Reflü, bazı dönemlerde çekilmez hale gelerek yemek tüketimi gibi hususlarda sıkıntı oluşturabilmektedir. Yemekten sonra hazımsızlık, midenin ağza gelmesi, hıçkırık ve ileri düzeyde istifra, reflü için sıkıntı oluşturabilmektedir. Peki, reflüye ne iyi gelir ve tedavisi nasıl gerçekleştirilir? İşte, reflü nasıl geçer sorusunun cevabı
#ReflüTürkiye’de tatlı sularda yaşayan ve halk arasında ‘parmak kopartan’ ya da ‘ayak ısıran’ olarak bilinen su böceği türü, ilk kez sahil kıyısında görüldü. Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, “Türkiye'de ilk kez Mersin sahillerinde bu tatlı su türünün deniz ortamına adapte olduğunu tespit ettik” dedi.
#Parmak KopartanDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkAntalya'da amatör olta balıkçıları, sahte yem takılı oltayla okyanusta yaşayan ve 'kral balığı' olarak bilinen Acanthocybium solandri türü balık yakaladı. Türkiye sularında ilk kez görülen balığı yakalayan Ersin Karakaş, "Farklı palamut türü yakaladığımızı sanmıştık, arkadaşımıza hediye ettik. Daha sonra balığın Türkiye'de ilk defa görüldüğünü öğrendik. Türkiye'de ilk defa görülen balığı arkadaşımız yemiş oldu" dedi.
#AntalyaKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#AkdenizKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#KızıldenizAntalya'da olta ve ağlara takılıp, balıkçılar tarafından etrafa atılan istilacı tür balon balıkları, sokak hayvanları için tehlike oluşturuyor. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balıkların etrafa atılmaması gerekiyor. Bir kara hayvanı, kedi, köpek bunu yiyebilir ve ölümüne sebep olabilir" dedi.
#AntalyaAntalya'da olta ve ağlara takılıp, balıkçılar tarafından etrafa atılan istilacı tür balon balıkları, sokak hayvanları için tehlike oluşturuyor. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balıkların etrafa atılmaması gerekiyor. Bir kara hayvanı, kedi, köpek bunu yiyebilir ve ölümüne sebep olabilir" dedi.
#AntalyaŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#Mantarİklim krizi sadece havayı, suyu, yaşamı değiştirmiyor, zengin ülkelerle yoksul ülkeler arasındaki çatlağı daha da derinleştiriyor. Yoksul ülkeler açlıkla mücadele ederken karar vericiler sorunun çözümüne ilişkin harekete geçmiyor. Son olarak İsveç, iklim kriziyle mücadeleden çekilme sinyalleri verdi.
#DoğaAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Körfezi'ne Kızıldeniz'den gelerek yerleşen, aralarında balıkların da olduğu istilacı deniz canlılarının türünde azalma olmadığını belirterek, “5 yıl içinde tür sayısı 90'a ulaşacak" dedi.
#AkdenizAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Körfezi'ne Kızıldeniz'den gelerek yerleşen, aralarında balıkların da olduğu istilacı deniz canlılarının türünde azalma olmadığını belirterek, “5 yıl içinde tür sayısı 90'a ulaşacak" dedi.
#Akdenizİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, zehirli bir balık türü olan trakonyaya dikkat çekip, denize girenleri uyardı. Prof. Dr. Tanrıkul, "Trakonyanın sırt yüzgeci ve solungaç kapaklarının üzerindeki dikenler, plajdaki kişilerin ayaklarına batabiliyor. Özellikle yoğun olan plajlarda üzerlerine basanlar olması nedeniyle de zehirlenme vakaları yaşanıyor" dedi.
#Trakonyaİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, zehirli bir balık türü olan trakonyaya dikkat çekip, denize girenleri uyardı. Prof. Dr. Tanrıkul, "Trakonyanın sırt yüzgeci ve solungaç kapaklarının üzerindeki dikenler, plajdaki kişilerin ayaklarına batabiliyor. Özellikle yoğun olan plajlarda üzerlerine basanlar olması nedeniyle de zehirlenme vakaları yaşanıyor" dedi.
#TrakonyaÜç gün süren ve hızlandırılmış bir kruvaziyer deneyimi yaşatan Yunan adaları turuna katıldık. Kısa ama gemi yolculuğunu merak edenler için ideal. Yunan adalarını ön keşif gibi, hızla görüp az zamanda birçok yer deneyimliyorsunuz. Tura avuç içi kadar Patmos’la başlıyor, Girit ve Santorini’yi selamlayıp Atina ve ardından Mikonos ile bitiriyoruz.
#SeyahatMısır'da Kızıldeniz kıyısındaki tatil beldesi Hurgada’da yer alan halk plajında denize giren Rus turist Vladimir Popov, bir kaplan köpek balığının saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Dünya basınında da gündem olan bu üzücü olay akıllara pek çok soru getirdi: Kaplan köpek balıkları Türkiye’de de görülür mu? Ülkemizde hangi köpek balığı türleri bulunuyor? Tüm köpek balığı türleri saldırgan olabilir mi? Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas ile bu sorulara cevap aradık.
#Köpek Balığı SaldırısıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kısa süre önce yeni binasının açılışı yapılan İstanbul Modern’i ziyaret ederken “İstanbul Modern artık bizim için uluslararası niteliği olan müze. İnanıyorum ki dünya İstanbul’u, İstanbul Modern’le çok daha farklı bir şekilde tanıyacaktır, tanışacaktır. Bu bir zihinsel devrimin de önemli adımıdır” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanFormula 1'de sezonunun beşinci yarışı ABD'nin Miami şehrinde düzenlenecek. Dünyanın en önemli motor sporları organizasyonu olarak görülen Formula 1'de sezonun beşinci yarışı ABD'nin ev sahipliğinde yapılacak. Formula 1 severler yarışların saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacağını merak ediyorlardı. Canlı yayın bilgileri açıklandı. Peki Formula 1 yarışları ne zaman, saat kaçta, hangi kanaldan canlı yayınlanacak? işte F1'de haftanın programı
#Formula 1Yeşille mavinin kucaklaştığı Kaz Dağları, Türkiye’nin en özel bölgelerinden biri. Ormanları, şelaleleri, kanyonlarıyla büyülüyor. Üstelik tam bir oksijen deposu. Binlerce yıl önce dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı, Zeus’un doğduğu, Troya Savaşı’na sahne olan topraklar... Aynı zamanda Emine’nin aşkına Hasan’ın kendini sulara attığı, Sarıkız’ın dağlara çıktığı, efsaneleriyle ünlü, namı diğer İda Dağı...
#Kaz Dağları