2007 yılında kurumsal hayatı bırakıp kendi işini kurma fikriyle yola çıkan Saniye Kurt, bugün Türkiye’nin en büyük şirketlerine depolama, ambar ve raf sistemleri üretiyor. “Doğu Afrika’dan Batı Afrika’ya her yeri gezdim” diyen Kurt, “Bugün 15 Afrika ülkesine ihracat yapıyoruz. En büyük hayalim bu bölgede fabrika kurmak” diyor...
#GazetehaberleriTürkiye’de ilk ayakkabı eğitimi ve üretimi yapan okul olma özelliğini taşıyan TASEV Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ihtiyaç sahibi öğrenciler ve afet durumlarında bölgedekiler için yardım ayakkabıları üretiyor. Aynı zamanda İstanbul’da Çağlayan, Anadolu ve Gaziosmanpaşa adliyelerine güvenlik görevlileri için ayakkabı üretimi yapan öğrenciler, üretimden gelir elde ediyor.
#Türkiye’Nin İlk Ayakkabı Üreten LisesiTürkiye’de ilk ayakkabı eğitimi ve üretimi yapan okul olma özelliğini taşıyan TASEV Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ihtiyaç sahibi öğrenciler ve afet durumlarında bölgedekiler için yardım ayakkabıları üretiyor. Aynı zamanda İstanbul’da Çağlayan, Anadolu ve Gaziosmanpaşa adliyelerine güvenlik görevlileri için ayakkabı üretimi yapan öğrenciler, üretimden gelir elde ediyor.
#İstanbul2024’te uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Peki birçok ödenekte baz alınan asgari ücretteki yüzde 49’luk artış neleri değiştirecek? Öncelikle en düşük işsizlik ödeneği 7 bin 940 lira olacak. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ve GSS primleri de artacak. Askerlik ve doğum borçlanmasından stajyer ücretlerine birçok kalemde değişiklik olacak.
#Asgari ÜcretSorgun otogarında ayakkabı boyayarak harçlığını çıkaran Sefa Şahin’in dünyaca ünlü moda markaları Bottega Venetta, Balmain gibi markaların peşinde koştuğu bir tasarımcıya dönüşme hikâyesi gençlere ilham veriyor. İlk olarak Nike’ın keşfederek Amerika’ya davet ettiği Şahin şimdi Balmain’de Milano-Paris-Konya hattında çalışıyor. Neden Konya diye sorduğumuzda ise, “Selçuk Üniversitesi Ayakkabı Tasarımı Bölümü öğrencilerine yaşadıklarımı anlatıyorum. Benim geçtiğim yollar çok çetindi, onlar yaşamasın” diyor.
#NikeÇin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri ticaret hayatında da görülmeye başladı. Türkiye ile Çin 2019’da yaklaşık 21 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırken, Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat 2019’da 18.4 milar dolar, Türkiye’nin Çin’den ihracatı ise aynı yıl 2.6 milyar dolar oldu. 2020’nin ilk yıllarında ise koronavirüs sebebiyle ticaret büyük darbe aldı. Çin’de üretim tesislerinin durmuş olması, Çin’den gelen ürünlere karşı yaşanan korku sebebiyle birçok ülke bazı ürünlerde alımlarını azalttı ya da durdurdu. Türkiye için önemli bir ticari ortak olan Çin’den gelen ürünler arasında yedek parçadan kimyasal maddelere, ayakkabıdan plastiğe, elektronikten çeşitli gıda maddelerine kadar birçok ürün bulunuyor. Biz de bu sektörlerin önde gelene isimleri ile konuştuk. Virüsün Türkiye üzerindeki etkilerini araştırdık.
#GazetehaberiBir alanda öne çıkan, özel sektörle işbirliği içinde eğitim veren ve mezunlarına istihdam olanağı sağlamayı hedefleyen ‘tematik meslek liselerinde’ öğrenciler bir yandan üretim yaparken diğer yandan gelecekleri için altın bileziklerini kazanıyor. Atölyelerde mesleklerini öğrenirken üreten gençler, “Geleceğimiz adına mutluyuz” diyor.
#ÖğrenciRUSYA’ya ihracat yapan deri üreticilerinin son dönemlerde yaşadığı krizden çıkış formülü İtalya, Çin ve Amerika olacak. Hürriyet gazetesinin “Zeytinburnu ‘Deri’n Yaralı” haberiyle gündeme getirdiği İstanbul Zeytinburnu’ndaki kapanan deri konfeksiyonlarının biran önce yeni pazarlara yönelmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Deri Sanayicileri Derneği ve Deri Tanıtım Grubu Başkanı Erdal Matraş, “Sektörün büyümesi için rotayı değiştirip yeni pazarlara odaklanmalı” dedi.
#RusyaKonya'da dünyanın en büyük ayakkabısını yaparak 2000 yılında Guiness Rekorlar Kitabına giren, ardından ‘dünyanın en küçük ayakkabısını' yaparak, Rekorlar Kitabı'na başvuran ayakkabı modelisti Zahit ile oğlu Ahmet Okurlar, yeniden dünyanın en büyük ayakkabısını yapmak için maddi destek beklediklerini söyledi.
Konya’da daha önce yaptıkları 3 metre 12 santimetre uzunluğunda ‘Dünyanın en büyük ayakkabısı’yla Gunnes Rekorlar Kitabı'na giren ayakkabı modelisti baba oğul Zahit ve Ahmet Okurlar, şimdi de dünyanın en küçük ayakkabısını yaptıklarını öne sürerek Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurdu.