Güncelleme Tarihi:
CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'na ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Hifaş Genel Koordinatörü Şafak Alpay, 2007 yılında dünya bilişim pazarının 2,1 trilyon avro olmasının beklendiğini söyledi.
Alpay, bölgesel olarak bakıldığında Avrasya'nın bilişim alanında en yüksek büyüme oranına sahip olduğunu kaydederek, Türkiye bilişim pazarında da 2007 yılı öngörülen büyümenin yüzde 10 olduğunu dile getirdi.
Türkiye bilişim pazarında 2006'da en çok büyüyen pazar gruplarının kişisel bilgisayar, tüketici elektroniği, yazılım ve taşıyıcı servisler olduğunu ifade eden Alpay, 2006 yılı sonuna kadar 2 milyon kişisel bilgisayar satıldığını söyledi.
Alpay, CeBIT Bilişim Eurasia 2007 hakkında bilgi vererek, fuarda bilişim endüstrisinin tüm ürünlerinin aynı çatı altında bir araya getirildiğini ve bu yıl katılımcıların, fuarda yeni trendler hakkında bilgi sahibi olabileceklerini kaydetti.
Fuarın “iş dünyası”, “dijital yaşam”, “telekomünikasyon” adlı 3 ana bölümden oluştuğunu anlatan Alpay, fuarda “kamu sektörü”, “gelecek parkı”, “iş ve kariyer” başlıklı tematik bölümlerin yanı sıra “inovasyon”, “YASAD yazılım” ve “mobil iş çözümleri” adlı 3 özel bölgenin de bulunacağını belirtti.
Alpay, inovasyon bölgesinde sergilenmeye uygun bulanan yeni ürünlerin yer alacağını, gelecek parkı adlı bölümde üniversitelerin sanayi ile ilgili çalışmalarının sunulacağını, bu yıl ilk kez oluşturulan iş ve kariyer adlı bölümde ise bilgi ve iletişim teknolojileri alanında iş gücü arayan firmalar ile gerekli niteliklere sahip elemanların bir araya getirileceğini anlattı.
YENİ ÜRÜNLER TPE GÜVENCESİ ALTINDA OLACAK
2006 yılında düzenlenen fuarda 450 yeni ürünün tescillendiğine değinen Alpay, “Yeni ürün” simgesi uygulamasının bu yıl da olacağını ve inovasyon bölümünde ilk kez yer alacak ürünlerin Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) güvencesi altında olacağını dile getirdi.
Soruları da yanıtlayan Alpay, her yıl Eylül ayında yapılan fuarın bu yıl Ekim ayına alınmasının sebebini genel olarak Eylül ayında yapılmaması yönünde talep gelmesi ve IFA Fuarı ile çakışması olarak açıklayarak, fuarın bundan sonra her yıl Ekim ayında yapılacağını söyledi.
Alpay, fuara büyük bilişim firmalarının katılmayışına ilişkin bir soruya ise, bu firmaların kendi çözüm ortaklarını finanse ederek fuarda yer aldıkları şeklinde yanıtladı.
TPE Başkanı Yusuf Balcı da, TPE'nin yenilik, fark ne ise onların mülkiyetini belgeleyen bir kurum olduğunu belirterek, yaptıkları işin alt yapısını geliştirmek için çok sayıda projeler ürettiklerini söyledi.
Sınai mülkiyet konusunda belli alanların Türkiye'de çok fazla bilinmediğini ve bunun tanıtımına önem verdiklerini dile getiren Balcı, son 3 yıldır tanıtım amacıyla fuarlara katıldıklarını ve bu kararı aldıktan sonra da CeBIT fuarlarına katıldıklarını bildirdi.
Balcı, CeBIT fuarlarından son derece memnun olduklarını belirterek, büyük bir ilgi olduğunu ve katılanların ilgili kişiler olduklarını kaydetti.
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkan Yardımcısı Birol Cabadak ise, 2006 yılında Türkiye'de bilişim sektörünün yüzde 12, yazılım sektörünün de yüzde 35 oranında büyüdüğünü belirtti.
Cabadak, CeBIT'in YASAD'ın küresel pazarda var olmak isteyen küçük yazılım KOBİ'leri için önemli bir platform olduğunu dile getirerek, burada yapılan en önemli faaliyetlerden birinin de tanıtım olduğunu söyledi.
CeBIT Eurasia 2006'da YASAD'ın yazılım bölgesi oluşturulduğunu, fuara katılmak için YASAD üyelerinde belirli kriterler arandığını ifade eden Cabadak, geçtiğimiz yıl bir şirketin en az 5 çalışanı ve 3 milyar YTL'nin altında cirosu olması kriterlerinin bu yıl da geçerli olacağını söyledi.
FUARDA TELEKOMÜNİKASYON MÜZESİ
Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dikici de, ilk kez bu yıl bölgesel ülkelerin sivil toplum örgütü temsilcileri fuara davet ettiklerini ve Türkiye'deki kuruluş ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle buluşturarak işbirliğini artırmaya gayret ettiklerini belirtti.
Dikici, yine ilk kez bu yıl fuarda bir telekomünikasyon müzesi sergisi olacağını ifade ederek, 12 sektör firmasının geçmişten bugüne ürettiği cihazların burada sergileneceğini ve bu sektörde nereden nereye gelindiğinin gösterileceğini dile getirdi.
Hifaş Genel Müdürü Dennis Smith, geçtiğimiz yıl 65 ülkeden 142 bin 889 ziyaretçi ve 952 katılımcının yer aldığı fuarda bu yıl, 70 ülke/bölge, 140 bin ziyaretçi ile 20 ülkeden bin katılımcının yer almasının hedeflendiğini söyledi.
Smith, CeBIT Eurasia'nın Avrasya bölgesinde en önemli fuarlardan olduğunu ifade ederek, tanıtım çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştırdıklarını, sivil toplum örgütleri, devlet ve özel sektör temsilcileri ile temaslarda bulunduklarını ve Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Mısır, İsrail, Azerbaycan, Mısır, Ukrayna ve İran'da bu konuya ilişkin basın toplantıları düzenlediklerini anlattı.
Smith, hedeflerinin fuara katılan yabancı katılımcı ve ziyaretçi sayısını artırmak olduğunu belirtti.
Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu da, Turkcell'in bu yıl 10'uncu kez ana sponsoru olduğu CeBIT Bilişim Eurasia'nın Türkiye'nin yenilikçi potansiyelinin ortaya çıkarılması için önemli bir platform olduğunu düşündüklerini söyledi.
Develioğlu, Turkcell olarak Eylül ayında lisans aldıktan sonra 3G servislerini en kısa sürede başlatacaklarını belirterek, “Son iki yıldır CeBIT Bilişim Eurasia kapsamında ziyaretçilere demolarla tanıttığımız 3G teknolojisi bize, daha iyi ve çok daha hızlı hizmet vermemizi sağlayacak bir mobil bant genişliği getirecek” dedi.