurum, "Aile kartla 0-6 yaş arası çocuğu olan annelere ve babalara ulaşım ücretsiz olacak. Üniversite öğrencilerine bu yıl 10 bin TL olmak üzere, her yıl artan oranda eğitim desteği verilecek." dedi. İBB'nin girişimci gençlerin yanında olacağını söyleyen Murat Kurum, ilk işini kuran gençlere 100 bin TL hibe verileceğini duyurdu. İBB'de haksız yere işten çıkarılanların işlerine geri döneceğini söyleyen Kurum "Bu şehirde kimse haksızlığa uğramayacak, işten haksız yere çıkarılmayacak." ifadelerini kullandı.
#Murat KurumDünya çapında çok sayıda rekora imza atan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün (İYTE) genç rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, ödülden ödüle koşuyor. Son olarak Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı tarafından ‘altın ödül’e layık görülen Baran, başarı sırrını “Hayal etmek, çok çalışmak ve asla vazgeçmemek” olarak özetliyor.
#İzmir Yüksek Teknoloji EnstitüsüAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. PKK elebaşı Mustafa Karasu'nun ittifak çağrısı ve tehdidine sert tepki gösteren Kurum, "Kimlerden medet umuyor açık ve net görüyoruz. Tehditlere boyun eğmedik, asla eğmeyeceğiz" dedi.
#Murat KurumMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın dün açılışını gerçekleştirdiklerini duyurduğu Milli İstihbarat Akademisi, 6 Ocak tarihi itibarıyla faaliyetine başladı. Akademi, 2024 yılı güz döneminde yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci almaya başlayacak. Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren ilgili lisans programlarından mezun olan ve başvuru koşullarını karşılayanlar Akademi’deki lisansüstü programlara başvurabilecek.
#MİTCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile yaptığı basın toplantısında konuştu. Yılmaz, "Savunma sanayi ve gıda gibi alanlar başta olmak üzere potansiyel taşıyan alanlarda iş birliğimizi geliştirerek ikili ticaret hacmimizi artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Vietnam ekonomisinin kalbi Ho Şi Min şehrinde başkonsolosluk açma hususunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıAkademik hayat birçok süreci yapısında barındırır. Her aşaması akademik yolda yürüyen bilim yolcularını ayrı bir olgunlaşma sürecine yönlendirir. Yüksek lisans eğitimiyle başlayan heyecan, umut ve azim dolu bu süreç birçok sorumluluğu yükler bilim insanlarının omuzlarına. Her bir süreç bir sonraki süreç için altyapı ve çalışma ortamı oluşturur. Yapılacaklar listesi zihinlerinde akademik çalışmaların göbeğinde bulur bilim yolcuları kendilerini. Akademik hayata yeni adım atmış genç filizler güzelliklerle dolu bu serüvene başladığı andan itibaren bilim okyanusuna derin dalışlar yapar ve bilimin rengarenk dünyasında güzel bir yer edinebilme fırsatı yakalarlar. Akademisyen olma hedefi toplumun geniş kesimi tarafından benimsendikçe akademik yolda yürüme azmi, sevgisi ve üretkenliği doğrusal olarak artmış olur. Akademisyenlik sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Akademik çalışmaları hayatının bir parçası olarak gören her bilim insanı için başarı kaçınılmaz olur.
#Konuk YazarPek çok şapkası var; işinsanı, turizmci, koleksiyoner, sanatsever… Bu ay başında 18. edisyonu gerçekleşen Türkiye’nin en kapsamlı çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un kurucusu Ali Güreli ya da yaygın bilinen lakabıyla Sanatsever Ali Paşa ile eski albümlerini karıştırdık; 1950’li yılların Ankara’sından 1980’li yıllarda Paris’te Mübin Orhon, Komet, Mehmet Nazım gibi isimlerle komşuluğuna, oradan bugünün çağdaş sanat tartışmalarına bir yolculuk yaptık.
#Ali GüreliTürkiye, Çin, Yunanistan, İtalya, İran ve Portekiz'den bilim insanları, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) bağlı Uluslararası Jeoloji Programı (IGCP) desteğiyle deprem öncesinde yer altında meydana gelen akışkan ve gaz jeokimyasındaki değişimlerin farklı parametrelerle izlenerek, sonuçların deprem tahmininde kullanılması amacıyla proje başlattı. Projede yer alan Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Galip Yüce, "Bir yerde aktif fay veya segmentler üzerinde yer alan yer altı sularında deprem öncesindeki değişikliklerin sistematik olarak izlenmesi, görülmesi önemlidir; yani bugün deprem oldu, öncesinde bunu gördük, 5 yıl 10 yıl sonra da aynı yerde, aynı büyüklükte bir deprem olduğunda aynı veriyi göremeyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
#Deprem