Limon üreticisine kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Limon üreticisine kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2009 12:51

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatında ilk sıralarda yer alan Rusya'nın, narenciye ürünlerinin ülkeye girişinde, portakalda ilaç kalıntısını meyve etinde aradıkları ancak, çayda yoğun olarak kullandıkları limonu ise kabuğuyla analizden geçirmelerinin üreticiyi tedirgin ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Adana İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü'nün teknik ekipleri, Adana ve çevresinde narenciye bahçelerini gezerek, üreticileri ilaç kullanımının zamanı ve dozu konusunda bilgilendiriyor. Çiftçilere, başta Akdeniz Meyve Sineği olmak üzere hastalık ve zararlılar konusunda uyaran ekipler, mücadele çalışmaları konusunda da yönlendirmede bulunuyorlar.

Adana Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç kalıntısının önceki yıllarda Türk narenciye ihracatına büyük zararlar verdiğini anımsatarak, üreticilerin bu konuda son derece tedbirli olmaları, ilaçlama zamanı, kullanılan ilaç ve ilacın dozunu iyi ayarlamaları gerektiğini belirtti.

Güneş, özellikle Rusya Federasyonu'nda yaşayan insanların limonlu çay içme alışkanlıklarının bu ülkeye yapılan limon ihracatını olumsuz etkileyebileceği, bu sorunu yaşamamak için limon üreticilerinin ilaçlama miktarı, cinsi ve zamanı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Narenciye ürünlerinin tamamında ilaç kalıntısına dikkat edilmesi ancak, limonda daha fazla özenli davranılması gerektiğini ifade eden Güneş, şunları söyledi:
“Çünkü, Rusya Federasyonu'nda insanların büyük çoğunluğu limonlu çay içme alışkanlığına sahip. Bu nedenle, portakalda ilaç kalıntısını meyve etinde arayan Ruslar, çayda da kullanmaları nedeniyle limonu kabuğuyla analizden geçiriyor. Bu durum en ufak bir ilaç kalıntısının analizde ortaya çıkmasına yol açıyor. Oysa, portakalda böyle bir sorun yaşanmıyor. Limon üreticilerimiz hasattan önceki son dönemde yaptıkları ilaçlamalarda Rusya'nın istemediği ilaçları (pestisitleri) kullanmasınlar ve son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye titizlikle uysunlar.”

ZARARLIYA RASTLANDI

Güneş, narenciye bahçelerindeki zararlılara karşı sürekli arazi tarama çalışmaları yaptıklarını, Akdeniz meyve sineği ile biyolojik mücadele için bahçelere tuzaklar yerleştirildiğini ifade ederek, “Ancak, bu tuzaklarda zararlıya rastlanması üreticileri tedirgin ediyor. Biz ise teknik ekiplerimizle üreticileri ziyaret ederek paniğe kapılmaya gerek olmadığını, bilinçli mücadele yapıldığı takdirde sorunun nasıl aşılacağını anlatıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu arada, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) verilerine göre, önceki sezon 721 bin 193 ton ihracatı gerçekleştirilen narenciyeden 526 milyon 248 bin 728 dolar döviz geliri elde edildi. Geçen sezon ise ihracatını 1 milyon 84 bin tona çıkaran narenciye satışından 705 milyon 209 bin dolar gelir elde etti.

Narenciye ihracatında Rusya'nın ciddi bir payı bulunuyor. Öyle ki, önceki sezon Rusya'ya 224 bin 861 ton narenciye ihracatı gerçekleştirilirken, geçen sezon bu ülkeye ihracat miktarı 328 bin 231 tona ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!