Templeton Asset Management CEO'su Manraj Sekhon, "Türkiye'deki değişiklikler ve devam eden reformlarla ilgili oldukça iyimseriz ve aynı zamanda politika çerçevesine de çok büyük bir güven duymaktayız." dedi.
#Türkiye Yatırım Danışma KonseyiTürkiye'nin 4 yıllık Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi’ne ilişkin 2024/9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgede "Ülkemiz jeo-stratejik konumu, uluslararası şirketlerin kurulu üretim kapasiteleri, güçlü insan kaynağı ve tedarikçi altyapısı ile yatırımcılara değer zincirlerini kurmalarını ve büyütmelerini sağlayacak güvenli bir liman sunmaktadır. Yeni dönemde, Türkiye'nin bölgesindeki üretim ve dağıtım üssü olma rolünün güçlenmesi beklenmektedir." ifadeleri yer aldı.
#Resmi GazeteEnternasyonalizm, insanları ''dünya milleti'' olarak tanımlayan ideolojik bir disiplindir. Diyalektik materyalizmde de önemli yer tutan bu kavram günümüzde daha çok sosyalizmi tanımlamak için kullanılır. Enternasyonalizm nedir ve temel ilkeleri nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Enternasyonalizm Nedir?Resmi Gazete'de geçen yıl yayımlanan Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nce hazırlanan rehber ile kamuda yerli ve milli ürün kullanımı teşvik edilerek kritik bilgi ve veri güvenliği risklerinin ortadan kaldırılması ve azaltılması hedefleniyor.
#TeknolojiKendi imkanlarıyla çektiği yemek videoları ile milyonlarca kez izlenen 17 yaşındaki bir gencin sosyal medya hesabının kapatılmasının ardından yaşadığı hayal kırıklığı, gözleri kısa sürede şöhrete ulaşan çocuk ve genç "Youtuberlar"ın çeşitli nedenlerle bunu kaybedince yaşadığı ruhsal zorluklara çevirdi.
#YoutubeAK Parti ile MHP arasında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan ve genel seçimlerde net sonuçları görülen Cumhur İttifakı’nda son dönemde yaşanan krizin birden fazla nedeni bulunuyor. Ulusal politika ve yasal düzenmeler konusundaki görüş ayrılıklarından daha büyük sorunun iki partinin tabanında yaşandığı ve yapılan araştırmaların da bu durumu doğruladığı belirtildi.
#GazetehaberleriNATO’nun Norveç’teki tatbikatında, Atatürk’e düşman liderler arasında yer verilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘düşmanla işbirliği içinde’ gösterilmesi büyük tepkiyle karşılandı. Skandalı, eski NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ümit Pamir ile konuştuk. Pamir’e göre, NATO’nun tapusunun 29’da 1’i Türkiye’nin. Tepki vermeli ama NATO’da kalmalıyız.
#GazetehaberleriKuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’nde bir hafta önce ‘bağımsızlık referandumu’ yapıldı. Referandumun yankıları sürerken Türkiye’den de Barzani yönetimine sert tepki var. Bir yandan bu tepkinin ölçüsü tartışılıyor diğer yandan ‘Önlenebilir miydi’ sorusu gündemde. Türkiye’nin ilk Irak Özel Temsilcisi Osman Korutürk “Evet engellenebilirdi” derken bundan sonrası için diplomasinin daha doğru kullanılmasını da öneriyor.
#YazarlarTÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye’de STEM (fen, teknoloji, matematik, mühendislik) rehavetine dikkat çekerek, “2023 yılı için istihdamın 34 milyonu bulması ve bunun 3.5 milyonunun STEM istihdamı olması bekleniyor. Açık var, çünkü dâhi mühendisler genellikle mesleklerini yapmıyorlar. Bunu çözmeliyiz” diyor.
#Gila BenmayorEPDK tarafından hazırlanan "Düzenleyici Yaklaşım Belgesi" gelecek dönemde enerji piyasalarındaki düzenlemelerde referans olacak. Söz konusu belge kapsamında önümüzdeki dönemde enerji piyasalarında hesap verebilirlik ve şeffaflığın daha da artırılması hedefleniyor.
#EPDKBirleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), ‘Çocuk Yoksulluğunun Olmadığı Bir Dünya’ raporunu açıkladı. Raporda çocukların beslenme, sağlık, eğitim, korunma ve barınma gibi alanlarda yaşadığı eksiklikler anlamına gelen çocuk yoksulluğunun bireylerin hayatı boyunca devam ettiği belirtildi. 385 milyon çocuğun özellikle gelişmekte olan ülkelerde yoksullukla hayatlarını sürdürmeye çalıştığının vurgulandığı raporda, bu durumla mücadele için atılması gereken 5 adım şöyle sıralandı:
#UNICEFMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, ilkokullarda, Türkçe ve matematik derslerinde öğretim programlarındaki kazanımları yeterince edinememiş öğrencilere yönelik yetiştirme programları başlatılacağını belirtti. Gençoğlu, bu programların ulusal bir politika haline getirileceğini bildirdi.
#MEB- ERÜ Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gündüz:"Böbrek hastalığına temel oluşturan bazı durumlar var, obezite, aşırı kiloluluk, hipertansiyon, kan yağlarındaki bozukluklar gibi. Bunlara baktığımızda çocuklardaki aşırı kiloluluk oranının yüzde 9 olduğunu görüyoruz. Yine obezite oranı da benzer seviyelerde, yüzde 9 oranında. Yüzde 6 çocuğumuz hipertansif. Bu çok ciddi bir rakam"- Erişkin Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oymak: "Böbrek yetmezliğinin çeşitli evreleri var. Son dönem dediğimiz 'evre 5'te 60 bin civarında hasta var. Fakat, 'evre 3-4'te bu sayı 10-15 misli artıyor. Her hipertansiyon hastası, her şeker hastası maalesef böbrek yetmezliği için bir aday"
YÖK, geçen aylarda yönetmeliği yayınlanan ve kurul üye seçimlerinin yapıldığı Yükseköğretim Kalite Kurulu’na ilişkin hazırlanan yasa taslağını, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) gönderdiğini açıkladı. Kalite Kurulu oluşturulması için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu hatırlatılan açıklamada, kanun düzenlemesiyle ilgili de bilgi verildi.
İZMİR Akdeniz Akademisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'İzmir Zeytin Sempozyumu' Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde başladı. Tarım yazarı gazeteci Ali Ekber Yıldırım, Türkiye'nin zeytincilikte hedeflerine ulaşması için ulusal bir politika belirleyerek kişi başı yıllık 2 litre gibi düşük olan iç tüketimi arttırması, markalaşma ve yüksek kaliteyle ihracat yapması gerektiğini söyledi.
Yükseköğretim kurumlarında, kalite değerlendirme ve güvencesi çalışmaları ile akreditasyon çalışmalarının düzenlenmesi ve yürütülmesi için Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun kurulmasını öngören Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.
#Eğitim-Öğretim