Güncelleme Tarihi:
YAŞ sebze-meyve fiyatlarındaki astronomik artış ve zincir marketlerin bazı ürünlerin satışına getirdiği kısıtlamalarla ilgili konuşan Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, fiyatların kalıcı olarak düşürülmesi için üretim miktarının artırılması gerektiğini vurguladı.
ENDİŞE ORTADAN KALKMALI
“Üretim sorunu fiyatı yükseltiyor” diyen Kavak, “Hiç kimse satamadığı, zarar ettiği bir ürünün peşinden gitmez. Şu anda durum maalesef böyle. Üretici bırakın kâr etmeyi, zarar etmemenin peşine düşmüş durumda. Çiftçinin endişeleri ortadan kaldırılırsa üretim artar, üretim artarsa ürün fiyatları otomatik olarak düşer” diye konuştu.
İHRACAT DA DESTEKLENMELİ
Sadece iç pazarın değil, ihracatın da desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Kavak, şöyle devam etti: “Rusya’ya doğru düzgün domates gönderemiyoruz ama fiyatlar yine yüksek. Niye? Çünkü üretim az. İhracatın desteklenmesi sektörün tamamına olumlu olarak yansır. Çözümü farklı yerlerde aramamaya gerek yok.”
GÜVEN ORTAMI SAĞLANMALI
“Marketler ürün kısıtlamasına gidiyor, biberin, patlıcanın fiyatı düşüyor deniyor. Bunlar geçici çözümler. Biz uzun vadede neler yapabiliriz ona bakmalıyız. Biz seracılığa, ihracata bakmalıyız. Üretici ‘Ben üretim yapayım, iç piyasaya satamazsam ihracatçı alır’ diyebilmeli.” Fiyatların bundan sonraki seyri konusunda net bir değerlendirme yapılamayacağını kaydeden Kavak, “Şu şartlarda öngörüde bulunmak çok zor. Çünkü iklim koşullarının durumunu kestiremiyoruz. Diğer bir sorun üretim alanları çok küçüldü. 3-5 dönümde üretim yapılıyor. 3-5 dönüm üzerinde yapılan üretimle binlerce dönüm üzerinde yapılan üretimin maliyeti arasında ciddi fark var. Üretim alanları genişlerse maliyetler düşer, ürün miktarı artar bu da fiyatlara olumlu yansır” dedi.