Antalya’nın, ‘Ormana Mahallesi’nde gılamık dokumacılığı’, ‘geleneksel Söğle peyniri’, ‘Ceceler Mahallesi’nde iftar daveti geleneği’ ile ‘hıdırellez’ kültür değerleri, Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne kaydedildi.
#Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal EnvanteriTürküleriyle Kırşehir'den Türkiye'nin her köşesinde yüreklere dokunan Neşet Ertaş 9. ölüm yıl dönümünde geride miras bıraktığı sazları ve sözleriyle anılıyor. Abdal müziğinin son temsilcisi olarak anılan Neşet Ertaş, yaşamı boyunca çıkardığı 400 plak, kaset ve kayıtlarla bozlak türkülerini koruma altına almıştır. Müzisyen bir babanın oğlu olan Neşet Ertaş, UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi olarak kabul edilmiştir. İşte, Bozkırın Tezenesi, Abdal müziğinin son temsilcisi Neşet Ertaş'ın ölüm yıl dönümünde hakkında merak edilen bazı detaylar....
#Neşet ErtaşKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye genelinde ‘Yaşayan İnsan Hazinesi Ulusal Envanteri’ne 45 kaydın yapıldığını açıkladı. Listede kispetten nazar boncuğuna, zakirlikten Eşme kilimi ustalığına kadar farklı alanlarda çalışan ustalar yer alıyor.
#GazetehaberleriŞener Şen ve halk ozanı Neşet Ertaş'ın ilk kez karşılaştığı anlar sosyal medyada TT oldu. Gönül Yarası filminin setinde Şener Şen ile karşılaşan Neşet Ertaş'ın sarıldığı anları pek çok kullanıcı profilinden paylaştı. Şener Şen ve Neşet Ertaş'ın görüntüleri ardından usta sanatçı Neşet Ertaş'ın hayatı da bir kez daha gündeme geldi. Peki, Neşet Ertaş kimdir, ne zaman öldü?
#Şener ŞenKültür ve Turizm Bakanlığınca, 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında iç turizmi ölçme sistemi oluşturulacak. Kişisel verilerin mahremiyetine dikkat edilerek ve telekomünikasyon firmalarından yararlanılarak yerli turist profilini ve turizm hareketlerini ortaya koyan çalışma yürütülecek.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıTürkülerinde 'Garip' mahlasını kullanan ve ölümünün üzerinden tam 7 yıl geçen 'Bozkırın Tezenesi' Neşet Ertaş, dillerden düşmeyen eserleriyle Türk milletinin hafızası ve gönlünde unutulmaz bir yere sahip. Neşet Ertaş, yaşamını sürdürdüğü İzmir'de 25 Eylül 2012'de hayatını kaybetmişti. İşte, Neşet Ertaş'ın hayatına ilişkin ayrıntılar...
#Neşet ErtaşYozgat’ta rehber öğretmenlik yapan Mustafa Yılmaz ile parmak izi uzmanı Hacı İsmail Çıngı, çocukların parmak izlerini analiz ederek yeteneklerini saptayabilen bir yazılım tasarladı. PAPBİL adı verilen program, 2024 TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda birincilik ödülü aldı.
#Hacı İsmail ÇıngıCNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını cevaplayan Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Savaş, Aydın'ın 1. derece deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak hem sosyal konut hem kentsel dönüşüm sözü verdi. Gençlere her bin TL burs vereceklerini de söyleyen Savaş " Emeklimize her ay 5 bin TL'lik destek vereceğiz. Vereceğimiz kartla istediği yerden alışverişini yapabilecekler" dedi.
#Mustafa SavaşSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırMarmaray projesi sırasında keşfedilen ve dünyanın en büyük antik gemi koleksiyonu olarak kabul edilen Yenikapı batıklarının konservasyon sürecinde arkeolojik duraklama yaşanıyor. Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi'nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, “Bir müze veya çok iyi bir depo kurulmadığı için yeni batıklara geçemiyoruz. Bu anlamda iş akışımızda bir kırılma var. Eserlerin korunabilmesi adına müzenin muhakkak kurulması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
#İstanbulCumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin açıklanması ile gözler yeni dönemde atılacak adımlara çevrildi. Vatandaşı en çok ilgilendiren çalışmaları yapacak bakanlıklardan biri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olacak. Deprem bölgesindeki yapılaşmadan, kentsel dönüşüm seferberliğine, kira sorunundan sosyal konut ihtiyacına kadar birçok başlıkta önemli hamleler bekleniyor. İşte yeni dönemin öncelikli gündem maddeleri:
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli değerlendirme toplantısının üçüncüsü gerçekleştirildi. Bakan Kurum, toplantı sonrası ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ ile inşaat sektöründe planlanan köklü değişiklikleri açıkladı.
#Bakan Kurumİstanbul’da en önemli soru bu dev kentin, olası büyük bir depremde yıkılmayacak hale nasıl dönüştürüleceği. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre İstanbul’un en acil sorunlarından biri, sayısı 70-100 bin olarak hesaplanan riskli yapılar. Bu binalar için çeşitli dönüşüm modelleri öneren uzmanlar, İstanbul’un yeniden kurgulanması gerektiği görüşünde.
#DepremKahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan büyük deprem felaketi binlerce can kaybına neden oldu. 85 milyonun yüreği yandı, yaşanan acının tarifine kelimeler yetersiz kaldı. Ortaya çıkan tablo üzüntünün yanında öfkeyi de beraberinde getirdi. “Neden bu kadar kayıp verdik? Bu binaları kim yaptı, nasıl denetlendi?” soruları sorulmaya başladı. Sorulara yanıt veren uzmanlar “Kader değil ihmal” vurgusu yaptı. “Tek neden depremin şiddeti değil” diyen uzmanlar zeminden, malzemeye, uygulamadan denetime kadar birçok noktada hatalara dikkat çekti.
#KahramanmaraşGüzel haber 2021’in son günlerinde geldi. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 100 canlı için tür koruma eylem planı tamamlandı. İzmir’in akzambağından Şanlıurfa’nın çizgili sırtlan ve kelaynaklarına, Trakya’nın kırmızı karıncalarından Afyonkarahisar’da Eber sarısına birçok bitki ve hayvan türü koruma altına alındı.
#Nadir CanlıTÜBA olarak bilinen Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye’de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'de kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir.
#TübaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı"na video mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sorunlarla mücadelenin sadece belli ülkelere havale edilemeyeceğini, ekonomik gücü, coğrafi konumu, tarihi sorumluluğu ne olursa olsun tüm ülkelerin elini taşın altına koymasının şart olduğunu belirtti.
#BMTürkiye milli uçaklarda, insansız hava araçlarında dünyada destan yazıyor. İHA’larda, SİHA’larda dünya liginde şampiyon ülke konumuna geldi. SİHA’lar Libya’da Azerbaycan’da savaşın yönünü çevirdi. Dünyada korkulan, kıskanılan, imrenilen, övülen bir gerçek oldu Türk SİHA’ları. Evet bu işin arkasında tanıdık bir isim var.
#YazarAzerbaycan’ın 30 yıl sonra Ermenistan işgalinde kurtardığı tarih, kültür ve sanat kenti Şuşa’da savaşın izleri siliniyor. Yıkılan, harabeye dönen tarihi binaların envanteri çıkarılırken bir yandan mayın temizliği var. Gönüllü olarak orduya katılan Sevda Zülfikarlı, şimdi Suşa'da görev yapıyor. Zülfikarlı, "Şuşa alındığında sabaha karşı sevinç gözyaşları döktüm." dedi.
#GazetehaberleriTürkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin, yer altı sularına karışan Karadeniz'in tuzlu suyu nedeniyle tehdit altında olduğu ortaya çıktı. Prof.Dr. Yusuf Demir, bugün alınacak tedbirlerle bundan 10 sene sonra alınacak tedbirlerin çok farklı olacağını dile getirerek, "Hem maliyeti çok yüksek olur hem de bedeli ağır olur hepimiz için ülke, dünya, insanlık için. Onun için bugünden alınması gereken tedbirler var. Bu günden tuzlu suyun girişini engelleyecek çalışmaları özellikle DSİ'nin yaptığı çalışmaların biraz daha artırılması gerekiyor. Bölgedeki araştırmaların desteklenip ortaya konduktan sonra deltamızı kurtaracak çalışmaların ulusal bazda büyük projelerle desteklenmesi olabilir. 3- 5 yıl sonra 10 yıl sonra geri dönüşsüz bir noktaya gidebiliriz böyle bir riskle de karşı karşıya kalabiliriz.'' dedi.
#Samsun