Türkiye bilişim sektörünün gelişimi ve geldiği nokta hakkında önemli verileri kapsayan ve şirketlerin kendi performanslarını ölçme ve rekabetteki yerlerini görme şansı yakaladıkları "Bilişim 500 Şirketi Araştırması" için geri sayım başladı. BThaber A.Ş. tarafından, M2S Araştırma ve Pazarlama A.Ş. ve Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi iş birliği ile hazırlanan araştırmanın sonuçları, Temmuz ayında açıklanacak. Bu yıl 18. kez düzenlenecek tören öncesinde “İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2016 Komitesi” kuruldu. Sektör paydaşlarından ve söz sahibi firma yetkililerinden oluşan komitenin ilk toplantısına İnnova, KoçSistem, KVK, Netaş, Penta ve TÜTED yöneticileri katıldı.
#BilişimUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Hürriyet Gazetesi’ne yaptığı ziyarette, yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan yolları anlatırken, “Çok ağır kış şartları yaşıyoruz. Hem yoğun kar yağıyor, hem de tipi oluyor. Yollar kapanıyor. Yalnız, yollarda kar temizliğinden çok TIR temizliği oluyor. Tedbirsiz sürücüler karla mücadele çalışmalarını ağırlaştırıyor” dedi.
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “İnternete yasak getirmeyi düşünen karşısında beni bulur” derken, BTK Başkanı Tayfun Acarer’e, “Az düzenleme, çok denetleme. Onun için düzenlemeyi bırak, denetlemeye bak kardeşim. Millet kafa buluyor seninle, haberin yok” dedi.
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de gazetecilerle sohbet ederken internet yasağı sorusuna şu cevabı verdi: ''İnterneti yasaklayan karşısında beni bulur. İnterneti, bilişimi yaymak için hayatını ortaya koymuş bir adam olarak nasıl yasaklamaya onay vermiş olabilirim? Yasağı koyanın karşısına ben çıkarım. Filtreleme işleminde destek isteyen benden ister o kadar.''
Türkiye’nin partner ülke olduğu Almanya Hannover’deki CeBIT 2011’de sektörü değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, “92 firmamızla buradayız. Nietzsche, ‘Dağa en kestirme yol tepeden tepeyedir. Fakat onun için de uzun bacak ister’ diyor. Bugünün dünyasında uzakları yakın kılan, ‘uzun bacak’, bilişim sektörüdür” dedi.
Telekom ve bilgi teknolojileri, bu yılı krizden en az etkilenerek geçiren sektörler arasında yer alırken, yüzde 20 büyüyerek 30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. 3G’nin başlaması, sabitte ve cepte numara taşıma, sanal operatörlük büyümeyi tetikledi. 2009, büyük markaların bilgisayar ve cep telefonunda Türkiye’de üretime geçeceğini açıkladığı bir yıl olurken, teknoloji perakendesinin de hızlı büyümesine sahne oldu.
Cepten interneti hızlandıracak ve görüntülü konuşma gibi yeni hizmetleri getirecek olan üçüncü neslin (3G), altı ay içinde 1 milyon abone ve 1 milyar dolarlık ekonomi yaratması bekleniyor. 30 Temmuz’da, Turkcell, Vodafone ve Avea’nın sunmaya başlayacağı 3G teknolojisi, cep telefonu, altyapı ve modem firmalarını da hareketlendirdi.
Cep’te numara taşınabilirliği kasım ayında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın memleketinde start alacak. Uygulamanın başlamasından bir gün önce Erzincan’da düzenlenecek olan ve üç GSM operatörü ile Telekomünikasyon Kurumu yönetiminin katılacağı Erzincan Zirvesi’nde, numara taşınabilirliği ile ilgili son uyarılar yapılacak.
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, son dönemlerde dinlenme ve izlenme konusunda toplumda paranoya meydana geldiğini söyledi ve "İşte ’beni dinliyorlar, izliyorlar’ deniliyor. Belki bunun da etkisiyle birçok kuruluş, hatta kişi Jammer veya karıştırıcı cihazlar kullanmaya başladı. Haberleşme hürriyetine zarar veriliyor" dedi.
CEBIT Bilişim Eurasia, bugün kapılarını açıyor. 7 Ekim’e kadar Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde açık kalacak olan fuar, 900 firma ve 150 bin ziyaretçiyi bir araya getirecek. HİFAŞ Genel Koordinatörü Şafak Alpay, CeBIT Bilişim Eurasia’nın İstanbul’u önemli bir noktaya taşıyacağını belirterek, "İstanbul, beş yıla kadar dünyanın sayılı teknoloji ticareti merkezlerinden biri haline gelecek" dedi.
Bilişim sektöründeki sivil toplum kuruluşları, 3. nesil iletişim (3N)ihalesi kapsamında bir operatöre tek bir lisansın devrinin bu alanda rekabeti sağlamaya yetmeyeceğini bildirerek, Telekomünikasyon Kurumu'nun en kısa sürede diğer frekansların devrini de yaparak pazarı adil hale getirmesini istediler.
50 milyona yakın cep telefonu ve 16 milyon internet abone sayısına ulaşan Türkiye’de, telekom sektörü 2006’yı hareketli geçirdi. 2005 yılında 12 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan sektör, 2006’da 17 milyar dolara ulaştı. 2007’de ise, 20 milyar dolarlık büyüklük bekleniyor. 3G, numara taşınabilirliği ve WiMax lisansları, telekomda rekabeti şekillendirecek.