Güncelleme Tarihi:
Enver ALAS/İSTANBUL, (DHA) PEGASUS Havayolları, ana üssü olan ve günde 400 sefere yakın operasyon düzenlediği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yolcu memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için önemli bir adım attı.
Uzun süredir terminal tarafındaki check-in, bagaj kabul, boarding gibi hizmetleri kendisi veren Pegasus Havayolları, yer işletme hizmetlerinin apron ve uçak park alanı tarafında kalan bagaj yükleme ve boşaltma, terminal ile uçak arası yolcuların transferi, uçak içi temizliği, de-iceing gibi diğer tüm bunlara bağlı hizmetleri bugün doğrudan kendi personeliyle vermeye başladı.
Pegasus Havayolları'nın 20 milyon avroya mal olan yeni ekipmanlarının basın tanıtımı Genel Müdür Mehmet Nane'nin katılımıyla dün Sabiha Gökçen Havalimanı'nın apronunda gerçekleşti. Burada basın mensuplarına konuyla ilgili bir açıklama yapan Mehmet Nane, misafirlerinin memnuniyetini artırmak için sürekli olarak çalışmalara devam ettiklerini ve iş süreçlerini geliştirdiklerini söyledi. Uzun bir süredir yer hizmetlerinin terminal kısmındaki servisleri kendi personeliyle verdiklerini ancak aprondaki hizmetleri ayrı bir hizmet sağlayıcıdan tedarik ettiklerini kaydeden Nane, "Yarın (Çarşamba) itibariyle 70 uçağımızın bütün yer hizmetlerini kendi personelimiz ve ekipmanlarımız ile vermeye başlıyoruz" diye konuştu.
KONTUARDAN UÇAĞA KADAR UÇUŞUN HER ANI...
Nane, "Misafirlerimiz kontuara geldiğinde bagajlarının alınmasından uçaklara nakliyesine, uçaklara 'de-icing' denilen buzlanmayı engelleyici sıvılarla yıkanmasından seyahatlerinin bitiminde bagajlarının verilmesine kadar geçen sürenin tamamını artık Pegasus ailesinin üyeleri karşılayacak. Geçen sene başladığımız bu proje kapsamında 1000 arkadaşımıza yeni istihdam sağladık. Ayrıca bunun için 20 milyon avroluk ekipman yatırımı yaptık. Bu yapılan yatırımla birlikte son teknoloji ürünlerini misafirlerimizle buluşturarak onların yer hizmetleri açısından da Pegasus'un üstün kaliteli servislerine ulaşmasını bu sayede seyahat deneyimlerinin daha etkin ve kalıcı anılarla bizden ayrılmalarını hedefliyoruz" dedi.
2 AYLIK TEST SÜRECİ
Mehmet Nane, personelin yeni ekipmanlarla birlikte personelin yer hizmetlerinde tecrübe kazanması ve kademeli geçiş için Mart ayından itibaren test yaptıklarını ve bu kapsamda bazı Pegasus uçaklarına kısmi olarak verilen yer hizmetlerinden olumlu sonuçlar aldıklarını açıkladı.
"İLK BAGAJIN BANTA GELİŞ SÜRECİNDE YÜZDE 40'A VARAN AZALMA YAŞANDI"
Nane, kademeli geçiş için yapılan test süreciyle ilgili olarak şunları söyledi:
"Bagaj çıkış süreleri dediğimiz bizim ölçümlediğimiz bir süreç var; ilk bagaj ve son bagaj geliş. Kademeli geçişte ilk bagajın bantlara gelmesindeki sürece baktığımızda yüzde 40'lara varan bir azalma yaşandı. Bagajlardaki hasar oranları, bagajların zamanında teslim oranlarını ya da teslim edilememesi oranlarında neredeyse sıfıra yakın oranlarla çalışmaya başladık. Yarın (bugün) itibariyle de artık yer hizmetlerini tamamen Pegasus ailesi verecek. Bu sayede misafirlerimize verdiğimiz değeri göstermiş olduk. Umarım misafirlerimiz bu hizmetlerimizden seyahetleri süresince etkin bir şekilde faydalanır."
"RÖTARLARI ÇOK DETAYLI ANALİZ EDİYORUZ"
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mehmet Nane, Pegasus'un kendi yer hizmeti servisini sağlamaya başlamasıyla rötarların azalıp azalmayacağıyla ilgili bir soruya, "Biz rötarları çok detaylı analiz ediyoruz. Baktığımızda bizim kendi şirket hatalarından ya da şirket gecikmelerinden kaynaklı rötarların yüzde 2-3 arasında olduğunu görüyoruz. Rötarların yüzde 97'si ise bizden kaynaklanmayan sebeplerden yaşanıyor. Eğer yer hizmetlerinde bu yüzde 2'lik, 3'lükten bir pay varsa tabi ki bunu azaltacağız. Ancak bizim dışımızda kaynaklanan nedenlere mevcut ortamda yapabileceğimiz henüz yapacak birşey yok" şeklinde yanıt verdi.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nı en fazla kullanan havayolu şirketi olarak yaşanan rötarlardan en fazla etkilenen şirketin Pegasus olduğunu kaydeden Nane, "Bu rötarları azaltmak için ilgili kamu kurumlarıyla ve kuruluşlarıyla çok yakın çalışma içerisindeyiz. Onlar da buradaki aksaklıkları görüp gidermek üzere firmalarla çok etkili çalışmalar yapıyor. İnşallah bunu en kısa zamanda çözeceğiz" diye konuştu.
"BÜYÜME AÇISINDAN BİR SIKINTIMIZ YOK"
Uçuşlarda sadece Sabiha Gökçen Havalimanı'na bağlı olmadıklarını, çok farklı noktalardan da uçuş yapabildiklerini anımsatan Mehmet Nane, bu sayede 2016 için öngördükleri büyüme rakamlarını yakalayacaklarını ifade etti. Nane, "Bizim büyüme açısından bir sıkıntımız yok. Bu seneki hedefimiz sektör büyümesinin 2 katı oranında büyümektir" dedi.
"RUSYA UÇUŞLARI SEFER SAYILARINDA AZALMA YOK"
Mehmet Nane, Rusya uçuşlarındaki son durumla ilgili bir soruya karşılık ise, "Türkiye'ye gelen Rus yolcu sayısında ne kadar azalma varsa bizde de o kadar azalma var. Sefer sayılarımızda henüz bir azalma yok. Ancak mevcut uçaklarımızın doluluk oranlarında bir değişiklik var. Bu ara devletler arasında görüşmeler başladı. Yakın zamanda devletlerin bu konuyu kendi içlerinde çözeceklerini ve sektörel olarak bizlerin bundan pozitif etkileneceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"3. HAVALİMANI BÜYÜMEMİZE İVME KATABİLİR"
Genel Müdür Mehmet Nane, Pegasus'un 3. havalimanının ilk etabının tamamlanmasının ardından yeni pistlerin açılmasıyla birlikte oradaki gelişmelere göre hareket edeceklerini ancak henüz alınmış bir kararın olmadığını söyledi. Nane, "3. Havalimanı büyümemize ciddi ivme katacak bir nokta olabilir. Bu konu değerlendirme aşamasında ama henüz alınmış bir kararımız yok" dedi.
24 ADET OTOBÜS
Öte yandan toplam 20 milyon avroya mal olan yatırım kapsamında 7,2 milyon avroya 24 adet otobüs tedarik edildi. Ayrıca uçak merdiveni, konveyör bantı, temizlik jeneratörü, bagaj taşıma arabası, su ve foseptik ile ambulift olarak adlandırılan 5 adet hasta nakil aracıyla 13 adet 'Push Back' olarak adlandırılan uçak itme traktörü, 5 adet 'de-icing' adı verilen buz çözme aracı, 38 adet akülü bagaj traktörü, 18 adet harici 'elektrik ünitesi', 2'şer adet air starter ve air condition denilen 'motor kompresörü ve klima üniteleri satın alındı.
Tanıtım toplantısında Pegasus Havayolları Yer İşletme ve Uçak İçi Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Uğurluteğin ile Yer İşletme Direktörü Murat Demirbilek de satın alınan ekipmanların teknolojisi, teknik özellikleriyle ilgili birer sunum yaptı.
(FOTOĞRAF)