Rusya-Ukrayna Savaşı ilklere sahne olurken, savaşın 1000. gününde Ukrayna tarafından Rusya topraklarına ABD ve İngiltere'den tedarik edilen füzeler fırlatıldı. Rusya, Ukrayna'nın bu hamlesine hipersonik başlıklı balistik füze fırlatarak cevap verdi. Yaşanan olayların ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'yı vurmak için balistik füze kullanmasını savaşta "korkunç bir tırmanış" olarak niteledi. Öte yandan Kremlin, Ukrayna'daki askeri tesise fırlatılan füzenin aslında Batı'ya bir uyarı olduğunu söyledi.
#RusyaTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Çekya’nın başkenti Prag’a yaptığı resmi ziyaret kapsamında dün Çekya Meclis Başkanı Marketa Adamova ve Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefançuk ile bir araya geldi. Kurtulmuş, bugün Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’ne katılacak. TBMM Başkanı Kurtulmuş görüşmelerinde, dünya halklarının eşit ve egemen varlığını kabul eden yeni bir dünya sisteminin kurulması için hep beraber çalışılmasının önemini belirtti.
#TBMMRusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizle birlikte Minsk Anlaşması maddeleri araştırmaları hız kazandı. Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için imzalanan Minsk Anlaşması, Rusya-Ukrayna geriliminin ardından yeniden gündeme geldi. Peki, Minsk Anlaşması nedir, hangi ülkeler imzaladı? Minsk Anlaşması maddeleri ve detayları...
#Minsk AnlaşmasıMinsk Anlaşması maddeleri son gelişmelerin ardından öne çıkan konulardan oldu. Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için imzalanan Minsk Anlaşması, Rusya Ukrayna geriliminin tırmanmasının ardından yeniden gündeme geldi. 12 maddelik protokolde tarafların silah bırakması, ateşkesin AGİT tarafından denetlenmesi, rehinelerin ve tutukluların serbest bırakılması, silahlı grupların ve askeri ekipmanın Ukrayna topraklarından çekilmesi, ekonomik toparlanma için bir program hayata geçirilmesi gibi başlıklar öne çıkıyordu. Ancak atılan imzalara ve verilen sözlere rağmen bölgede çatışmalar sürdü. Peki, Minsk Anlaşması nedir? Minsk Anlaşması maddeleri neler ve hangi ülkeler arasında imzalandı? İşte Minsk Anlaşması ile ilgili ayrıntılar
#MinskRusya’nın Karadeniz’den Azak Denizi’ne geçişi sağlayan Kerç Boğazı’nda Ukrayna ordusuna ait 3 askeri gemiye el koyması, 2015’ten beri dondurulmuş krizi alevlendirdi. Taraflar birbirini provokasyonla suçladı. NATO ve BMGK acil olarak toplanırken, Ukrayna’da 30 günlük sıkıyönetim ilan edildi.
#GazetehaberleriUkrayna parlamentosunda kısmi seferberlik ilan edilmesini öngören yasanın görüşülmesi sırasında kavga çıktı. Yanukoviç döneminde Rusya yanlısı bilinen “Bölgeler Partisi” milletvekili Nikolay Levçenko yasayı eleştirince “Svoboda” (Özgürlük) Partisi milletvekilleri tarafından tekme tokat kürsüden indirildi. Olay seferberlik yasasının milletvekilleri tarafından tartışmaya açıldığı sırada yaşandı. Kürsüye çıkan Levçenko, “25 Mayıs tarihinde genel halk oylamasıyla Peter Poroşenko’yu cumhurbaşkanı seçtiğimizde bize savaşı en kısa zamanda 15 maddelik planla sona erdireceğine dair söz vermişti. Aradan geçen zaman Poroşenko’nun savaşı bitiremediği gibi Ukrayna’yı komşusuyla çok daha büyük bir savaşın içine sokmaya hazırlandığını gösterdi. Kısmi de olsa seferberliğe karşı çıkmalıyız” sözlerini bitirmeden Svoboda Partisi milletvekillerinin saldırısına uğradı. Kürsüye koşan kızgın milletvekilleri Levçenko’yu “Rusya’nın uşağı defol buradan” diye bağırarak kürsüden indirdi. Kavga birkaç dakika daha
#Ukrayna MeclisiCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törende Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Cumhuriyet Nişanı’nı tevcih etti. Tören sırasında Başbakan yardımcısı Bülent Arınç gözyaşlarını tutamadı.
#ArınçKırım’da düzenlenen referandumdan sonra Rusya Devlet Başkanı Putin’in, ABD ve AB’nin yaptırım tehditlerine kulaklarını tıkayarak Ukrayna’ya bağlı bu bölgenin Rusya’ya ilhakını onaylamasıyla başlayan süreç hızla devam ediyor. Kırım’ın ismi Rusya’ya bağlanmadan ‘Ukrayna Kırım Özerk Cumhuriyeti idi. Referandum sonrası ilk iş Kırım Parlamento binası üzerindeki Rus, Ukrayna ve Kırım Tatar dillerindeki bu yazıyı sökmek oldu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Kırımoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu'nun referandum sonucunu "kabul edilemez" olarak tanımladığı toplantıda, Kırımoğlu ise açıklanan sonuçların Rusya tarafından belirlendiğini ima etti.
#ReferandumKırım’daki son gelişmeler Ukrayna’dan ayrılmayı berberinde getirecek tehlikeli bir adım olarak görülürken Kırım meclisinin aldığı karar, Kiev ve Kırım arasındaki köprüleri yıkarak bölgeyi Rusya’ya bir adım daha yaklaştırdı. Moskova, Kırım meclisinde alınan referandum kararının sonuçlarına göre Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını kabul edeceğini açıkladı.
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna’nın Kırım Özerk Bölgesi’ndeki gelişmeler ve Rusya’ya ait bazı hava ve kara unsurlarının bu bölgeye giriş yaptığı ve Simferopol Havaalanı’nın Rus birliklerince ele geçirildiği haberleri üzerine resmi bir ziyaret için bulunduğu Bulgaristan’dan acilen Ukrayna’ya gitti.
Ukrayna parlamentosunda gerçekleşen bir oturumda iktidar ve muhalefet partisine mensup milletvekilleri arasında kavga çıktı. Sandalye ve yumrukların havada uçuştuğu kavga sonucunda 6 milletvekili ciddi şekilde yaralandı. Milletvekilleri arasındaki kavga, muhalefet lideri Yulia Timoşenko hakkında parlamentoda yolsuzluk soruşturması açılmasını protesto eden parlamenterlerin, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in partisinden olan vekillerin kürsüye çıkmasını engellemesi üzerine çıktı.
#Htvhaber