Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜSAK yasa tasarısına karşı çıkmasından sonra görevden aldığı eski Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) şefi Rengim Gökmen’i CSO’ya ‘orkestra sanatçısı’ olarak atadı. Ancak CSO Kuruluş Kanunu ve Yönetmeliği’nde bu ifadenin karşılığı bulunmuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde "Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK)" kurulmasına yönelik yasa tasarısı, aralarında sinema ve tiyatro oyuncusu, akademisyen, yazar ve şairlerin bulunduğu 200’e yakın sanatçının imzası bulunan basın açıklamasıyla protesto edildi.
#Tarik AkanCumhurbaşkanı Gül’ün katıldığı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ‘90. Yıl Özel Konseri’nde sanatçılar, CSO’nun da aralarında bulunduğu devlete bağlı sanat kurumlarının kapatılmasını öngören Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasa tasarısını eleştirerek ‘‘Kapatılmak istemiyoruz’’ dedi.
DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürü (DOBGM) Rengim Gökmen, iki genel müdür yardımcısı ve altı bölge müdürünün de imzasıyla ortak bir metin hazırlayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasa taslağını eleştirdi. Metinde, “Taslak tarafımızdan asla kabul edilemez ve mutlaka geri çekilmelidir” denildi.
Devlet Tiyatroları’nın, İrfan Şahinbaş Atölyesi’ni de içinde bulunduran Ankara Macunköy’deki tesisinde yer alan 40’a yakın ağaç, önceki gece yarısı özel bir firmaya ait dozerler tarafından kesildi. Haberi alan tiyatro sanatçıları tesise giderek, ağaçların başında nöbet tutmaya başladılar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tiyatro, opera ve bale sanatçıları ile pek çok sanatseverin eleştirilerine hedef olan Türkiye Sanat Kurumu taslağı için sanatçıların da görüşlerini almaya karar verdi. Bakanlık şubat ayında, faaliyetlerini sanat alanında sürdüren 25 dernek ve vakıfla masaya oturacak.
#Levent Üzümcü