Özlem DOĞAN/KONYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2006 11:19
Konya’da daha önce yaptıkları 3 metre 12 santimetre uzunluğunda ‘Dünyanın en büyük ayakkabısı’yla Gunnes Rekorlar Kitabı'na giren ayakkabı modelisti baba oğul Zahit ve Ahmet Okurlar, şimdi de dünyanın en küçük ayakkabısını yaptıklarını öne sürerek Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurdu.
1.6 santimetre boyu, 8 milimetre eni olan 2 numara ayakkabıyı bir haftada yaptıklarını ve küçük bir deri parçası ile 2.5 santimetrekare kösele kullandıklarını belirten Zahit Okurlar, “Ayakkabı için sıfır maliyetli diyebiliriz. Tasarladığımız ayakkabılardan kalan parçaları kullandık. Rekorlar kitabına gireceğimize inanıyorum. Yaptığımız araştırmalarda, dünyada bundan küçük ayakkabı olmadığını öğrendik” dedi.
Selçuklu İlçesi Eski Kunduracılar Sanayi Elmalı Caddesi'ndeki işyerlerinde ayakkabı modeli tasarlayan baba Zahit ile oğlu Ahmet Okurlar, bir haftada yaptıkları 1.6 santimetre boyu, 8 milimetre eni olan 2 numara ayakkabıyla Guinness rekorlar kitabına başvurdu.
EN BÜYÜKLE DAHA ÖNCE GİRDİLER
Dünyada bundan daha küçük ayakkabının bugüne kadar yapılmadığını iddia eden 65 yaşındaki Zahit Okurlar şunları anlattı:
“Oğlumla ayakkabı modelleri tasarlıyoruz. 2000 yılında 3 metre 12 santimetre büyüklüğünde yaptığımız 475 numara ayakkabıyla Guiness Rekorlar Kitabına girdik. Ayakkabıyı, 6 bin 500 YTL yapım masrafını karşılayan Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’na verdim. Ayakkabı yapılmakta olan ayakkabı müzesinde sergilenecek. En büyük ayakkabıyı yaptıktan sonra, oğlumla birlikte ‘en küçük ayakkabı da biz yapalım’ dedik. En küçük ayakkabıyı bir haftada yaptık. Ayakkabı için 3 santimlik deri parçası ve tabanı için 2.5 santimetrekare kösele kullandık. Maliyetimiz sıfır denilebilir. Tasarladığımız bir ayakkabının kalan parçalarını kullandık. Ayakkabı için Guiness Rekorlar Kitabı'na başvurduk. Dünyada bundan küçük ayakkabı olmadığını öğrendik. Rekorlar Kitabı'na gireceğimizi düşünüyorum.”
‘EN BÜYÜK’ REKORUNU EGALE HAZIRLIĞI
Kalıbını hazırladıkları 6 metre büyüklüğünde 900 numaralı ayakkabıyı da 7- 8 ay gibi bir sürede bitireceklerini söyleyen oğul Ahmet Okurlar, bu ayakkabı için ise, 10 büyük deri, 1.5 tona yakın kösele kullanacaklarını belirtti. Babasıyla birlikte rekor kırmaya alıştıklarını kaydeden Ahmet Okurlar, “Guiness rekorlar kitabına giren ayakkabıların işçiliği sanıldığı gibi kolay değildir. Kalıbı aylarca sürebiliyor. Çünkü en büyük ve küçük ayakkabı da olsa kalıpları ve süslemeleri normal giyilen ayakkabıdan farklı değil. Boş zamanlarımızda babamla birlikte bu ayakkabıların yapımıyla uğraşıyoruz. En şüyük ayakkabı rekorumuzu egale edeceğimize inanıyorum.” dedi.