- Rakamlar ve istatistikler gösteriyor ki Gaziantep büyüdükçe çevre şehirler de büyüyor. Gaziantep ürettikçe bölge de kalkınıyor. Gaziantep’le birlikte Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa’da da değişimler hızlanmış. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le kenti gezdik, sohbet ettik ve şehrin bu mıknatıs etkisini konuştuk...
#GaziantepSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yapılan 2023 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nın imza töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın Londra’da karşılaştığı seviyesizlik, tahammülsüzlük Kıbrıs’ta çözümü kangren haline getirmeye çalışan zihniyetin göstergesidir” dedi.
#Kuzey Kıbrıs Türk CumhuriyetiCallisto, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in uydusu. Araştırmalara göre, Callisto’nun özellikle 100 km’yi aşan derinliklerinde sıvı durumda su bulunma olasılığı var, bu da uydunun üzerinde yaşam olasılığını gösteriyor. Ulaşılması zor bir yere ulaşmaya ve yaşamın mümkün olduğu yeni bir düzene atıfta bulunan bir gurup liseli de kurdukları sosyal sorumluluk ve gönüllük girişimine ‘Callisto’ adını verdi.
#CallistoTicaret Bakanlığı, 2020 yılında hayata geçirdiği dijital uygulamalar ve temassız ticaret sayesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin dış ticaret üzerindeki etkisini azaltırken, ihracatçı sayısının artırılması ve gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması için de önemli projeleri uygulamaya aldı.
#TeknolojiBakan Varank, yerli otomobilde dünyada rekabetçi olacak önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "Bu araçlar 2022'nin sonunda yola çıktığında yerlilik oranı yüzde 51 olacak. 2026 yılında yerlilik oranı yüzde 68 seviyelerine çıkacak." dedi
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon bir yıldır ilgi odağım Blockchain hakkında merakım doymak bilmiyor. Zihnimde onu sahnenin tam ortasına koydum, tüm spotları da üzerine çaktım. Geçmişte ne yaptıysam onun için yapmış olduğuma inanarak bloklardan zincirler inşa etmeye çalışıyorum o sahneye. Bunun adı aşk olsa gerek. Bugün Blockchain’in hakkını ödeyen sektör: Finans.
#BlockchainDeğişim Liderleri Derneği (DLD) daha iyi ve eşit bir dünya için daha çok kadın lider olması gerektiğine inanıyor. Bu nedenle başlattığı Kıvılcımlar Programı’na katılan üniversiteli genç kadınların hikâyelerinin toplandığı ‘Kıvılcımlar’ kitabının da umut vermesini diliyor. Film gibi hikâyelere baktık, derneğin kurucusu Sema Başol’la konuştuk.
#Değişim Liderleri Derneği182 aile şirketi ve toplamda 604 aile üyesine sahip TAİDER Aile İşletmeleri Derneği tarafından 14 Haziran’da düzenlenen toplantıda, derneğin proje ve faaliyetlerinin yanı sıra aile şirketlerinin gündemine dair önemli konular paylaşıldı.
#İzmirAvrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB’nin Türkiye’de yaşayan Suriye vatandaşlarına yönelik desteklerini sürdüreceğini belirterek, "Türkiye hükümetine 3 milyar Euro daha verilmesi üzerinde tartışılıyor. Şu anda neler yapılması gerektiği ile ilintili olarak müzakerelerde devam ediliyor. İnsani destekten sosyo-ekonomik desteğe geçiyoruz. Buna bağlı olarak da ‘ikinci round’luk projelerimizi imzalamak üzereyiz." dedi.
#ABDünyayı değiştirecek sosyal girişimcilik projelerinin yarıştığı 1 milyon dolar ödüllü, ABD’nin eski başkanı Bill Clinton’a ait Hult International Business School ve Clinton Global Initiative (Hultprize) ağına, bu yıl Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) üç öğrenciye ait bir proje dahil edildi.
#Akdeniz ÜniversitesiÜsküdar Üniversitesi, üstün yetenekli çocuklar ve gençlerin potansiyellerini değerlendirmelerine imkân sağlamak amacıyla Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol, projenin yetenekli gençleri, bilim ve sanat alanlarında çalışan öğretim üyeleriyle buluşturmayı amaçlayan bir network ağı olduğunu kaydederek İstanbul’daki üniversitelerde görevli tüm akademisyenlerin projede gönüllü olarak mentor olabileceğini söyledi.
#Üstün Yetenekli ÖğrencilerEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteSavaşların, yoksulluğun, açlığın ve kıtlığın ortadan kalktığı, paranın anlamını yitirdiği bir dünya mümkün mü? Türkiye nelere yatırım yaparsa gelecekte küresel lider olabilir? Havası temiz, trafiğin olmadığı yeni şehirler kurulabilir mi? Ağır işleri robotların yaptığı yeni bir dünya ne kadar uzakta? İnsanoğlu-robot aşkı fantezi mi? Dünyanın önde gelen gelecekbilimcilerine göre çok da uzak olmayan bir gelecekte bunların hepsi mümkün. Dünyaca ünlü fütüristler geleceğin fotoğrafını Hürriyet için çekti.
#RobotlarGoogle’da çalışırken 300 milyon kullanıcıya sahip olan sosyal ağ Orkut’u kuran Konyalı mühendis Orkut Büyükökten, yeni sosyal ağa daha imza attı. ‘Hello’ (Merhaba) adındaki akıllı telefon uygulaması, kullanıcıların tutkularına göre arkadaşlık kurabilmelerini sağlıyor.
#Orkut Büyükökten