Hanife Baş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2006 00:00
Dün sona eren CeBIT Bilişim Eurasia’da en çok ilgi gören bölümlerden biri küçük Türk yazılım şirketlerinin yer aldığı YASAD Bölgesi oldu. Küçük yazılım firmalarına hem yerel, hem de uluslararası şirketlerden ilginç işbirliği teklifleri geldi.
HİFAŞ Genel Müdürü Şafak Alpay, fuarın teknoloji meraklılarının ihtiyaçlarını karşılama yanında İstanbul’u bilişimde iş platformuna dönüştürme hedefine ulaştığını kaydetti.
BİLGİ ve iletişim teknolojileri fuarı CeBIT Bilişim Eurasia’yı yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etti. Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde 5-10 Eylül tarihleri arasında açık kalan fuarda bu yıl, küçük Türk yazılım firmalarının bulunduğu Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) bölümü en çok ilgi gören bölümler arasında yer aldı. Fuarı düzenleyen HİFAŞ’ın Genel Müdürü Şafak Alpay, fuarda en çok ilgi gören bölümlerin dijital yaşam, telekom ve iş dünyası olduğunu belirterek, YASAD himayesinde kurulan yazılım bölümünün çok ilgi gördüğünü söyledi. Alpay, YASAD bölgesinde fuara katılan küçük yazılım firmalarına hem yerel, hem de uluslararası şirketlerden ilginç işbirliği teklifleri geldiğini kaydetti. Alpay, fuarın işbirliği platformuna dönüştüğünü dile getirerek, bu yıl ilk defa fuarda yer alan ve 25 yeni ürünün sergilendiği inovasyon bölümünün de ilginç buluşmalara sahne olduğunu aktardı.
YABANCI HEYETLER GELDİ: Şafak Alpay, yurtdışından İran, Pakistan, İngiltere, Almanya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelerden gelen heyetlerin YASAD ve Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) üyeleriyle toplantı yaparak işbirliğini konuştuklarını vurguladı. Alpay, CeBIT Bilişim Eurasia’nın teknoloji meraklılarının ihtiyaçlarını karşılama yanında, bu yıl İstanbul’u bilişimde iş platformuna dönüştürme hedefine gerçekten ulaştığını kaydetti.
REKABET İÇİN TEKNOLOJİ: Bu yıl fuarda harcanan sürenin arttığını ve bir günün üzerine çıktığını aktaran Alpay, "Türkiye’de ekonomiyi yaratan
KOBİ’ler, bilgi teknolojilerini rekabet için kullanmak arzusundalar. İş dünyasında çok yeni ürün vardı. Toplamda ise 100’ün üzerinde firma yeni ürün tanıttığını açıkladı. Birçok firmanın hem cep telefonları, hem mobil el bilgisayarları ve ev elektroniğinde, uydu sistemlerinde yeni ürünlerinin olması dijital yaşam bölümüne renk kattı" diye konuştu.
Artık teknolojiyi etkin kullananlar geliyorFUARA geçen yıllarda insanların ürünleri görmek için geldiğini ama artık teknolojiyi etkin olarak kullanmak isteyenlerin fuarı gezdiğini dile getiren HİFAŞ Genel Müdürü Şafak Alpay, şunları söyledi: "CeBIT Bilişim Eurasia bir iş platformu oldu. Artık sadece teknolojiyi kullanan olmaktan çıkarak üreticisi haline gelmemiz gerekiyor. Bilişim sektörü gerek Avrasya’da, gerekse Türkiye’de sadece tüketici değil, üretici olmaya başlıyor. Türkiye ürünlerindeki katmadeğeri yükseltmek istiyorsa bilişimi önemsemeli."
Kendisi yoksa bile ürünü varŞAFAK Alpay, fuara bu yıl bazı büyük bilişim firmaların yer almaması konusunda "Türkiye’deki bilişim sektörü Türk bilişim şirketleri tarafından geliştiriliyor. Bazı firmaların kendileri yer almasa da ürünleri sergileniyor. Doğrudan katılıp katılmamaları kendilerinin vereceği karardır. Ama büyük firmaların kendileri yerine onların ürünlerinin bulunması önemli. Çünkü ürünler kanalları vasıtasıyla dağıtılıyor" yorumunda bulundu.
Cebit’te sınıf açtı, bilgisayar dersi verdiBİLGE Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi Cebit Bilişim Eurasia 2006’daki standında fuar ziyaretçilerine temel bilgisayar eğitimleri veriyor. Avrasya’nın en büyük iş ve teknoloji buluşması Cebit Bilişim Eurasia’da, bilgi teknolojileri eğitimi alanındaki en son gelişmeleri fuar ziyaretçileri ile paylaşan Bilge Adam, aynı zamanda standında yer alacak özel bir sınıfta temel bilgisayar eğitimleri veriyor. Katılımcılar, toplam 14 kişilik sınıfta yapılacak derslerde Bilge Adam’ın eğitmenleri tarafından Microsoft Office Word, Excel, Outlook ve Publisher programları, digital fotoğraf makinesi ve internet uygulamaları hakkında bilgilendirilecek. Bilge Adam ayrıca 2006 2007 yeni eğitim dönemi konularını da ilk defa Cebit Bilişim Eurasia’da katılımcılarla paylaştı.