Yaza sayılı günler kaldı, vücutlarınız mayo ve bikini için hazır mı? Değil, değil mi? Kabul edin salatanın bir öğün olarak kabul edilebilmesi hala hepimize anlamsız geliyor. Kim doyuyor yahu onunla? Farklı kaynaklardan derlediğimiz veriler yaza pek de hazır olmadığımızı gösteriyor.
#Türkiye Beslenme HaritasıYaza sayılı günler kaldı, vücutlarınız mayo ve bikini için hazır mı? Değil, değil mi? Kabul edin salatanın bir öğün olarak kabul edilebilmesi hala hepimize anlamsız geliyor. Kim doyuyor yahu onunla? Farklı kaynaklardan derlediğimiz veriler yaza pek de hazır olmadığımızı gösteriyor.
#Obezite“Hayvanlar için Daha İyi Bir Dünya” amacıyla faaliyet gösteren Mars Petcare ve Royal Canin sevgi dolu bir yuvaya erişemeyen kedi ve köpeklerin sayısını tespit edebilmek ve sahiplenmenin önündeki bariyerlerin anlaşılmasına katkıda bulunabilmek amacıyla, Türkiye dahil 20 ülkede kapsamlı bir küresel araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki kedi ve köpek popülasyonun yaklaşık yüzde 48’inin bir evi bulunmuyor; ancak belirli konularda iyileşme sağlanması durumunda hayvan sahiplenmeyi düşünenlerin oranı umut verici.
#Sponsorlu İçerikSokak hayvanlarının uyutulmasıyla gündeme gelen “hayvan hakları yasa teklifi” tartışılırken çözüm için Çorum’da önemli bir adım atılmış durumda. Kentte belediye, valilikle birlikte Çorum Sahipsiz Sokak Hayvanları Birliği kurdu. Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, “Doğal yaşam alanları oluşturuyoruz. Beslenme yerleri, köpek kulübeleri, veteriner noktaları yapılıyor. Hızla kısırlaştırdığımız sokak canlarını sokağa bırakmayacağız” dedi.
#ÇORUM6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılYükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüOm, elektrik direncinin kısaltması olan Ohm kelimesinin yerine kullanılır. Eski Türkçede ise Om, kemiklerin ucu manasına gelir. Om ile başlayan ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bazıları şunlardır: 1- Omuz 2- Omurga 3- Omurilik 4- Omuzdaş. Sonu om ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimGökyüzünde görsel bir şölen oluşturacak Mavi Ay için heyecanlı bekleyiş başladı. 76 yıl sonra ilk defa dünyanın her yerinden 2020 yılında görülen Mavi Dolunay bu sene bir kez daha gerçekleşecek. Elbette görsel şölenin yanı sıra Mavi Ay etkileri de merak ediliyor. Çünkü Gökyüzündeki her hareket aynı zamanda burçları da etkiliyor. Peki, Mavi Ay etkisi ne kadar sürecek, hangi burcu nasıl etkileyecek? Uzman Astrolog Aygül Aydın hurriyet.com.tr okurları için Mavi Ay'ın burçlara etkilerini paylaştı...
#Mavi AyTürkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğuna dikkat çekti. Ortak akılla hazırlayacakları kapsamlı bir raporu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunmaya hazırlandıklarını belirten TKKB ve AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, başkent Ankara’ya yönelik de “Ankara’daki teknoloji firmaları, yeteneklerini akıllı tarım uygulamalarına da aktarabilirler. Atıl tarım alanlarında Tarıma Dayalı İhtisas OSB’leri kurulabilir. Hem üretim hem de istihdam artışı sağlanabilir” önerisinde bulundu.
#Ankara Kent KonseyiTürkiye’nin önde gelen şirketlerinin insan kaynakları politikalarına yön veren 500’ün üzerinde yönetici, deprem bölgesinde çalışma hayatının sürdürülebilirliği için acil atılması gereken adımları sıraladı. PERYÖN’ün hazırladığı 9 adımlık program, ilgili bakanlıklara sunulacak. Arkasından deprem bölgesine yönelik yerel projeler hayata geçirilecek.
#KahramanmaraşBir seferberlik ruhuyla tüm Türkiye deprem bölgesine yardım etmek için günlerdir çalışıyor. Başta AFAD olmak üzere kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları bölgeye koordineli şekilde yardım ulaştırmak için işbirliği içinde. Biz de müdahale ve iyileştirme çalışmalarına destek vermek için ayni ve nakdi bağış yapabileceğimiz kurumları, yardım gönderirken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık.
#DEPREMDepremin yaralarını sarmak için yardımlar devam ediyor. İş dünyasından gelen yardım haberleri her geçen gün artarak sürüyor. Sadece Türkiye’den değil, global şirketlerden gelen yardımlar kapsamında gıdadan barınmaya, konteyner kentten giyime kadar çok sayıda ihtiyacı taşıyan TIR’lar depremden etkilenen bölgelere hızla ulaşmaya çalışıyor.
#KahramanmaraşHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerBursa ilçeleri ile birlikte güçlü bir şehir. Her bir ilçesi de kendi markalaşma sürecini kendi yönetiyor. Son dönemde kentlerin markalaşma ve tanıtım süreçlerinde Slowfood (yavaş yemek) ve Cittaslow (yavaş şehir) gibi uluslararası standartlar öne çıkmaya başladı.
#BursaTürkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, 6 aylık görev süresi içerisindeki faaliyetlerine yönelik açıklamalar yaparken, yeni projelerle ilgili bilgiler verdi. Büyükekşi, merak edilen yabancı kuralı konusuna da değindi.
#Tff Başkanı Mehmet BüyükekşiÇANAKKALE’de bugün 13.00-17.00 saatleri arasında Halk Bahçesi’nde SMA hastası Merve Tekin yararına özel kermes düzenleniyor. Çanakkale Belediyesi’nden de çağrı var:, “Haydi Çanakkale... SMA tip 1 hastası olan Merve Bebeğe Destek Kermesi’nde buluşuyoruz.” Troia Tenis Kulübü’nün Çanakkale Belediyesi katkısıyla 17 Ekim’de başlattığı, “Merve İçin Tenis Oyna” şenliği de sürüyor.
#1“Sürdürülebilirlik”, içinde bulunduğumuz zamanın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını, ekosistem üzerinde olumsuz etki yaratmaksızın ve gelecek nesillerin olanaklarına zarar vermeden karşılamak olarak tanımlanmaktadır. Doğal kaynaklarımız sınırsız değil ve hızla kirlenmeye ve tüketilmeye devam ediyor.
#Bursa