Sebze ve meyve üreticileri, Rusya ile ilişkilerin düzelmesine rağmen ihracatta yaşanan sıkıntının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 10 Ekim'deki görüşmesiyle çözülmesini bekliyor. Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, yaptığı açıklamada, narenciyede hasat sezonunun başladığını, üretici ve ihracatçının gözünün 10 Ekim'deki Erdoğan-Putin zirvesine çevrildiğini belirtti.
#Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları BirliğiTürkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatında ilk sıralarda yer alan Rusya'nın, narenciye ürünlerinin ülkeye girişinde, portakalda ilaç kalıntısını meyve etinde aradıkları ancak, çayda yoğun olarak kullandıkları limonu ise kabuğuyla analizden geçirmelerinin üreticiyi tedirgin ettiği bildirildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat İhracat Seferberliği Zirvesi’nde konuştu. Bolat, 2024 yılı ilk çeyreği ihracat verilerini paylaşarak, "Hedefimiz ne OVP'de, 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmet ihracatı. Yani 377 milyar dolar döviz geliri elde etmek" diye konuştu.
#Ticaret BakanıTÜRKİYE’NİN tarım ürünleri ihracatında 35 milyar dolardan 50 milyar dolara yükselmesi için yeni nesil tarım yatırımcılarının artması gerektiğine inanan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, ‘Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği’ projesinin ikinci ayağını başlattı.
#Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları BirliğiYILLIK 4.7 milyon tonluk üretimle dünya sekizincisi olan, 2023’te 1 milyar 112 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk narenciye sektörü, KKTC’deki narenciye bahçelerinde ve enginar tarlalarında görülen Psyllidi (yeşillenme) hastalığının Türkiye’ye de sıçra-ması endişesi yaşıyor.
#NarenciyeTARIM ve gıda sektörüyle ilgili tartışmalarda, beni asıl ilgilendiren konu ihracat… Diğerleri benim açımdan ikinci planda kalıyor. Daha önce de yazdım; Türkiye'nin 2023 yılı tarım, gıda ve odun dışı orman ürünleri ihracatı 26.5 milyar dolar oldu. Az da olsa, ihracatta artış devam ediyor, ancak hala potansiyelimizin çok altındayız. Türkiye, görünen bir gelecek, yani diyelim 10-15 yıllık bir vade için 50 milyar dolarlık somut bir hedef koymalı. Bu güzel ülkenin böyle bir gücü var, tarım ve gıda potansiyeli var, artık bütün dünyayı radarına koymuş, vizyoner ihracatçıları var. Peki ne eksik? söz konusu hedefin, mutlaka bir devlet politikası olarak ele alınması ve bu çerçevede bir yol haritasının hazırlanarak, kamuoyuna ilan edilmesi... Eksik olan bu…
#1Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi Ezine Peyniri AB’den tescil alan ilk Türk peynir çeşidi oldu. Bunun yanı sıra Ayaş Domatesi de AB tarafından coğrafi işaret aldı. Uzmanlar gıdadaki iki tescili de üretim ve ihracat için fırsat olarak değerlendirirken, “Şimdi ürünlerimizi tanıtmaya odaklanalım” dediler.
#Ezine PeyniriRusya’nın doğalgaz ambargosu nedeniyle Avrupa’da yaşanan enerji krizine bağlı örtü altı üretim alanlarındaki dikimlerde bu yıl yüzde 30- 40’a varan düşüş yaşanıyor. Avrupa’daki birçok büyük süpermarket zinciri ve tedarikçi, bu yılki üretim boşluğundan kaynaklanacak ihtiyacı giderebilmek için Türkiye’de kış döneminin üretim merkezi Antalya’ya rotayı çevirdi.
#RusyaAvrupa’daki enerji krizinin Türkiye’den tarım ürünlerine talebi artırması sonrası hükümetten önemli bir adım geldi. Ticaret Bakanlığı domates salçasını ihracı kayda bağlı mallar listesine ekledi. Domates konservesi ve salça ihracatına kayıt uygulaması getirildiği, ihracatın yasaklanması veya kısıtlanmasının söz konusu olmadığı belirtildi. Uzmanlar ise hem üretici hem ihracatçıya iç piyasaya yetecek arzın yapılmaması durumunda ‘kısıtlamaya’ gideceği mesajı verdiğine dikkat çekti.
#Avrupa