Güncelleme Tarihi:
Üsküdar Üniversitesi Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı Projesi ile üstün yetenekli çocuk ve gençlerin potansiyellerini değerlendirmelerine olanak sağlanması hedefleniyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürütülen proje ile bu gençlerin mentor akademisyenler ile bir araya gelerek ortak çalışmalar yapması amaçlanıyor. Proje kapsamında gençlerin bilişsel duygusal yönlerini geliştirmek ve yaşadıkları olası problemlerde yol gösterici olmak amacıyla mentörlük, girişimcilik, pozitif psikoloji içeren eğitimler verilmesi hedefleniyor.
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol: “Özel yetenekli çocuklar en değerli hazinemiz”
Proje Koordinatörü Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol neden böyle bir proje yapmak istediklerini şöyle açıkladı:
“Dünyanın en önemli hazinesi insan, ve bunun en önemli kısmını gençler oluşturmaktadır. Ülkemiz genç bir nüfusu vardır, Avrupa’da ki birçok ülkenin nüfusundan çok daha fazla sayıda gencimiz var, hatta bu gençlerin yetenekli olanlarının sayısı bile Avrupa’daki bazı ülkelerin nüfusundan fazladır. Müthiş bir potansiyele sahibiz. Böyle bir potansiyelin her geçen gün mutsuz, umutsuz, üretmeyen ve tüketen, iç motivasyonu düşük, bir sınav ve yarış motivasyonuna kendisini kaptırmış kişiler olmaktan kurtaramazsak, sadece şanslıları ülkeyi terk etmiş, gidemeyenlerin ise kendilerini gerçekleştiremeyen, aidiyet hissetmeyen gençliklere dönüşmesini izleyemeye devam edeceğiz.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, ülkemizin ulaşmak istediği hedeflere ulaşıp ulaşamadığını izlemek yerine, ufak bir dokunuşla katkı sağlamak istedik. Bu gençlerimiz kendi potansiyellerini geliştirmelerine, mutlu olabilmelerine, duygularını tanımalarına, bunlarla baş çıkabileceklerine yardımcı olmak istiyoruz. Dünyanın herhangi bir yeri, yeni gelişen teknolojilerle, çok daha yakın ve ulaşılabilir durumda olsa da yanı başımızdaki komşumuza, çevremizdeki insanlara, Türkiye’yi Türkiye yapan unsurlara yani insanlara yabancılaşmış durumdayız. Bir aidiyet duygusu, duygusal bir bağ olmadan kurulamaz. Bu ülke topraklarının evlatlarının, bu ülke topraklarının en güçlü beyinleri olan akademisyenlerle, aynı atmosferi, aynı vizyonu, aynı ilgi ve yetenek alanını paylaştıkça, işbirliklerine girdikçe, yapılanların insanlığa olan katkılarına verilen değer görüldükçe, işte o zaman sevgi ve aidiyet duygusuyla gelişmiş nesiller olacağına inanıyoruz. Bu nedenle de duvarları teknoloji ama kolonları yetenekli akademisyenlerden ve gençlerden oluşan bir proje yapmak istedik.”
Projenin yetenekli gençleri, bilim ve sanat alanlarında çalışan öğretim üyeleriyle buluşturmayı amaçlayan bir network ağı olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ünübol, “Bu ağ sistemi, mentor ve menti ilişkisinin sağlıklı yol almasını sağlayan ve ailelerin farkındalıklarını arttıran içeriklerle desteklenecektir. Projemizin bazı değerlendirmelerle, test ve ölçeklerle kendisini sürekli yenilemesi sağlanacaktır. İstanbul’da başlayan projemizin daha sonra ulusal düzeyde yaygınlaşması amaçlanmaktadır” dedi.
İstanbul’daki tüm akademisyenler mentor olabilir
Proje kapsamında mentor olmak isteyen akademisyenlere kapılarının açık olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol, “Bir akademisyen olarak en büyük mirasın insan olduğunu bilen, kendisini önce insan, sonra Türkiye’nin bir parçası olarak gören, üretmekten keyif alan, edindiği bilgi ve deneyimin aktarılmasının önemini farkeden, bir kişinin bile birşeyleri değiştirebildiğine inanan, değişimin önce kendisinden başladığını, dokunduğu insan sayısı kadar etkisinin olabileceğinin farkında olan, bunun sorumluluğunu bilen çağdaş, daha gelişmiş, daha özgür, daha hoşgörülü bir Türkiye hayalini, Türkiye’nin sorgulayan, hayata geçiren, üreten bir toplum olması vizyonunu paylaşan tüm akademisyenlerimizi aramızda görmek için sabırsızlanıyoruz. Başta İstanbul Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesindeki 5 bin 600 akademisyen olmak üzere İstanbul'daki üniversitelerde görevli tüm akademisyenler, projemizde gönüllü olarak mentor olabilirler. Üstün yetenekli çocuk ve gençlerimize mentor olmak isteyen akademisyen arkadaşlarımızı bekliyoruz” diye konuştu.
Aileler de sisteme dahil olabilecek
İstanbul Üsküdar’da özel zeka testlerinden geçen 12-17 yaş arasındaki özel yetenekli çocuk ve gençler, ailelerinin onaylarıyla ve sistemde ailelerin de eğitim içeriklerine ulaşmaları kaydıyla mentorluk sürecine dahil olabilecek.
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol, üstün yetenekli gençleri merkeze alan proje ile bu gençlerin potansiyellerini artırmaları ve yeteneklerine göre kanalize edilmelerini sağlayacak bir platform oluşturulmasının sağlanacağını, üstün yetenekli çocuk ve gençlerin, Ar-Ge yapılan en büyük kurumlar olan üniversiteler ve burada önemli Ar-Ge çalışmaları yapan akademisyenler ile buluşmasının amaçlandığını sözlerine ekledi.