Yanukoviç Rusya’dan konuştu: Kaçmadım

Güncelleme Tarihi:

Yanukoviç Rusya’dan konuştu: Kaçmadım
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2014 01:14

DEVRİK Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ukrayna’dan ayrıldıktan sonra ilk kez ortaya çıktı ve “Ukrayna’nın geleceği için savaşmaya devam edeceğim” dedi.

Haberin Devamı

Rusya’nın Rostov şehrine düzenlediği basın toplantısında konuşan Yanukoviç, “Kimse beni iktidardan indirmedi. Hiçbir yere kaçmadım. Harkov’a gittim. Kırım’da iken ailem tehdit aldığı için Ukrayna’dan ayrılmak zorunda kaldım. İşini yapan ve hayatımı kurtarmak için bana yardım eden görevliler sayesinde Rusya’ya geçtim. Ailemin ve benim güvenliğim sağlanınca Ukrayna’ya geri döneceğim... İktidar faşist azınlık tarafından ele geçirildi. Şu anda Ukrayna meclisi meşru değildir, militanların baskısıyla kararlar almaktadır. Maidan eylemlerinden sonra terör, kaos, kanunsuzluk Ukrayna’ya geldi” dedi. Yanukoviç, Kırım’daki gelişmelerle ilgili ise “Kırım’da yaşananlar Kiev’de yaşanan darbeye doğal bir tepkidir. Ukrayna’nın mevcut devlet başkanı olarak Kırım’ın, özerkliğini koruyarak, Ukrayna devletinin bir parçası olarak kalması gerektiğini söylüyorum” diye konuştu.

6 maddede son kriz

Haberin Devamı

Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadası 18. yüzyılda Osmanlı ve Rusya arasında yapılan Küçük Kaynarca anlaşmasıyla Rusya’ya geçti. Kırım Tatar Türkleri, 1944 yılında Nazi Almanya’sıyla ittifak kurdukları iddiasıyla Sibirya’ya sürüldü.
SSCB'nin son lideri Gorbaçov’un başlattığı “Perestroyka” (Yeniden Yapılanma) hareketiyle Kırım Tatarları vatanlarına geri dönmeye başladı.
1995’de Kırım’ın yönetimi direkt olarak Kiev’e bağlandı.
1997’de Rusya ve Ukrayna ile yapılan ikili anlaşmayla Rusya şuanki Ukrayna sınırlarını “değişmez olarak” kabul etti. Aynı anlaşmayla Rusya’nın Karadeniz filosu da bölüşüldü. ? Yanukoviç’in azledilmesiyle Kırım'daki Ruslar, Ukrayna’dan ayrılma sinyalleri veriyor. Kırım’daki Türkler ise yeni Kiev yönetimiyle yollarına devam etme taraftarı.
2001 yılında yapılan nüfus sayımına göre Ukraynalılar Kırım’da nüfusun yüzde 24’ünü, Ruslar yüzde 58’sini, Tatarlar ise yüzde 12’sini oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!