Dünya çapında 700 milyon disleksili birey bulunuyor. Yani her beş çocuktan biri disleksi. Türkiye’de ise 20 bini aşkın dislektik çocuk olduğu ön görülüyor. Türkiye Disleksi Vakfı Başkanı Elif Yavuz, 27-29 Kasım tarihleri arasında ebeveynleri disleksinin farkında olmaya davet ediyor.
#DisleksiUluslararası Disleksi Derneği’nin verilerine göre, dünya çapında 700 milyon disleksili birey bulunuyor. Bilinenin aksine disleksinin bir zeka geriliği olmadığını söyleyen Türkiye Disleksi Vakfı Başkanı Elif Yavuz “Yüzde 80’inin üstün zekalı olduğu bu kişiler, doğru yönlendirildiğinde toplumda iz bırakan bireyler oluyorlar” dedi.
#DisleksiBu yıl 4. kez düzenlenen İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde iş dünyası ve sivil toplum temsilcileri bir araya geldi. Zirvede konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Pandemi sonrasında kalkınmanın yönü, küresel ticaretin yönüyle aynı olacak. Bu nedenle tarih bize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bu yükü taşıyacak azme ve kararlılığa sahibiz. Topyekûn kalkınma ancak ihracatla mümkündür” dedi.
#GazetehaberleriToplumsal önyargılarımız var. Bedensel veya zihinsel bir engeli olana ‘acıma’ hissiyle yaklaşıyoruz, üstelik bunu karşımızdakine de hissettiriyoruz. Halden anlayanlarımız pek az! Bu durum öylesine büyük bir iç isyana dönüştü ki, toplumumuzda yer alan Down sendromlu bireyler “Ben olmadan benim hakkımda asla!” dediler. Yani, “Benim hakkımda konuşma ve kendi kendine karar verme. Beni dinle!”
#Down SendromuSabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora Öğrencisi Günet Eroğlu, okul hayatında ve öğrenmede güçlük çeken disleksik çocuklara yönelik “Auto Train Brain” isimli mobil uygulamayı geliştirdi.
#DisleksikBernard van Leer Vakfı’nın İstanbul95 projesi kapsamında yürütülen araştırmaya göre, Türkiye’de çocukların hayalindeki park ile belediyelerin sunduğu hizmet arasında dağlar kadar fark var. 0-3 yaş grubundakiler içinse aslında park yok! Peki, bir çocuk parkı aslında nasıl olmalı? İstanbul95 Programı Çocuk Parkları Projesi Direktörü Selva Gürdoğan ile konuştuk.
#Bernard Van Leer VakfıDaha da başarılı, yaratıcı, mutlu çocuk sahibi olabilir miyim? Evet. Nasıl mı? Anne karnında hem herediter (kalıtım ile gelen) hem çevreden gelen uyaranlar beynin gelişimini gerçekleştiriyor. Ancak unutmayın, çevresel etkenlerin olumsuz etkileri de var.
#ÇOCUK