Dizi oyuncusu Şekip Taşpınar’ın sahte içki sebebiyle yoğun bakıma alınması ve entübe edilmesi, bu sorunu bir kez daha gündeme getirdi. Kişinin ölümüne dahi sebep olabilen sahte içki, öldürmediği vakalarda bile çok ağır kalıcı hasar bırakıyor. Sahte içkinin risklerini konunun uzmanlarına sorduk, aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte İçkiEndüstriyel tarımda çok sayıda pestisit (tarım zehiri) kullanılıyor. Pestisitler bitkiye zarar veren böcek, mantar vb. canlıları öldürüyor. Ama sadece onları değil, faydalı böcekleri, kuşları, tüm canlıları etkiliyor. Başta çocuklar olmak üzere, hepimizin sağlığını tehdit ediyor.
#Efsun DindarDüzce'de, son bir ayda ormandan topladıkları mantarları yiyen 23 kişi zehirlendi. İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz mantarlarda bulunan toksin maddelerin karaciğer hasarları ya da ölümcül sonuçlara neden olduğunu belirterek, "Doğada yetişen doğal mantarları ben bunları biliyorum diyerek toplayıp tüketmek oldukça tehlikeli. Kültür mantarlarını, pakette olan mantarları tüketmek gerekiyor. Az bir miktarda bile olsa zehirli mantar yiyeceğin içine karıştığında ölümcül sonuçlarla karşılaşabiliyoruz" dedi.
#DüzceBalon balığı Van'da bir kişinin ölümüne neden oldu. Geçen yıl da Antalya'da balon balığından 3 kişi zehirlenmiş ve uzun süre tedavi görmüşlerdi. Balon balığında bulunan 'tetrodotoksin' adlı zehirli maddenin etkisini çok hızlı bir şekilde gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, "İçinde yer alan iki toplu iğne başı kadar zehir bir insanı öldürmeye yeterli. Tüketildikten sonraki ilk bir saatin içerisinde mutlaka belirtisini gösteriyor. Belirtisi ise ağızda bir yanma hissi, metalik tat, terleme olur. Akabinde ise bulantı ve kusma görülüyor" dedi.
#Balon BalığıCorona Virüs salgını ile birlikte insanların daha da sık kullanmaya başladığı dezenfektan ürünlerin nasıl olması gerektiği ve zararı var mı soruları internette aranan konular arasında yer alıyor. Peki Dezenfektan ürünlerde dikkat edilmesi gerekenler nedir? Dezenfektanlar nasıl olmalı?
#DezenfektanZonguldak'ta geçen kasım ayında ev yapımı konserveden yedikten sonra zehirlenen ve yoğun bakıma alınan çiftten Ramazan Yıldız (55), yoğun bakımda 170 gün süren yaşam savaşını kaybetti. Eşi Zuhriye Yıldız (54) ise tedavisinin ardından sağlığına kavuşarak evine gönderildi. Çocuklarıyla birlikte yaşayan Zuhriye Yıldız, yaşadığı olayla ilgili hiçbir şey hatırlamadığını söyledi.
#ZonguldakZonguldak'ta yedikleri konserveden bulaştığı tahmin edilen 'Clostridium Botulinum' (sinir sistemine saldıran zehirli ve ölümcül olabilen bakteri) toksini nedeniyle tüm vücutları felç olan Zuhriye (54) ve Ramazan Yıldız (55) çiftinin yoğun bakımdaki tedavileri sürüyor. İl Sağlık Müdürlüğü'nün evdeki konserve ve diğer yiyeceklerden aldığı numuneleri gönderdiği Sağlık Bakanlığı'ndan rapor geldi. Raporda evdeki yiyeceklerden alınan numunelerde 'clostridium botulinum' bakterisine rastlanılmadığı ortaya çıktı.
#ZonguldakZonguldak'ta yedikleri konserveden bulaştığı tahmin edilen 'Clostridium Botulinum' (sinir sistemine saldıran zehirli ve ölümcül olabilen bakteri) toksini nedeniyle tüm vücutları felç olan Zuhriye (54) ve Ramazan Yıldız (55) çiftinin yoğun bakımdaki tedavisi devam ediyor. Doç. Dr. Özcan Pişkin, her iki hastaya antitoksin tedavisini uyguladıklarını anlatarak, "Şu an verdiğimiz komutlara tepki veriyorlar. Bilinçleri açık. Tüm fonksiyonları felç durumda. Biz gereken tedaviyi en iyi şekilde yapıyoruz. Tedavileri uzun bir süreçte devam edecek. Hayati tehlikeyi atlatabilirlerse ayağa kalkmaları 6 ay ya da 1 yıl da sürebilir" dedi.
#ZonguldakZonguldak’ta yaşayan Ramazan Yıldız(55) ve eşi Zuhriye Yıldız(54), yedikleri bir yiyecekten geçen milyonda bir görülen ‘clostridium botulinum’(sinir sistemine saldıran zehirli ve ölümcül olabilen bakteri) hastalığı nedeniyle yoğun bakımda tedavi altına alındı. Doç. Dr. Özcan Pişkin, nadir görülen ve daha çok iyi sürede ve ısıda pişirilmemiş konservelerin bu bakteriyi taşıdığını söyleyerek, “Hastalarımızın ne yediğini tam olarak bilmiyoruz. Ekipler evdeki yiyeceklerden numune aldılar. Hayati tehlikeleri devam ediyor. Halkımız konserve yapıyorken yapılan malzemeyi yeterli ısıda ve yeterli sürede pişirmelerini öneriyoruz. Eğer konserveyi açtıklarını bir şişme renk değişikliği bir koku ya da paslanma görürlerse kesinlikle tüketmemelerini öneriyoruz” dedi.
#HaberCıva tabiatta çok yaygın olarak kullanılan bir metaldir. Cıva, insanlara, ekosistemlere toksik bir maddedir. Metalik cıva, parlak, civa parlak, gümüş renginde, kokusuz ve çok kolay buharlaşır bir maddedir. Anorganik cıva genellikle cıva tuzları halindedir. Başlıcaları cıva klorür, cıva fulfimat, ve cıva sülfürdür. Cıva tuzları ağızdan alındığında yarı ömrü 40 gündür.
#CivaTemizlik ürünleri kullanımı günlük yaşantımızın büyük bir parçasını oluşturur. Doğru ürün seçimi hayat kalitemizi yükseltmekte, sağlığımızı korumamıza yardımcı olur. Temizlik ürünlerini genellikle marketlerden veya bakkallardan temin ederiz. Oysa yalnızca birkaç malzeme kullanarak çamaşırdan bulaşığa, parke temizliğinden banyo temizliğine kadar akla gelebilecek her türlü temizlikte kullanabileceğimiz temizlik ürünlerimizi kendimiz yapabiliriz.
#ÇamaşırTürkiye’de her yıl yüz binlerce kişi çeşitli zehirlenme vakaları nedeniyle hastaneye başvuruyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Zehir Danışma (UZEM) hattı Alo 114’e yılda ortalama 220 bin vaka için başvuru yapılıyor. UZEM mantardan çamaşır suyuna, bozulmuş ev yemeklerinden siyanüre kadar her türlü zehirlenme vakasında doktorlara ve vatandaşlara hizmet veriyor.
#Ulusal Zehir DanışmaTicaret Bakanlığı, "Deterjan, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi temizlik amaçlı ürünlerin yanlış kullanımları sonucunda, özellikle farklı maddelerin birbirine karıştırılarak solunması ölümcül kazalara neden oluyor. Tüketicilerin temizlik ürünü satın alırken orijinal ambalajında bulunan ürünleri tercih etmeleri ve ürün üzerinde bulunan kullanma talimatı, zararlılık ve önlem ifadeleri ile sembollerin dikkate alınması sağlık ve güvenlikleri açısından büyük önem taşıyor" açıklamasında bulundu.
#Ticaret BakanlığıSağlık Bakanlığı verilerine göre bu yıl mantardan 191 kişi zehirlendi. Ölümün kıyısından dönenlerin ikisi ise Kastamonulu Zeynep Sümer (61) ile Ayşe Baycan (58) kardeşler oldu. Yoğun bakıma yatırılıp karaciğer nakli için hazır tutulan Baycan, “Aslında bildiğimiz bir mantardı” dedi.
#MantarSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Türkiye genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde ve yurt genelinde tüketiminin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında artış gözlendiği belirtildi.
#Sağlık BakanlığıYağmurun arkasından doğada patlayan mantarlar, zehirlenmeye yol açabiliyor. Mantarları çok iyi ayırt edebildiğinizi sansanız bile zehirli olanıyla olmayanı arasındaki minik farkı gözden kaçırmanız mümkün. Sağlık Bakanlığı doğada yetişen mantarların ‘kesinlikle’ yenmemesi uyarısı yaptı.
#Seyahat SağlığıSağlık Bakanlığınca doğada yetişen mantarların kesinlikle tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu. Yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların arttığı, vatandaşların bu mantarlardan kaynaklanan zehirlenme vakalarına karşı bilgilendirilmesi ihtiyacı doğduğu belirtildi.
#MantarDalaman'da siyanür zehirlenmesi şüphesiyle tedavi altına alınan kuyumcu, Sağlık Bakanlığına ait helikopterle 45 dakikada İzmir'den Muğla'ya ulaştırılan panzehirle hayata döndürüldü. Ayrıca zehirlendiğinden şüphelenenler için kurulan Ulusal Zehir Danışma Merkezi 114 de bu konuda acil yardım ve danışmanlık hizmeti veriyor.