Çevreye verdiğimiz zararla ileride yaşanacak bir felaketin kapılarını araladık. Gençler ekonomik büyümeden faydalanamıyor. İnsanlar sürekli kendilerinin daha iyi bir versiyonu olmak için çabalıyor. İşte tüm bu yaşananlar süregelen ‘Büyümek iyidir’ inancını tartışmaya açtı. ‘Degrowth’ yani büyümeme fikrini savunanlara göre ‘yavaşla’ düğmesine basma zamanı geldi.
#Meltem FıratlıEvren Bay Şengül'ün Kuraldışı Yayınları'ndan çıkan "Tuvalet İletişimi" adlı kitabı, bebeklerin doğumdan itibaren tuvalet ihtiyaçlarını anlamak ve bunlara yanıt vermek amacıyla hazırlanmış bir rehberdir. Geleneksel olarak 2 yaşından sonra başlanan tuvalet eğitiminin aksine, bu kitapta doğumdan itibaren başlayan ‘tuvalet iletişimi’ne odaklanılmakta ve anne-bebek arasındaki karşılıklı iletişim vurgulanmaktadır.
#1Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcak hava ve yeterince dikkat edilmeyen besin hijyeni yaz ishali vakalarında önemli bir artışa neden oldu. Acil servisler son bir haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Özellikle çocuklarda sık görülen bu hastalık, son günlerde yetişkinleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, hastalığın ani artışının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkEski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin 22 sanıklı davanın dördüncü celsesi başladı. Mahkeme başkanı, sanık Doğukan Çep'in, dünkü duruşmada tuvalet ihtiyacı için salondan çıkarıldığı sırada müşteki tarafına dönerek tehdit anlamına gelecek şekilde başını salladığının tespit edildiğini bildirerek, Çep'i uyardı. Davada "müşteki" sıfatıyla beyanda bulunan Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş, ifade verirken fenalaştı.
#Sinan Ateş17 yaşındaki Timur Cihantimur, Boston’da yakalanmasının ardından dün ABD’de 2. kez hâkim karşısına çıktı. Türkiye’ye iadesine ilişkin görülen davada yargıç, Cihantimur’un tutukluk halinin devamına karar verdi. Uzmanlar Cihantimur’un ABD’de yargılanması halinde bile çok ağır bir cezaya çarptırılabileceğini düşünüyor. Zira Amerika’da bir trafik kazasında olay yerinden kaçmak büyük bir suç olarak kabul ediliyor.
#Timur CihantimurCumhur İttifakı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Hatipoğlu, "Gittiğim her yerde büyük bir coşkuyla karşılaşıyorum. Birçok CHP'li arkadaşım da var bu sefer size vereceğim diyor" dedi.
#Nebi HatipoğluCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 31 Mart öncesi büyük İstanbul buluşmasında, önceki seçimdeki oylar için İstanbullulara teşekkür etti, “İstanbul, iki kıtanın, iki denizin, iki cihanın şehri İstanbul, milletimizin ziyneti, serveti, gözbebeği İstanbul. Altyapısıyla, üstyapısıyla, insana dair tüm unsurlarıyla sana hizmete talibiz. İşte benim sevdam” dedi.
#ErdoğanTürkiye pazarına ilk yoğun kıvamlı çamaşır suyunu 1999 yılında getiren Domestos, 2024 yılı itibarıyla 25. yılını geride bırakarak hanelerin hijyen ihtiyacına cevap vermeye devam ediyor. Bugün ülkemizde her 10 evden 7’sinde tercih edilen marka, çeşitli tüketici araştırmalarında da kendi kategorisinde öne çıkmayı başarıyor.
#Sponsorlu İçerikMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan ve düzenlemeleri 07 Mart’ta yayımlanan Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesine göre; okullardaki fen ve teknoloji dersliğinin ismi Fen bilimleri dersliği olarak değiştirildi. Fen bilgisi laboratuvarı da Fen bilimleri laboratuvarı olarak düzeltildi.
#MEBEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Kabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkBeklenen büyük İstanbul depremi için Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği bir rehber hazırladı. Rehberde, “Tüm hastaneler ilaç, medikal malzeme ve gıda stokları yapmalı. Korunaklı nakit kasaları, telsiz, dron ve ATV’ler alınmalı” gibi çarpıcı hazırlık öneriler sıralandı.
#İlaçKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkPISA 2022 sonuçlarını Hürriyet Gazetesi için değerlendiren OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin matematik ve fen alanlarında PISA tarafından şimdiye kadar ölçülen en yüksek sonuçları aldığını belirtti. Schleicher, “Türkiye matematikte cinsiyet uçurumunu kapatmayı başardı. Türkiye’de kız ve erkek öğrenciler matematikte ortalama olarak benzer düzeyde performans gösterdi” dedi.
#PISAKAYSERİ'de, Danışmentliler Beyliği'nin 3'üncü hükümdarı Melik Mehmed Gazi tarafından yaptırılan, yaklaşık 900 yıllık medresenin kalıntılarının üzerine, 60 yıl önce tuvalet ve şadırvan yapıldığı ortaya çıktı. Tarihi medresenin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirten Kapadokya, Kültepe, Koramaz Tarih, Kültür, Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Halit Erkiletlioğlu, "Medrese, Osmanlı'nın son dönemlerinde, 1900'lü yılların başlarında bakımsız kalmış. Belediye başkanı zamanında medrese tamamen düzeltilmiş ve asıl zeminden, aşağı yukarı 2 metre bir yükseltide park haline getirilmiş. Önüne de bir şadırvan ve tuvalet yapılmış. Bu medrese, Anadolu'nun ilk medreselerinden birisidir. Sanatla, tarihle ilgilenen birisi olarak isteriz ki, buradaki medresenin temelleri ortaya çıkarılsın" dedi.
#MedreseEğer bu konuya ilgi duyuyorsanız, sinema ve TV dünyasının ünlülerinin çocuklarını bilirsiniz. Bu çocuklar zaten akranlarından ayrıcalıklı olarak dünyaya gelirler. Sonra da hayatlarını bu şekilde sürdürürler.
#Buddy ValastroTürkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor. Bundan tam bir asır önce Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, Birinci Dünya Savaşı sonunda yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke kurdu. Cumhuriyet’in yetiştirdiği nesiller bağımsız, onurlu, gururlu vatandaşlar olarak her alanda başarılara imza attı. Hey Gidi Yıllar sayfamıza konuk olmuş, farklı alanlardan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden duayen isimlerin anı ve değerlendirmeleriyle Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun; daha nice başarılı 100 yıllara!
#İTÜDennis ve Angela Laffin çifti, 2002 ve 2004 yıllarında iki çocuk evlat edindi. Çocukların ortak bir noktası vardı: Doğar doğmaz terk edilmişlerdi. Peki aynı aile tarafından evlat edinilen çocukların biyolojik kardeş olabileceği kimin aklına gelirdi ki? Doğrusu Laffin'ler dahil hiç kimse bu ihtimali akıllarından bile geçirmemişti. Ta ki çocuklar etnik kökenleri hakkında bilgi sahibi olabilmek için DNA testi yapana dek…
#Angela LaffinToroslar’ın zirvesindeki Morca dünyanın en derin mağaralarından. ABD’li kâşif Mark Dickey 29 Ağustos’ta araştırma yapmak için mağaraya indi. Fakat içeride mide kanaması geçirdi, yeryüzüne ancak 12 Eylül’de çıkabildi. Ona yardım elini uzatan önce nişanlısı Jessica Van Ord oldu. Sonra uluslararası kuruluşlar devreye girdi. Günler süren bir operasyonla kurtarılan Mark Dickey ile konuştuk.
#Mark Dickeyİstanbul Sultangazi’de okul kitaplarını almaya giden 15 yaşındaki Merve’nin okul önünde, yaşıtı bir grup öğrenci tarafından kaldırım taşı ile saldırıya uğradığını, onu kurtarmaya çalışan arkadaşlarından birinin kulağının kesildiğini dehşet içinde okudum. Geçtiğimiz yıl yine İstanbul ama bu kez Sarıyer’de lisede okuyan 17 yaşındaki bir genç, bir üst sınıftaki öğrenci grubu tarafından dövülerek hastanelik edilmişti. Antalya’da 17 yaşındaki genç kıza, ormanda aynı yaştaki 4 arkadaşı tarafından işkence edilmesi de gündemi uzun süre meşgul etmişti. Yani demem şu ki akran zorbalığı azalmak yerine artarak devam ediyor. Veriler de aynısını söylüyor. UNICEF’in 2018 raporuna göre dünyada 13-15 yaşlarındaki öğrencilerin en az yarısı, OECD’ye göre de Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin %19’u ayda en az birkaç kez akranları tarafından fiziksel ya da psikolojik akran zorbalığına maruz kalıyor. Soru şu: Bu zorbalığı nasıl bitireceğiz?
#Akran ZorbalığıKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) yüz yüze eğitim alacak öğrenciler, Türkiye Etnospor Konfederasyonu’nca kampüse kurulacak çadırlarda kalacak. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, çadırların keçeden yapılamasından dolayı sıcak ve soğuğa dayanıklı olduğunu, ısınmasının klima sistemiyle yapılacağını belirterek, “Burada yaklaşık 1200-1500 arası öğrenci kalacak. Her çadırda 4 kişi kalacak şekilde planımız var ve bu çadırlar aslında konteynerlerden daha konforlu” dedi.
#KSÜBir köpek sahiplendiğinizde ister yavru olsun ister yetişkin ilk olarak tuvalet alışkanlığını düzenlemek gerekecektir. Ne yazık ki birçok köpek bu uygulamanın başarısızlığı sebebiyle terk edilmekte, hatta sokaklara, barınaklara düşmektedir.
#Köpek Eğitimi