Güncelleme Tarihi:
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinin, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminin önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
Yöre ürünlerinin iç piyasaya ihtiyacını karşıladığı gibi, ihraç edildiğini de belirten Kaçmaz, böylece her yıl önemli miktarlarda döviz girdisi sağlandığını ifade etti.
Kiraz, vişne, elma, greyfurt ve portakal gibi, Çukurova'da hasadına Mayısın ikinci haftasında başlanan karpuzun da hem iç piyasaya sunulduğunu, hem de Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Kaçmaz, “24 Mayıs ve 13 Haziran tarihleri arasındaki verilere göre, 7 bin 470 kilo karpuz ihracatı yapıldı. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın oynandığı Polonya ve Ukrayna'nın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Almanya, Rusya, Fransa, İsveç ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine bu dönemde yapılan ihracatta 1 milyon 783 bin dolar döviz girdisi sağlandı” dedi.
Karpuz ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş olduğunu, aradaki farkın ise önümüzdeki günlerde kapanmasını beklediklerini ifade eden Kaçmaz, şöyle konuştu:
“İhracat oranındaki düşüşün nedeni, hava şartlarından kaynaklandı. Karpuz, serin havalardan ziyade sıcak havalarda daha çok tüketilen bir ürün. Bunun için de talepte azalma görüldü. Ancak havaların ısınmasıyla hem iç piyasada, hem de dış piyasada tüketimde artış görülüyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın oynandığı Polonya ve Ukrayna'nın, Türkiye üretiminin yarısına yakınının karşılandığı ve aynı zamanda ilk hasadın yapıldığı Çukurova'daki karpuzun tüketimine daha çok katkıda bulunacağını sanıyoruz.”
Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru da bu yıl yağışların fazla sürmesi nedeniyle “karpuzda meyve tutumu” sorunu yaşandığını söyledi.
Üreticilerin bu nedenle istenen rekolteyi elde edemediğine işaret eden Doğru, ilk hasat günlerinde 50-55 kuruş olan tarladaki kilo fiyatının bu günlerde 30-35 kuruşa kadar düştüğünü belirtti.
Karpuzda ihracat rakamlarının artmasının, yöre çiftçisine yarayacağını ifade eden Doğru, “Havalar biraz geç ısındı. Türkiye nasılsa Avrupa ülkeleri de öyle. Yağışlar Haziran başına kadar devam etti. Hava ısınmayınca tüketim de beklenen oranda olmuyor. Adana bile yeni yeni ısınmaya başladı.
Yöredeki birçok üretici Avrupa Futbol Şampiyonası'na umut bağladı. Ancak havalar serin gidince henüz umduğunu bulamadı. İnşallah bundan sonra ihracat rakamları hava koşullarına bağlı olarak yükselmeye başlar” dedi.
Doğru, ilk olarak sahil bandındaki kumul alanlarda başlayan hasadın diğer ekili alanlarda süreceğini, toprak olan bu alanlardaki ürünün rekoltesinin de yüksek olacağını kaydetti.