Türkiye'nin en büyük tatlı su göllerinden Eğirdir Gölü'nde ortaya çıkan aşırı kirlilik ve kuraklıkla birlikte alg patlamasının yanı sıra, müsilaj da ortaya çıktı. Dr. Erol Kesici, “Tatlı su kaynağının her tarafını bitkiler istila etti. Önlem alınmasında çok geç kalınırsa gölün önceki su kalitesine sahip olması adeta imkansızlaşacak. Çünkü gölde kirliliğe neden olan makro ve mikro su bitkilerinin aşırı gelişimi kontrol altına alınamıyor." dedi.
#IspartaTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanTek hücreli bir organizma, Cebelitarık’tan Çanakkale Boğazı’na kadar tüm pinaların ölümüne neden oldu. Deniz suyunu temizleyen bir midye türü olan pinalar, sadece Marmara Denizi’nde hayatta kaldı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara pinaların, pinalar da Marmara’nın son umudu” diyor.
#MarmaraHazar Denizi'nin Azerbaycan'ın başkenti Bakü kıyılarına yakın kısmında patlama meydana geldi. Metrelerce yükselen alevler gecenin karanlığında korku yarattı. Patlamanın sebebi ve yeriyle ilgili resmi açıklama yapılmazken, Hazar Denizi’nin nerede olduğu ve kıyıları olan ülkeler araştırılmaya başlandı. Peki, dehşete düşüren patlamanın meydana geldiği Hazar Denizi nerede? İşte, Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkeler…
#Hazar DeniziDünyayı yiyecek yoluyla organize eden sistemleri keşfetmeyi amaçlayan ve uygulamalarını görsel sanatlar, mimari, ekolojiyle ilişkilendirerek ortaya koyan Cooking Sections’ın SALT Beyoğlu’nda açtığı ‘İklimcil: Mevsimler Sürüklenirken’ sergisi, insan faaliyetleriyle değişime uğrayan dünyamıza odaklanıyor. Ve soruyor: Günümüzde nasıl beslenilmeli?
#İklimcil: Mevsimler SürüklenirkenDoğadaki her ağacın farklı bir yetişme şekli ve özelliği bulunmaktadır. Hünnap ağacı da farklı özelliklere sahip olan ağaçlardan bir tanesidir. Özellikle Hünnap ağacının meyvesi son derece faydalı bir gıda olma özelliği taşır. İşte merak edilen tüm detaylar.
BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, Burdur Gölü'nde son 50 yılda tuzluluk oranının hızla arttığını belirterek, buna bağlı olarak bazı su bitkilerinin yok olduğunu, bazı hayvan türlerinin de yok olmakla karşı karşıya kaldığını söyledi. Prof. Dr. Gülle, "2040- 2050 yıllarına gelindiğinde Burdur Gölü'nün tuzluluk değeri, deniz suyunun tuzluluk değeri ile aşağı yukarı aynı değeri bulacak" dedi.
#Prof. Dr. İskender GülleGöller karalar üzerinde genellikle farklı oluşumların sonucunda meydana gelen tektonik, volkanik Ya da suni olarak oluşmuş boşluklara su doldurulmasıyla oluşmaktadır. Göller kimi zaman akarsular tarafından beslenir açık Havzalı Göller oluşurken kim zaman sadece yağmur sularının beslemesi ile kapalı havzalı goller oluşmaktadır. İşte Lut gölü hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Lut Gölü NeredeTÜBİTAK'a bağlı Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı, "TÜBİTAK ANADOLU" teknesi ile ölçüm çalışmaları yaparak deniz suyunun kalitesini araştırıyor. TÜBİTAK ekibi, bu sabah Haliç'te 10 farklı noktadan su örnekleri almaya başladı. Yapılan çalışma ile denizler ve kıyı sularının fizikokimyasal özellikleri, kirlilik durumu, radyoaktivite seviyeleri, atıklar, deniz tabanı biyoçeşitliliği gibi konular inceleniyor.
#TÜBİTAKTuz Gölü'nde üretilen ve sodyum klorür bakımından ülkenin en yüksek saflığa sahip tuzunda ihracat, geçen yıla göre yüzde 55 artışla 140 bin tona ulaştı.Havuzlara alınan tuzlu suyun buharlaşmasıyla günde 10 ila 12 bin ton arası tuz hasadının yapıldığı gölde, bu hasat döneminde 850 bin ton üretim hedefleniyor.Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner:"2013'te bin ton ile ihracata başladık. Geçen yıl 90 bin ton ve 7 milyon dolar ciroya ulaştık. Bu yıl ihracatımız 140 bin tona çıktı." açıklamalarında bulundu.
#Tuz Gölü'Atlas Okyanusu’na Manş Denizi’ne Akdeniz’e kıyısı olan tek ülke hangisidir?' sorusunun yanıtı çok sayıda vatandaş tarafından araştırılıyor. Konu hakkında coğrafi bilgi almak isteyen kişiler, internetten araştırmalarını yoğunlaştırdı. İşte merakla araştırılan, 'Atlas Okyanusu’na Manş Denizi’ne Akdeniz’e kıyısı olan tek ülke hangisidir?' sorusunun yanıtı...
#Atlas OkyanusuÇevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Kanal İstanbul projesiyle ilgili henüz ÇED raporu ve fizibilite çalışmasının açıklanmadığına dikkat çekerek “Mühendislik bilimi açısından faydalı veya zararlı diye yorum yapmak imkânsız. Güzergâh dışında hiçbir teknik bilgi açıklanmadı” dedi.
#Gazetehaberleri