Paylaş
Mert Belevi’nin 7 yıl önce yurt dışındaki araştırmalarından sonra İzmir’de kurduğu Technokids, çocukların legolarla yaptığı tasarımları bilgisayar teknolojileriyle birleş-tirerek ortaya müthiş çalışmalar çıkarmalarını sağlıyor. İzmir’deki 4’ncü şubesini, Balçova’da Mine Gökçe’nin açtığı Technokids, İstan-bul, Bursa, Antalya gibi büyük şehirlerden de aldığı önerilerle Türkiye’ye yayılacak bir İzmirli marka olma yolunda…
Mert Belevi
-Bilgisayar eğitimi mi aldınız?
-Elektrik elektronik mühendisiyim. 7-8 yıl öncesine kadar okullara Robotics anlamında danışmanlık yapıyordum. Öğrencilere eğitimler veriyor, onları yurtdışındaki kamplara götürüyordum. O zamanlar Technokids’te uyguladığımız projeleri yurt dışında duymuştum.
-Çocukken siz de meraklı mıydınız tasarım yapmaya?
-Küçüklüğümde her şeyi bozup tamir ederdim. Bilgisayar da hobimdi. Şimdiki işim ikisinin birleşimi oldu.
-Siz bu projeyi nasıl öğrendiniz?
Amerika’da birçok icat yapan Dean Kamen’in kurduğu First Vakfı, Lego firması ile birleşerek First Lego Lig denilen projeyi oluşturmuş. Bu projeyi Türkiye’deki okullara tanıttık. Her yıl turnuvalar yapıyorduk.
Technokids yaratıcılıği teknolojiyle buluşturuyor
-Technokids markasını siz mi yarattınız?
-Evet. Bunun eğitimini alarak, kendi bilgi ve becerilerimizle birleştirdik ve 7 yıl önce Technokids markasını yarattık.
-Technokids ne yapıyor?
-Technokids çocukların yaratıcılıklarını teknolojiyle buluşturup ortaya ilginç ve güzel şeyler çıkarmasını sağlıyor.
-Legoları çocuklarımız için alıyorduk ama bilgisayarla birlikteliğini bilmiyorduk açıkçası...
-Öğrenciler bir robot tasarlıyor, oluşturuyor ama hareket ettirmek için bilgisayarın devreye girmesi gerekiyor. Çocuklar bilgisayarda programları yaparak bunu tasarımlarına uyguluyor.
Dikkat eksikliği, hiperaktiviteye iyi geliyor
-Lego ve bilgisayarın bir arada olduğu bu programlar çocuklara ne katıyor?
-Çocuk yaşta oyuncaklar ve malzemelerle tasarım yaptırarak geleceğin mühendislerini yetiştiriyoruz. Bir şeyler ortaya çıkarınca güven kazanıyorlar. Uzmanlara göre, dikkat eksikliği, hiperaktivite, disleksi ve öğrenme güçlüğü olan çocuklara müthiş iyi etkisi oluyor. Zaten ben de bir disleksiydim, beni de olumlu etkiledi.
-Çocuklar arasında ilginç şeyler tasarlayanlar oluyor mu?
-Geçen ay bir öğrencimiz lego parçalarını teknik parçalar ve sensörlerle birleştirerek, ‘Otomatik Tuvalet Kağıdı’ çıkaran bir makine tasarladı. Ayrıca sensörlü araba tantanı da tasarladı ve çalıştırdı. Benzerleri var ama bir öğrencinin bunu yapması müthiş.
Amacımız her şehirde bir şube açmak
-Technokids ne zaman bayiler açmaya başladı?
-Eşimle Karşıyaka’da açtığımız Technokids’e birçok çocuk geliyordu. Birinin velisi, ‘Ben de Technokids açmak istiyorum’ dedi ve Alsancak’ta ilk bayimiz açıldı. Sonra Bornova ve şimdi de Mine Hanım’la Balçova şubemiz açılıyor.
-Sadece İzmir’de mi var Technokids?
-Şu anda İstanbul, Antalya, Bursa ve Kocaeli’nden çok ciddi teklifler aldık. Sanıyorum çok kısa zamanda farklı şehirlere de bayilik vereceğiz. Amacımız her şehirde bir Technokids olması..
Geçen yıl En İyi Robot Tasarımı Ödülü’nü aldı
-Yurt dışındaki yarışmalarda neler yapılıyor?
-Her yıl yüzlerce öğrencinin katıldığı uluslararası yarışmalar oluyor. Tüm dünyada ortak bir konu belirleniyor. Bu sene konu ‘Gıda ve Etkinliği’. Çocuklar burada çalışıyor ve yarışmaya gittiğinde verilen sürede o çalışmasını tekrar ediyor. Bir de temaya uygun proje yapıyorlar. Biz önceki sene Technokids olarak Türkiye’de, ‘En İyi Robot Tasarımı’ ödülünü aldık.
Mine Gökçe
-Siz Technokids markası ile nasıl buluştunuz?
-Küçük kızım doğduktan sonra çok yoğun olan iş hayatıma ara verdim. Teknoloji çağında, çocuklarla teknolojiyi nasıl birleştiririm diye düşünürken aklıma oğlumun Technokids’de geçirdiği güzel zamanlar geldi. Sadece sohbet amaçlı görüşmeye gittiğim Mert Bey ile çok kısa sürede el sıkıştık ve Balçova Technokids’i hayata geçirdim..
-Neden Balçova’da olmayı seçtiniz?
-Balçova, İzmir’in en büyük alışveriş merkezlerinin bulunduğu bölge. Aynı zamanda Balçova, Narlıdere, Seferihisar ve Urla’da okul oranı çok yüksek. Son zamanlarda kurulan yeni yerleşim yerleri de bu bölgenin önemini artırdı. Diğer şubeler olmasa da Balçova’yı tercih ederdim diye düşünüyorum.
Çocuklar buradan çıkmak istemiyor, çalışan anneler rahat ediyor
-Technokids hangi yaş grubu çocuklara hitap ediyor?
-4-16 yaş grubu çocuklara hitap ediyor. Ama hangi yaş olursa olsun çocukları buradan çıkarmak çok güç oluyor.
-Çalışan anneler için ne gibi kolaylıklar var?
-Çalışan anneler için okul sonrası programımız ideal. Çocuklar okullarından direkt merkezimize geliyor, ikramlarımızdan yiyerek, eğitmenlerimizle önce derslerini yapıyorlar. Sonra da bizim programlarımızla güzel ve yararlı vakit geçiriyorlar.
Yaptıkları robotları hareket ettirince güven kazanıyor
-Technokids’de başka ne gibi programlar var?
-Okul öncesi, hafta sonu ve tatil programları gibi çok farklı programlar var. Hafta sonları Robotics programımızda 7 yaş ve üzeri çocuklar, teknik lego parçaları ile kendi tasarladıkları robotları kuruyor ve yazdıkları basit bilgisayar programları ile robotlarına istedikleri hareketleri yaptırıyorlar. 8 öğrenci 1,5 saatte tasarımlar yapıyor, bitmezse bir sonraki hafta devam ediyor. 4-6 yaş için ise legolarla oyun gruplarımız var. Bunları İngilizce ve Fransızca da yapabiliyoruz.
-Bu programlar nasıl oluşturulmuş?
-Lego oyun ve Robotics programları Lego Education’ın uzman kadrosu tarafından hazırlanmış. Bunlar çocukların hayal güçleri ve yaratıcılıklarından esinlenerek geliştirilmiş, öğrenmeyi eğlenceli hale getiren programlar.
Lösemili ve ihtiyacı olan çocuklara da özel program yaptık
-Bir anne olarak çocuklarımıza ne kattığını düşünüyorsunuz?
-Maalesef çocuklarımız sokaklarda değil evlerde TV veya bilgisayar önünde çok zaman geçiriyor. Biz, bir sürü aktivite bulmaya çalışıyoruz ama çocukların zevkle gidip, kaliteli zaman geçirdikleri yerler parmak ile sayılacak kadar az. İşte bu aşamada Technokids devreye giriyor ve bu boşluğu dolduruyor.
-Siz sosyal projelere de katkıda bulunuyorsunuz değil mi?
-Bu konuda duyarlıyız. Eylül ayının ilk haftasında, İzmirli Hasta Çocuk Evleri Derneği ile Ege Üniversitesi Kök Hücre Bölümü’nde tedavileri süren hasta çocuk ve donör kardeşleri Technokids Balçova’da ağırladık. Çocuklar LEGO Oyun ve Robotics aktivitelerine katıldı, burada hastane ortamından uzak, eğlenceli, mutlu ve kaliteli bir gün geçirdiler. Bunun dışında maddi olanakları kısıtlı çevre okullardan öğrencileri de zaman zaman merkezimizde ağırlamayı hedefliyoruz.
Paylaş