Üç yıldır ekonomik kriz yaşayan Kuzey Irak bölgesinde 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu bölge ile ilişkisi olan işadamlarını da düşündürüyor. Bu konuda en rahat ise Türk müteahhitleri... Birlik başkanı Mithat Yenigün, “Biz bölgeden zaten çekildik. Referandum kararı bizi doğrudan etkilemiyor” şeklinde konuştu.
#Jale ÖzgentürkIrak’ta iş yapan Türk müteahhitler bir yılı aşkın süredir ödeme alamıyor. Türk müteahhitlerin alacağının 700 milyon doları bulduğu belirtiliyor. Sorunların çözümü için Ekonomi Bakanlığı’na ziyarette bulunacak Türkiye Müteahhitler Birliği “Türkiye, Irak’a borç versin” diyecek. Irak Kürdistan Bölgesi’nde iş yapan şirketler ise Türkiye’nin petrol almasını, ödemelerin ise Türk müteahhitlere yapmasını öneriyor.
#IrakTÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 12 milyar dolarlık Irak pazarında IŞİD darbesinden etkilenen Türk firmaları için iki aşamalı “krizden çıkış planını” devreye soktu. TOBB’un başlattığı çalışmalar, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Irak Kriz Masası ile yakın koordinasyon içinde yürütülmeye başladı.
Irak'ın Musul kentinin kontrolünü ele geçiren ve 31 Türk şoförü rehin alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Türk şoförlerin serbest bırakılması karşılığı, çalıştıkları firmadan 5 milyon dolar fidye istediği ileri sürüldü. Öte yandan Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Musul'da bulunan Iraklı çalışanına ulaşamadığını açıkladı.
DEİK/Türk-Irak İş Konseyi ve Atlantic Council işbirliğinde düzenlenen Irak’ta enerji Geleceği isimli konferansa katılan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Dr. Fatih Birol, Irak’ın enerji alanında yaşayacağı büyümenin ülke ekonomisini ikiye hatta üçe katlayacağını söyledi. Birol, Irak’ta yaşanması beklenen gelişmelerin bölgede yeni bir güç doğuracağına işaret etti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Varlık Barışı kapsamında 7.1 milyar lira beyan eden Namık Kemal Engin’in “Iraklı bir aile dostumdan milyar dolarlık hisse senetleri miras kaldı” açıklamasını değerlendirirken, geçmişte benzeri talepleri çok doyduğunu söyledi.
Irak Başbakan'ı Nuri El Maliki'nin, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın beraberindeki heyet ile birlikte önceki gün Irak'a giden 50 civarındaki iş adamı ile bir araya geldiği toplantıda, Irak'taki yatırımlarda Türk iş adamlarıyla ortak olmak istediklerini ve yatırımların garanti edileceğini söylediği belirtildi.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin 24 saati kapsayan “hızlı Ankara ziyareti”, Türkiye’nin gerek “Kürt sorunu” ve gerekse bununla irtibatlı olan ve odağına PKK’nın yerleştiği “terörle mücadelesi” ya da “güvenlik sorunu” açısından bir “eşiği atlamasına” yardımcı olabilir.
Irak ile ticaretin Türkiye’nin yıllık ticaret hacminin sadece yüzde 1’i olduğunu belirten Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin, Irak’ın diğer kesimleri ile ticari ve ekonomik ilişkileri sürdürme kapasitesine sahip olduğunu ve bunun altyapısının önemli ölçüde hazırlandığının görüleceğini bildirdi.
Irak Planlama Bakanlığı Başmüşaviri Dr. Faik Abdul Rasool, yeni yatırım yasası sonrasında Irak'a gelen tüm yatırımcıların, yerel çalışanlar içermelerine ve yerel hissedarları bulunmasına bağlı olarak, 10 ya da 15 yıl boyunca tüm vergi ve gümrüklerden muaf tutulduklarını söyledi.
Türk Irak İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve Irak'a büyük miktarda ihracat yapan BYS Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rasim Narin, Irak'ta yaşadıkları muhatap sorununun uzun süredir devam ettiğini, ancak Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun bu sorunun adını koyduğunu belirtti.
Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Türkiye’den Irak’a petrol sevkıyatının durması halinde, günlük hayatlarında gaz yağı, LPG ya da benzin gibi ürünleri kullaanan Iraklıların zor durumda kalacağını söyledi. Aksoy, Türk işadamlarını Türkiye politikası çerçevesinden çıkmayacağını ve Kuzey Irak yönetimine yönlendirilmenin kendileri için kabul edilemez olduğunu söyledi.