Trabzon Havalimanı'nda kalkış yapmak üzereyken arızalanan Alman bayraklı ambulans uçak, görevliler tarafından aprona kadar itilerek götürüldü.Trabzon'dan bugün saat 15.00 sıralarında Almanya'ya gitmek üzere havalanmak için pist başına giden D-CJPG tescilli Alman bayraklı 'Learjet 35A' model ambulans uçak, motorundaki bir arıza nedeniyle hareket kabiliyetini yitirdi. Havalimanı itfaiyesi uçağın yanına giderek herhangi bir aksaklığa karşı önlem alırken, Trabzon Havalimanı pisti bir süre için hava trafiğine kapatıldı. Uçak, görevlilerin yardımıyla itilerek önce taksi yoluna sonra aprona götürüldü. Havalimanı görevlisi ve mürettebattan oluşan 15 kişilik grup uçağı iterken ortaya ilginç bir görüntü çıktı. Uçak yaklaşık 20 dakikalık uğraşın ardından aprondaki park alanına çekildikten sonra havalimanında uçuşlar normale döndü. DHA
#UçakUlaştırma ve altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlık olarak Yusufeli Barajı kapsamında yeni Yusufeli ilçesinin ulaşımını sağlayacak bağlantı yollarını inşa etmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, Artvin’e 22 yılda 85 milyar 889 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini bildirdi. 69,2 km uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yollarını 22 Kasım 2022 tarihinde Yusufeli Barajı ile birlikte hizmete verdiklerini, Yusufeli Merkez Viyadüğü’nü ise 11 Haziran’da araç trafiğine açtıklarını anımsatan Bakan Uraloğlu, “685 metre uzunluğa ve en yüksek ayağı yaklaşık 150 metre yüksekliğe sahip projemiz sayesinde; kış aylarında meydana gelen buzlanma, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğa olayları sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçtik.” dedi.
#YusufeliKaan 5’inci nesil bir savaş uçağı. İlk uçuşunu yaptı. Bu uçuşta 2600 metreye kadar çıktı. F-16 motorlarının kullanıldığı uçağın uçuş kabiliyeti aslında 5’inci neslin üzerinde bir yerlerde. Ama önünde daha uzun bir yol var. Seri üretime kadar yıllar geçecek. Büyük yeteneklere sahip TUSAŞ mühendisleri bu arada bu uçağı 6’ıncı nesle de yükseltebilirler. Çin, Rusya, Japonya ve hazırlık içindeki Avrupa’nın yeni nesil savaş uçaklarının asla gerisinde kalmayacak. Hatta Amerika’nın bize vermediği F-35’i hızla sollayacak. O gün, havacılık gözüyle bakılırsa çok da uzak değil.
#KaanSisli günler dünyanın değişik yerlerindeki havalimanlarını özellikle sabah erken ve gece geç saatlerde görünmez hale getiriyor. Uçak seferleri aksıyor. Sefer iptalleri yaşanıyor. Bazı havalimanlarında, uçak, yolcularını alıp kalkamadan uzun süre beklediğinde, pilotların mesaileri doluyor ve o havalimanı, o şirketin ana üssü değilse sefer iptal oluyor. Meteorolojik nedenlerle seferlerin gecikmesi ya da iptal edilmesine karşı yolcuların tahammülsüzlüğü de artıyor.
#İstanbul HavalimanıAmerikan Boeing gibi bir devin Türkiye pazarının başında olmak çok büyük sorumluluk. Bu tip kuruluşlar kılı kırk yararlar. Hata kabul etmezler. Sürekli büyümek isterler. Onlarca defa Seattle’daki Boeing üslerine gittim. Kuralları, prensipleri adlarından önde gider. Boeing bayrağını taşımak yürek ister. İşte o büyük yürekli kadının hikâyesi ve hedefleri...
#BoeingPilotlar, avuçlarının içindeki gaz kollarını uygun şekilde kullanarak ciddi yakıt tasarrufu sağlar. Hava trafik kontrolörleri de uyumlu hareket ettiklerinde hem şirketlerine kazandırır hem de doğa dostu olur. Günümüzde artık azalan 1 kilogram karbon salınımına bile dünyamızın ihtiyacı var. Hemen her havayolu şirketi büyük yakıt tasarrufu sağlayan pilotlarını ödüllendirir.
#PilotOnlar uçmayı değil, uçakları izlemeyi ve fotoğraflamayı seviyorlar. Uçak fotoğrafı çeken meraklılara spotter deniyor. Eskiden uzaktan çekebildikleri uçaklara artık yakınlar. İstanbul Havalimanı’nın ‘spotter alanı’ başvuru yapıp izin alan meraklılara cumartesi günleri açılıyor. Siz de sadece cep telefonuyla bile çekim yapabilirsiniz.
#Gazetehaberleri7. Sınıf Fen Bilimleri kütle ve ağırlık ilişkisi konu anlatımında; kütle nedir, ağırlık nedir, aralarında nasıl bir etkileşim bulunmaktadır, konuyla ilgili yerçekimi kuvveti, kütle çekim kuvveti gibi kavramsal olgular ne anlama gelmektedir gibi daha birçok soruyu cevaplayan yazımızı derleyip, sizler için okumaya hazır hale getirdik.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Kütle Ve Ağırlık İlişkisi Konu AnlatımıABD’nin F-35 programından Türkiye’yi çıkarma kararının ardından Rusya’dan Türkiye’ye Su-35 teklifi geldi. Rus devlet savunma sanayisi şirketi Rosteh'in Üst Yöneticisi (CEO) Sergey Çemezov, Rusya'nın Türkiye'ye Su-35 savaş uçağı satmaya hazır olduğunu bildirdi. Açıklama ardından Su-35’in özellikleri merak konusu oldu. Peki, Su-35’in özellikleri neler?
#Su-35’İn ÖzellikleriRolls-Royce, elektrifikasyon stratejisini geliştirmek ve havacılığın “üçüncü çağında” daha aktif rol almak üzere Siemens’in elektrikli ve hibrit-elektrikli havacılık propülsiyon faaliyetlerini (eAircraft işletmesi) satın almak için anlaşma imzaladı. Satış işleminin 2019 sonunda tamamlanması bekleniyor.
#Rolls-RoyceTürkiye’nin bir darbe girişimini atlattığı 15 Temmuz gecesinin en sıcak noktalarından biri Ankara’daki Akıncı Üssü’ydü. Akıncı’da o gece görev alan F-16 pilotları, kurgulanmış birer robot gibi, verilen emirleri mekanik bir şekilde yerine getiriyorlardı. Bir de bombaları ateşleyenlerin emirlerini aldıkları amirleri ve ‘abileri’ vardı. Aralarındaki telsiz konuşmaları FETÖ’nün soğukkanlı ölüm makinelerinin nasıl çalıştığını da gösteriyor.
#Akıncı ÜssüRus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye'nin derhal toplantıya çağırdığı NATO'nun önceki gün verdiği tepki, 3-4 Ekim'deki hava sahası ihlallerinde verilenden ciddi şekilde farklılaşan boyutuyla dikkat çekiciydi. NATO'nun müttefiki olarak Türkiye'nin yanında duran tavrına rağmen üye ülkeler arasında homojen bir ruh hali olduğunu söylemek oldukça zor.
THY’nin İstanbul- Tiran Seferini yapan uçağının kargo bölümünde unutularak kilitli kalan işçi, pilotun dikkati sayesinde kurtarıldı. Uzmanların bir insanın uzun süre kargo sıcaklığına dayanamayacağını söylemesi, ucuz atlatılan olayın boyunutu gözler önüne serdi.
#KargoErciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde su üzerinde yürüyen canlılardan ve nilüfer yaprağından esinlenerek teorik olarak ulaşılabilecek en yüksek kontak açısına sahip, suyu tutmayan hidrofobik kaplama üretildi.Doç. Dr. Mehmet Hançer, nanoteknolojik kaplamaların uzun zamandır bilindiğini ancak bunların suyu itme derecelerinin farklılık gösterdiğini söyledi.Doç. Dr. Mehmet Hançer, kaplamanın uçaklarda, gemilerde, füzelerde, insansız hava araçlarında korozyonu önleyici olarak kullanılabileceğine dikkati çekerek "Gemilerin gövdelerine yosun ve midye yapışıyor. Bunlar gemilerin hızlarını düşürüyor ve yakıt tüketimini artırıyor. Uçakların gövdelerine de kış aylarında buz tutmasın diye solvent sıkıyorlar. Bunun özellikle soğuk ülkelerde her uçak için yıllık 5 bin dolar maliyeti var. Geliştirdiğimiz bu kaplama gemilerde ve uçaklarda rahatlıkla kullanılabilir. Daimi bir kaplama olduğu için maliyeti çok daha düşük olacaktır" dedi. A.A.
#NanoteknolojiABD’li bilim insanları İstanbul-New York arası uçuş süresini saate indirecek bir jet motoru geliştirmeye çok yakın. ABD Savunma Bakanlığı için NASA tarafından geliştirilip Büyük Okyanus’ta denenen hava aracı, ‘Scramjet’ denilen özel hidrojen motoru sayesinde ses hızının altı katı üzerine, saatte yaklaşık 7250 kilometre hıza ulaşmayı başardı.
Atatürk Havalimanı’nda yer hizmetleri veren TGS (Türkish Graund Service) ye ait push back (geri itme ve çekme) aracı, bağlantıyı sağlayan pimi kırılınca, Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul’dan Samsun’a gidecek uçağın altına sıkıştı. Sıkışma sonrası meydana gelen hasardan dolayı uçak 2 günlük bakıma alındı.
THY'nin Manchester United'ın renklerine boyadığı uçağın sağ motor fren kapağından bir parça piste düştü.Parçanın yarattığı tehlike nedeniyle pist uçuşlara kapatıldı.Seferden çekilen uçak yerine gönderilen uçakla 5 saat rötarla İstanbul'a gelen yolcular arasında Beşiktaşlı futbolcu Holosko da vardı.