Türkiye, binlerce yıl boyunca yüzlerce uygarlığa ev sahipliği yaptı. Dünya tarihinin en eski yapılarının bulunduğu Anadolu toprakları asırlarca kültür ve sanatın en önemli merkezi oldu. Bu kapsamda Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde yapılan kazılar sonucunda çıkan ve kaçırılan 10 eseri sizler için listeledik.
#Ülkemizden Kaçırılan EserlerKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, ülkeden yasa dışı yollarla çıkarılmış Anadolu kökenli 41 tarihî eserin daha Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye iadesinin sağlandığını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında iadesini sağladığımız eser sayımız 3 bin 59'a ulaştı." dedi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBurdur'da bulunan Boubon Antik Kenti'nden çalınan ve 1986'dan beri ABD'de bir müzede sergilenen başsız Marcus Aurelius heykeliyle ilgili güzel haber geldi. Manhattan Savcılığı'nın kaçakçılarla mücadelesi kapsamında el koyulan eseri Türkiye'ye geri getirmek için çabalar yıllardır devam ediyordu...
#Marcus AureliusTÜRKİYE'den kaçırılan Bubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli 2 heykel başı, Çatalhöyük kökenli ana tanrıça gibi bazıları M.Ö. 6'ncı bin yıla tarihlenen toplam 12 eser, ABD'den iadesi sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ABD Büyükelçisi Jeffry Flake'in katılımıyla düzenlenen törenle Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
#Mehmet Nuri ErsoyYağmalanarak kaçırıldıkları ABD’den üç ay önce Türkiye’ye iade edilen Perge lahiti, İmparator Verus’un heykeli gibi dokuz önemli tarihi eser, sergilendikleri Antalya Müzesi’nde ziyaretçi akınına uğruyor. Müzeyi geçen yıl 166 bin kişi ziyaret etti.
#Perge LahitiKonya merkezli 38 ilde gerçekleştirilen “Miras” operasyonu kapsamında, tarihi eser kaçakçılığı yapan 143 şüpheli şahıs tespit edildi. KOM ekiplerince yapılan titiz takip sonucu suç grubunun tarihi eser kaçakçılığını nasıl yaptığı da ortaya çıkarıldı.
#Tarihi EserCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin açılışına katıldı. Erdoğan, "Bir dönem müzecilik, Ayasofya Camisi'nde olduğu gibi milletin kutsallarıyla hesaplaşmanın aracı haline dönüştürülmüştür." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye, Anadolu’dan yasadışı yollarla kaçırılan kültür varlıklarının peşini bırakmıyor. Şimdi sırada 1963 yılında Antalya Kumluca ilçesi Hacıveliler köyünden ABD’ye kaçırılan ve MS 6’ncı yüzyıla tarihlenen 18 parçalık Sion Hazinesi var.
#GazetehaberleriTürkiye, binlerce yıl boyunca yüzlerce uygarlığa ev sahipliği yaptı. Dünya tarihinin en eski yapılarının bulunduğu Anadolu toprakları asırlarca kültür ve sanatın en önemli merkezi oldu. Bu kapsamda Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde yapılan kazılar sonucunda çıkan ve kaçırılan eserleri sizler için listeledik.
#Yurt Dışına Kaçırılan Tarihi EserlerKültür Bakanlığı Arkeolog Schliemann tarafından 1870’li yıllarda ülkemizden kaçırılan Troya Hazineleri’ni bulunduğu ülkelerden istiyor. Verilmez ise eserler, yeni müzede çalındıklarını gösteren panolarla ziyaretçilere ifşa edilecek. Haberin detayları şöyle:
#Tarihi EserlerYerin altındaki zenginlik ve güzelliklerin üstündekilerden değerli, hatta görkemli olduğu dünyada kaç ülke vardır, bilmiyorum. Türkiye öyle bir ülke... Dağın başında ya da şehrin içinde nereye bir kazma vursanız, altından tarih çıkar. Burası, Türkiye topraklarında son 10 yılda bulunan en değerli arkeolojik alanların belki de en önemlisi.
#SeyahatTürkiye, Anadolu’dan kaçırılan tarihi eserleri iade etmeyen ünlü İngiliz ve Amerikan müzelerinin geçici sergilerine parça vermeme kararı aldı. Bakan Günay ise konuyla ilgili müzelere 'Sizin müzenizin kayıtlarında bir çalıntı Türkiye eseri var. Onu bize verin ondan sonra işbirliği yapabiliriz' diyoruz" açıklık getirdi.
İnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.
İnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in soru önergesine verdiği yanıt, 2006 yılından itibaren yapılan genel teftişler sonucunda müzelerde bin 195 eserin kayıp/çalıntı olduğunu, 2 bin 141 eserin ise Türkiye’ye iadesinin sağlandığını ortaya koydu.