Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinin yürüttüğü kampanya olumlu sonuç verdi; yarından itibaren okulun yemekhanelerinde vegan menü alternatifi sunulacak. YTÜ öğrencilerinin zaferi yeni olsa da, birçok üniversitede uzun süredir vegan menü hazırlanıyor. Farklı üniversitelerden öğrencilerle konuşup bu konuda fikirlerini aldık.
#Vegan MenüDünya Vegan Günü yaklaşıyor. 1944 yılının kasım ayında Donald Watson, Elsie Shrigley ve arkadaşları Vegan Topluluğu’nu kurdular ve vegan kavramını dünyaya duyurdular. Her ne kadar günü bilinmese de 1 Kasım tüm dünyada Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor ve kasım ayı da vegan ayı.
#Şebnem TurhanAilesinde istisnasız herkesin kalp rahatsızlığı vardı. Kendi kendine “Sen de bunu yaşayacaksın, boşuna uğraşma” diyordu. Ama tesadüfen denk geldiği bir makale hayatını değiştirdi. Bitkisel beslenmeyle kalp hastalığından korunabileceğini öğrendi, dört buçuk yıl önce vegan oldu. İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Murat Kınıkoğlu, bugün Türkiye’de veganlığın en sıkı savunucularından biri. Kınıkoğlu’yla kendi hayatını da kökünden değiştiren bu akımı konuştuk.
#VeganTürkiye’nin uluslararası nitelikli ilk vegan festivali 8-9 Eylül’de Sarıyer Life Park’ta gerçekleştirilecek. Uluslararası İstanbul Vegfest, sürdürülebilir bir yaşam tercihi olarak her geçen gün daha çok ilgi gören veganlık hakkında tüm sorulara cevap vermeyi hedefliyor. İlginç vegan tarifler, yerli-yabancı konuklar ve konserlerle tam bir şenlik ortamı yaratacak festivalin bu yılki şehir konuğu ise Malatya Belediyesi oldu.
#İstanbul Vegan FestivaliKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiKonserler, sergiler, müzikaller, meşaleli yürüyüşler ve gösteriler... Hazırlıkları aylardır süren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri 100’üncü yıla yakışır şekilde coşku dolu ve rengârenk... İstanbullular bu büyük bayramı iki gün boyunca Maltepe Etkinlik Alanı’nda, Ankaralılarsa AnıtPark’ta kutlayacak. İstanbul Boğazı’nda havai fişek ve drone gösterileri var.
#100'Üncü YılBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANBu yıl 5’incisi düzenlenen Didim VegFest, giderek daha çok insana ulaşıyor ve farkındalığın artması için şehirde çok önemli adımlar atılıyor. Yeni lokal ve vegan mutfaklarla ayrıca bitki temelli yerel et ve peynir üreticileriyle tanışmak, bu yılki festivalin benim için en olumlu gelişmeleri arasındaydı.
#VeganAğzından çıkan hemen her sözün polemik yarattığı Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay’ı iki yıllık pandemi sürecinde TV ya da gazetelerde pek görememiştik. ‘Bir döndü pir döndü’ derler ya, o hesap. Yeni kitabı ‘Karatay Sözü’nü okuyucusuyla buluşturan Prof. Dr. Karatay, Posta’dan Oya Çınar’ın sorularına yine çok konuşulacak cevaplar verdi. Diyor ki: “Pandemi dünya nüfusunu kontrol altına almak, veganlık da reklam amaçlı bir kandırmacadır. Yalnızca tahıl ya da yaprak yiyerek yaşayamaz insan. (Veganlar) Kısa ömürlü, hastalıklılar, kansızlar ve dirençleri kırık.” Öyle mi gerçekte? Sordum.
#Canan KaratayBu köşede en çok okuduğunuz cümlelerin başında, “Köpekler bizim için daha ne yapsın?” ve türevleri geliyor, malum. Alın işte yeni haber. Hakemli dergi Social Forces’ta yayınlanan araştırma diyor ki, yaşayanlar arasında yüksek güven olan ve daha fazla köpek bulunan mahallelerde, daha az köpek bulunan mahallelere göre gözle görülür ölçüde daha az şiddet içeren sokak suçu işleniyormuş. Ohio Eyalet Üniversitesi bünyesindeki çalışmanın yazarı Nicolo Pinchak, “Bunun nedeni, muhtemelen görünür köpeklerin ve köpek havlamasının caydırıcı faydalarının müdahale normlarına veya sokak denetimine bağlı olmaması” şeklinde anlatıyor sonucu.
#KöpekBitki bazlı beslenme Türkiye’de de hızla büyüyen bir trende dönüştü. Gıda firmaları reçetelerini değiştirmekle kalmayıp, üretimini yüzde 100 bitkisel ürünlere kaydırmaya başlarken, bitki bazlı et endüstrisinin de yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Dünya genelinde alternatif protein pazarındaki satışların 2040 yılına kadar toplam et pazarının yüzde 60’ını karşılayacağı tahmin ediliyor.
#Vegan